ΚΛΑΣΙΚΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΙΗΤΕΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ
«Τον άναρχο Έρωτα να νιώσω ακέριο»

Εισαγωγή ‒ Ανθολόγηση: Χάρης Βλαβιανός ‒ Ευριπίδης Γαραντούδης
Επίμετρο: Ελένη Σικελιανός

Εβδομήντα χρόνια από τον θάνατο του Άγγελου Σικελιανού (1884-1951), η ανθολόγηση 50 ποιημάτων του υπό τον τίτλο Tον άναρχο Έρωτα να νιώσω ακέριο επιχειρεί να προτείνει στο σημερινό αναγνωστικό κοινό το αντιπροσωπευτικότερο και διαχρονικότερο κομμάτι ενός έργου που αποτελεί μία από τις κορυφές του νεοελληνικού ποιητικού λυρισμού. Οι ανθολόγοι, Χάρης Βλαβιανός και Ευριπίδης Γαραντούδης, στην εισαγωγή τους εστιάζουν στην αισθητική επικαιρότητα του ποιητή Σικελιανού σήμερα, ανατρέχοντας και αποτιμώντας πρόσφατες σχετικές απόψεις σύγχρονων ποιητών και κριτικών. Η έκδοση ολοκληρώνεται με το κείμενο «Η τέχνη είναι αυτό το ταξίδι» της Αμερικανίδας ποιήτριας Ελένης Σικελιανός, μια εξομολόγηση για τη σχέση της με τον Σικελιανό και την προγιαγιά της Εύα Πάλμερ.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Η πολιορκία της Τροίας
Συγγραφέας: ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΛΛΙΦΑΤΙΔΗΣ


Η πολιορκία της Τροίας και η πολιορκία ενός χωριού, το έπος και η ιστορία ‒ δόρατα και βόμβες, μονομαχίες και εκρήξεις, στρατός εναντίον στρατού, άνθρωπος εναντίον ανθρώπου. Διαχρονικές αλήθειες για τη βαρβαρότητα του πολέμου και τη σημασία της ανθρωπιάς. Ο Καλλιφατίδης αναδιηγείται εξαιρετικά την Ιλιάδα…

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Σπουδή στο μαύρο
Συγγραφέας: ΧΟΣΕ ΚΑΡΛΟΣ ΣΟΜΟΘΑ
Μετάφραση: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ


Ο συγγραφέας της Κλάρας στο μισοσκόταδο και της Θεωρίας των χορδών υπογράφει ένα νουάρ μυθιστόρημα εποχής που εμπνέεται από την προϊστορία του Σέρλοκ Χολμς και δημιουργεί, με αριστοτεχνική τέχνη του σασπένς, δύο αξέχαστους μυθιστορηματικούς ήρωες.

ΙΣΤΟΡΙΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μικρή πολιτική ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας
Συγγραφέας ΘΑΝΟΣ Μ. ΒΕΡΕΜΗΣ


O ιστορικός Θάνος Μ. Βερέμης εντρυφά σε σημαντικές στιγμές της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας μας, ορισμένες από τις οποίες μπορεί να είναι λιγότερο γνωστές. Mοτίβα όπως ο διχασμός και οι συγκρούσεις συντηρητικού και ριζοσπαστικού λαϊκισμού επανέρχονται σταθερά.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ / ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Να βρω ξανά του νήματος την άκρη…
Σχεδίασμα ποιητικής βιογραφίας του Θανάση Παπακωνσταντίνου
Συγγραφέας: Λέων Α. Ναρ

Ένα βιβλίο για τον στιχουργικό κόσμο του Θανάση Παπακωνσταντίνου, που έχει αγαπηθεί πολύ χάρη στα τραγούδια του. Στα δύο μέρη αυτού του σχεδιάσματος ποιητικής βιογραφίας ‒«Με τη δική του περπατησιά» και «Θεματική και καταβολές»‒ εξετάζεται, μεταξύ άλλων, η κοινωνική διάσταση των στίχων του Παπακωνσταντίνου, που με ποικίλους τρόπους αποτυπώνουν την ένταση της υπαρξιακής αγωνίας, καθώς και η σχέση τους με το δημοτικό τραγούδι και τη νεότερη ποίηση.
Επιχειρείται επίσης, μέσα από χαρακτηριστικά παραδείγματα τραγουδιών, η κατανόηση του βλέμματος του δημιουργού προς τον κόσμο και τον εαυτό του, την κοινωνία και το άτομο, το παρόν και το παρελθόν, τη μνήμη και το όραμα, την Ανατολή και τη Δύση.
Στην προσπάθεια σύνθεσης του βιβλίου αυτού συνέβαλε ο ίδιος ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, απαντώντας πρόθυμα σε ερωτήσεις του συγγραφέα σχετικά με την ποιητική του κοσμοθεωρία.

ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
Τρεις εκδοχές της Ηλέκτρας


ΑΙΣΧΥΛΟΥ ΧΟΗΦΟΡΕΣ
ΣΟΦΟΚΛΗ ΗΛΕΚΤΡΑ
ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΗΛΕΚΤΡΑ

Απόδοση: Δημήτρης Καλοκύρης


«Η αντιμετώπιση του ίδιου μύθου με τρεις διαφορετικούς τρόπους από ισάριθμους κορυφαίους δημιουργούς αποτελεί εξ ορισμού πρόκληση… Επιδίωξα λοιπόν να αφομοιώσω τον λόγο τους παρεμβάλλοντας στίχους σύγχρονων ποιητών παρά να τον εμφανίσω κατά τεχνητό τρόπο διαφοροποιημένο από τη σημερινή γλώσσα» γράφει στην εισαγωγή του ο μεταφραστής ο οποίος, μετά τον «θηβαϊκό κύκλο» του Σοφοκλή (Ο Οιδίποδας τύραννος, Ο Οιδίποδας στον Κολωνό, Αντιγόνη), συνεχίζει τις τριαδικές προσεγγίσεις του στο αρχαίο δράμα, τη φορά αυτή με άξονα την εμβληματική μορφή της Ηλέκτρας.