«Να είχα, λέει, μια τρομπέτα» της Μάρως Δούκα

Παραµιλητό, ονειροπόληµα, η χειµαρρώδης εξοµολόγηση µιας γυναίκας από πλατεία σε πλατεία, από γειτονιά σε γειτονιά, από παγκάκι σε παγκάκι. Από το εδώ στο εκεί, από την Αθήνα του σήµερα στην Κρήτη των παιδικών της χρόνων. Παιγνιώδης, παθιασµένη, τρυφερή, γλυκόπικρη, µια αφήγηση ποταµός για τη διαχρονική γυναικεία εµπειρία. Μετά την Αφεντούλα Μπακάλογλου στην Πύλη εισόδου (Εκδόσεις Πατάκη, 2019), η Μάρω Δούκα μάς χαρίζει άλλη μια αξέχαστη ηρωίδα.

«Χρονοσεισμός» του Κερτ Βόννεγκατ.

O «Χρονοσεισμός» (1997), το τελευταίο μυθιστόρημα του Κερτ Βόννεγκατ, είναι κατά κάποιον τρόπο η αυτοβιογραφία και ο αποχαιρετισμός ενός από τους ευφυέστερους και πιο σαρκαστικούς συγγραφείς του 20ού αιώνα. Ένα μυθιστόρημα, απόσταγμα σοφίας και μαζί εγκώμιο της μωρίας, για την αγάπη της ζωής αλλά και τη γελοιότητά της, με ήρωα έναν συγγραφέα που ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τον μάταιο τούτο κόσμο.

«Το αίνιγμα του δωματίου 622» του Ζοέλ Ντικέρ.

Με την ακρίβεια Ελβετού ωρολογοποιού, ο Ζοέλ Ντικέρ, συγγραφέας του Η αλήθεια για την υπόθεση Χάρρυ Κέµπερτ, µας ταξιδεύει στην καρδιά της Γενεύης, της γενέτειράς του, µέσα από ένα σκοτεινό µυθιστόρηµα που κόβει την ανάσα. Ένα ερωτικό τρίγωνο, παιχνίδια εξουσίας και χτυπήµατα κάτω από τη µέση, προδοσίες και ζηλοφθονίες που µας αποκαλύπτουν µια Ελβετία κάθε άλλο παρά ήσυχη και ειδυλλιακή.

«Δέσποινα, μάτια μου» της Γιασεμίν Οζέκ.

Το Δέσποινα, μάτια μου της Τουρκάλας Γιασεμίν Οζέκ είναι ένα μυθιστόρημα για μια τραυματική ιστορική στιγμή, την ανταλλαγή των πληθυσμών μετά την καταστροφή του 1922, μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, που βιώνει όλες τις πτυχές της ανταλλαγής, του ξεριζωμού, του αβάσταχτου αποχωρισμού: αγάπη, φόβο, μίσος, λαχτάρα, προβλήματα ταυτότητας.

«Εύα Πάλμερ-Σικελιανού. Υφαίνοντας τον μύθο μιας ζωής» της Αρτέμιδος Λεοντή.

Η πρώτη βιογραφία που αφηγείται τη γοητευτική ιστορία της Εύας Πάλμερ-Σικελιανού (1874-1952), Αμερικανίδας ηθοποιού, σκηνοθέτριας, συνθέτριας και υφάντρας, γνωστής κυρίως για την προσπάθειά της να αναβιώσει το ελληνικό πνεύμα με τις Δελφικές Εορτές. Αντλώντας από το υλικό εκατοντάδων επιστολών που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα και παρουσιάζοντας πολλές αδημοσίευτες ως τώρα φωτογραφίες, η βιογραφία της Πάλμερ είναι μια ολοζώντανη αφήγηση της αλησμόνητης ιστορίας μιας σημαντικής αντικομφορμίστριας, την οποία μια σύγχρονή της περιέγραψε με τα εξής λόγια: «Είναι η μόνη αρχαία Ελληνίδα που γνώρισα».

«Μάθε τα δικαιώματά σου και διεκδίκησέ τα» των Nicky Parker της Διεθνούς Αμνηστίας, Angelina Jolie και Geraldine Van Bueren.

Το βιβλίο αυτό είναι ο καρπός της συνεργασίας μεταξύ της Angelina Jolie, η οποία είναι ειδική απεσταλμένη στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες εδώ και περισσότερο από είκοσι χρόνια, της Διεθνούς Αμνηστίας, της μεγαλύτερης διεθνούς οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και της καθηγήτριας Geraldine Van Bueren QC, ειδικής στα δικαιώματα των παιδιών. Είναι ένας πολύτιμος οδηγός για τα παιδιά και τις νέες και τους νέους που εξηγεί ποια είναι τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και που τους εξοπλίζει με τις γνώσεις που χρειάζονται για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους άλλους. Αναδεικνύει το δυναμικό έργο των νέων ακτιβιστριών και των νέων ακτιβιστών σε ολόκληρο τον κόσμο, δίνει εργαλεία για να γνωρίσουν τους νόμους, να αναλάβουν δράση και να διεκδικήσουν αυτό που τους ανήκει δικαιωματικά.