Συγγραφέας του βιβλίου «Του έρωτα και του πολέμου» – Εκδόσεις «Γράφημα»

Οι αξίες δε βρίσκονται στην εξωτερική ομορφιά. Αυτό θέλει να φωνάξει στους αναγνώστες η Ερατώ. «Εκείνη το ξέρει ήδη. Σκοπός είναι ο κόσμος να την κοιτάξει στα μάτια και να δει το πόσο πραγματικά όμορφη είναι». Η ηρωίδα της Νεκταρίας Μαρκάκη, «δεν είναι μόνο απογοητευμένη από την ερωτική απόρριψη, είναι απογοητευμένη από την ίδια της τη ζωή που δεν εξελίχθηκε όπως την περίμενε». Όπως λέει στο Vivlio-life η συγγραφέας «Όλοι έχουν δικαίωμα στη ζωή και τον έρωτα. Και μερικές φορές για να βρεις το κουράγιο να σώσεις τον εαυτό σου, πρέπει να βρεθεί κάποιος να σου δώσει ένα μικρό σπρώξιμο, να δεις τον εαυτό σου μέσα από τη δική του ματιά, για να καταλάβεις πως η αξία σου είναι μεγαλύτερη απ’ όση προσπαθούν κάποιοι να σε πείσουν».

Ερατώ. Τα περιττά κιλά και οι ατέλειές στο πρόσωπο και τα μαλλιά την μετατρέπουν σε μια γυναίκα που δεν τραβά τα βλέμματα των αντρών. Απογοητευμένη από την ερωτική απόρριψη προσπαθεί να τα βρει με τον εαυτό της. Μιλήστε μας γι’ αυτή τη γυναίκα.
Η Ερατώ είναι μία γυναίκα που κανείς δεν έχει γνωρίσει πέρα από την επιφάνεια. Κανείς δεν της έχει δώσει την ευκαιρία να δείξει όλες τις πτυχές του χαρακτήρα της γιατί ανέκαθεν κρινόταν από την εξωτερική της εμφάνιση. Δεν είναι μόνο απογοητευμένη από την ερωτική απόρριψη, είναι απογοητευμένη από την ίδια της τη ζωή που δεν εξελίχθηκε όπως την περίμενε, είναι απογοητευμένη από τους ανθρώπους γύρω της που δεν της έδωσαν τις ευκαιρίες που άξιζε και κυρίως, από τον εαυτό της, γιατί έπεσε στην παγίδα και πίστεψε εκείνους που ήθελαν να την πληγώσουν, πως δεν άξιζε. Είναι μία γυναίκα δοτική, με τρομερή ενσυναίσθηση που όμως έχει κλειστεί στο καβούκι της και παλεύει με την κατάθλιψη γιατί ποτέ δεν την δέχτηκαν γι’ αυτό που είναι και πάντα προσπαθούσαν να την βάλουν σε καλούπια στα οποία δεν χωρούσε και δεν ταίριαζε.


Δεν είναι μόνο η εξωτερική της εμφάνιση. Είναι και η ηλικία των σαράντα που εντείνει τη θλίψη της ηρωίδας σας. Είχε υποσχεθεί στον εαυτό της πως μέχρι αυτή την ηλικία θα έχει καταφέρει πολλά στη ζωή της. Ποια ήταν τα όνειρα της Ερατώς;

Η Ερατώ ένα όνειρο είχε στη ζωή της: να ευτυχίσει. Αυτός ήταν ο πρωταρχικός της σκοπός, να βρει την ευτυχία μέσα σε καθημερινά, αλλά σπουδαία πράγματα, όπως ο έρωτας, οι φίλοι και μία δουλειά που θα τη γέμιζε. Δυστυχώς τη βρίσκουμε σε μία ακριβώς αντίθετη κατάσταση από την ευτυχία όταν τη γνωρίζουμε στο βιβλίο. Είναι κουρασμένη και νιώθει μόνη γιατί παρότι περιτριγυρίζεται από κόσμο, δεν νιώθει ότι ανήκει εκεί μαζί τους.


Δίπλα της η Έλενα. Η καλύτερή της φίλη. Πόσο θα τη βοηθήσει στη μεγάλη πάλη της με την κατάθλιψη;
Η Έλενα είναι το άτομο που ίσως την καταλαβαίνει χωρίς να ξέρει ακριβώς πώς νιώθει η Ερατώ. Δε έχει βρεθεί στην ίδια θέση αλλά ξέρει πως η φίλη της έχει τους λόγους της που δεν είναι καλά και δεν την κατακρίνει γι’ αυτό, αλλά είναι το άτομο που όταν η Ερατώ μετατρέπεται σε ένα ηττοπαθές πλάσμα, θα της βάλει τις φωνές για να την ξυπνήσει ώστε να δει πόσο κακό κάνει στον εαυτό της. Είναι πραγματική φίλη και σίγουρα είναι το άτομο που βοηθάει την Ερατώ περισσότερο με το να της σταθεί χωρίς να κατακρίνει.


Τα σφιγμένα χείλη της θα χαλαρώσουν όταν στη ζωή της θα μπει, μ’ ένα τρόπο που απολαύσαμε αναγνωστικά, ο Άρης. Ποιος είναι αυτός ο άντρας και ποια βάρη του παρελθόντος κουβαλάει στους ώμους του;

Ο Άρης είναι ένας άντρας που έχει βιώσει την εγκατάλειψη από μικρή ηλικία κι έχει αυτοκαταστροφικές τάσεις γιατί δεν μπορεί να διαχειριστεί τον πόνο. Ο πατέρας του τον άφησε όταν ήταν παιδί και η γυναίκα που αγάπησε δεν άντεξε τη θλίψη του κι έφυγε σε μία από τις χειρότερες στιγμές της ζωής του. Είναι ένας άνθρωπος που λαχταρά να αγαπήσει κι είναι έτοιμος να το κάνει και χωρίς αντάλλαγμα. Έχει τους κανόνες του, είναι περίεργος από φύση του και γενικά, τον τραβάει κάθε τι δύσκολο από καταστάσεις μέχρι ανθρώπους, όπως η Ερατώ.


Γιατί τον αποκαλείτε «ένας μικρός Θεός του πολέμου»;
Ο Άρης εκτός του ότι έχει το όνομα του Θεού του Πολέμου της μυθολογίας μας, έχει και κοινά στοιχεία κατά τη γνώμη μου, με τον Θεό Άρη. Τρέφεται από το δράμα και τη σκοτεινιά αλλά το κάνει γιατί φοβάται. Προτιμά να ασχολείται με τον πόνο των άλλων για να ξεχνάει τον δικό του και μερικές φορές άθελά του, προκαλεί αυτόν τον πόνο ο ίδιος. Πάντα ψυχολογούσα τον Θεό Άρη ως ένα άτομο πολεμόχαρο γιατί αναγκάστηκε να ακολουθήσει το ρόλο που του έδωσαν, κρύβοντας μία μεριά του χαρακτήρα του που δεν ταίριαζε σε αυτόν τον ρόλο. Κάπως έτσι φαντάστηκα και τον δικό μου Άρη.


Από τη μια, λοιπόν, ο «μικρός Θεός του πολέμου που διψάει για τον έρωτα» και από την άλλη, «μια μούσα του έρωτα σε πόλεμο με τον εαυτό της». Κι οι δυο δίνουν τις εσωτερικές τους μάχες. Μπορεί άραγε η σπίθα του έρωτα να γίνει όπλο στα χέρια ανθρώπων που βασανίζονται από δαίμονες του μυαλού;
Φυσικά και μπορεί. Ο Έρωτας είναι σπουδαίο και πολύ δυνατό πράγμα. Μπορεί τον αδύναμο να τον ρίξει στα τάρταρα και τον δυνατό να τον βγάλει από τη σκοτεινιά και τη μιζέρια του. Αυτό που μετράει είναι το πώς θα χρησιμοποιήσεις αυτό το όπλο. Αν θα το χρησιμοποιήσεις για να σωθείς από τον ίδιο σου τον εαυτό ή αν θα το στρέψεις εναντίον σου.


Ένα πρόσωπο που θα παίξει το δικό του ρόλο στην ιστορία σας είναι η Θάλεια. Μια γυναίκα με τη δική της συγκλονιστική ιστορία…
Η κυρία Θάλεια είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην Ερατώ και τον Άρη. Είναι ο λόγος που έρχονται πιο κοντά. Όπως λέει και η ίδια, μπορεί να είναι μισότυφλη αλλά βλέπει ξεκάθαρα τη σπίθα και βάζει το χεράκι της ώστε να γίνει φωτιά. Η ιστορία της είναι όντως συγκλονιστική και μάλιστα πολλοί με ρωτάνε αν είναι αληθινή.


Η ιστορία της διδάσκει στους ήρωές σας τις αξίες της ζωής, του θάρρους και της τόλμης. Την είχε ανάγκη αυτή την ανθρώπινη επαφή η Ερατώ σας; Θα βρει το θάρρος και την τόλμη να καταλάβει πως οι αξίες της ζωής δεν βρίσκονται στην εξωτερική ομορφιά του ανθρώπου;

Το θέμα δεν είναι να καταλάβει η Ερατώ πως οι αξίες δεν βρίσκονται στην εξωτερική ομορφιά. Εκείνη το ξέρει ήδη. Σκοπός είναι ο κόσμος να την κοιτάξει στα μάτια και να δει το πόσο πραγματικά όμορφη είναι. Κι αυτό ισχύει για κάθε άτομο εκεί έξω που η κοινωνία απορρίπτει γιατί δεν ταιριάζει στα καλούπια της. Η Ερατώ φυσικά κι είχε ανάγκη την ανθρώπινη επαφή γιατί της είχε στερηθεί και γιατί είχε αποτραβηχτεί κι η ίδια από τους ανθρώπους λόγω των απορρίψεων που είχε δεχτεί, ουκ ολίγες φορές.


Στη ζωή του Άρη θα μπει και ο αδερφός του. Τι ήταν αυτό που έδενε αλλά κυρίως χώριζε αυτούς τους δυο χαρακτήρες;
Ο Θέμης είναι ίσως το ακριβώς αντίθετο του Άρη, είναι ένα αισιόδοξο άτομο που δεν φοβάται να πλησιάσει τον αδερφό του ακόμα κι όταν εκείνος τον απορρίπτει. Αυτό που τους δένει είναι σίγουρα η ανάγκη του ενός για τον άλλον. Αυτό που τους χωρίζει είναι ο εγωισμός του Άρη γιατί ο κόσμος του γκρεμίζεται από τη μία στιγμή στην άλλη με την παρουσία του Θέμη στη ζωή του.


Από το βιβλίο σας ο αναγνώστης εισπράττει πολλά μηνύματα. Ποιο είναι όμως το κυρίαρχο μήνυμα που έκανε εσάς να μπείτε, αλλά να βάλετε κι εμάς στα … βαθιά «Του έρωτα και του πολέμου»;
Όλοι έχουν δικαίωμα στη ζωή και τον έρωτα. Και μερικές φορές για να βρεις το κουράγιο να σώσεις τον εαυτό σου, πρέπει να βρεθεί κάποιος να σου δώσει ένα μικρό σπρώξιμο, να δεις τον εαυτό σου μέσα από τη δική του ματιά, για να καταλάβεις πως η αξία σου είναι μεγαλύτερη απ’ όση προσπαθούν κάποιοι να σε πείσουν. Γιατί, ναι μεν εσύ πρέπει να σώσεις τον εαυτό σου, αλλά πάντα είναι ευκολότερο με λίγη βοήθεια. Δεν έχουν όλοι τη δύναμη να σταθούν μόνοι τους στα πόδια τους. Ας μην το ξεχνάμε αυτό. Ας μην κρίνουμε τον άλλον με βάση τι θα κάναμε εμείς και πώς θα αντιδρούσαμε εμείς στη θέση του.


Στο πρόσωπο της Ερατώς πολλές γυναίκες, ίσως, θα αναγνωρίσουμε τον εαυτό μας. Κλείνοντας αυτή τη συνέντευξη τι θα θέλατε να μας πείτε μέσα από την ηρωίδα σας;
Είναι από τις λίγες φορές που δεν θα ήθελα να ταυτιστεί καμία γυναίκα με κάποιον χαρακτήρα βιβλίου μου. Μακάρι να μη γίνει και να μην αναγνωρίσει καμία τον εαυτό της στο πρόσωπο της Ερατούς. Μακάρι να την καταλάβουν, όμως, και μακάρι να αρχίσουν να βλέπουν μόνο την ομορφιά στους ανθρώπους γύρω τους. Αυτό που θα ήθελε και η Ερατώ είναι να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και να βρίσκουμε τρόπους να ανυψώνουμε το ηθικό των άλλων κι όχι το αντίθετο.

Ευχαριστώ πολύ για την τόσο ενδιαφέρουσα συνέντευξη!

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Εκείνος, ένας μικρός Θεός που πολέμου που διψάει για τον έρωτα. Εκείνη, μια μούσα του έρωτα σε πόλεμο με τον εαυτό της. Η μοίρα τους φέρνει κοντά, ο φόβος και ο πόνος τους κρατάνε σε απόσταση, όμως η καρδιά είναι εκείνη που θα αποφασίσει. Γιατί η φλόγα του έρωτα και του πολέμου θα σιγοκαίει πάντα, όσο κι αν προσπαθήσουν και οι δύο να τη σβήσουν.

Βιογραφικό

Η Νεκταρία Μαρκάκη γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στους Φούρνους. Η αγάπη της για τη λογοτεχνία ξεκίνησε στα εφηβικά της χρόνια όταν δοκίμασε να αποτυπώσει τις σκέψεις της σε χαρτί. Η πρώτη της απόπειρα ανάρτησης της δουλειάς της έγινε το 2013 στην πλατφόρμα συγγραφέων wattpad όπου ανέβαζε τα έργα της στα αγγλικά. Το 2014 ανάρτησε το πρώτο κείμενο της στα ελληνικά κι ένα χρόνο αργότερα, κυκλοφόρησε το πρώτο έντυπο βιβλίο της με τίτλο “Χωρίς χάρτη” το οποίο πλέον κυκλοφορεί μόνο στην Amazon. Το 2017 κυκλοφόρησε το δεύτερο έργο της με τίτλο “Για να μην ξεχνάς“ (εκδόσεις ΑΕΝΑΟΝ). Το 2018 ξεκίνησε η συνεργασία της με τις εκδόσεις Maradel Books με την επανέκδοση του βιβλίου “Το κορίτσι με το ηλιοτρόπιο” και ακολούθησε το “Εκεί που ανήκω”. Το βιβλίο με τίτλο “Του έρωτα & του πολέμου” είναι το πρώτο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΓΡΑΦΗΜΑ. Eπικοινωνία με την συγγραφέα: Website: Nektaria Markakis Writer wattpad: https://www.wattpad.com/user/NektariaMarkakis facebook: https://www.facebook.com/NektariaMarkakiWriter/