«Κεφάλαιο και ιδεολογία» του Thomas Piketty
Αντικείμενο του μνημειώδους αυτού βιβλίου αποτελεί η ιστορία και το μέλλον των καθεστώτων ανισοτήτων. Συγκεντρώνοντας ιστορικό υλικό για κοινωνίες πολύ απομακρυσμένες μεταξύ τους, και χρονικά και τοπικά, ο σπουδαίος στοχαστής και κοινωνικός επιστήμονας Thomas Piketty επιδιώκει να συμβάλει σε μια καλύτερη κατανόηση των εν εξελίξει μετασχηματισμών και, κυρίως, να καταδείξει πόσο εύθραυστη είναι η αφήγηση που κυριαρχεί τους τελευταίους δύο αιώνες για τη νομιμοποίηση των ανισοτήτων.

Κάθε ανθρώπινη κοινωνία έχει την ανάγκη να δικαιολογεί τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές ανισότητές της. Πρέπει να βρίσκει τις αιτίες τους, διαφορετικά το πολιτικό και κοινωνικό οικοδόμημα κινδυνεύει να καταρρεύσει. Αυτές οι δικαιολογίες εμπεριέχουν κάποια αλήθεια, αλλά και υπερβολή, φαντασία και μικροπρέπεια, ιδεαλισμό και εγωισμό. Μέσα από τον πολιτικό λόγο και τις αντιφατικές ιδεολογίες που παράγονται, αναδύονται συνήθως μία ή περισσότερες κυρίαρχες αφηγήσεις στις οποίες στηρίζονται τα καθεστώτα ανισοτήτων.

Αντικείμενο του μνημειώδους αυτού βιβλίου αποτελεί η ιστορία και το μέλλον των καθεστώτων ανισοτήτων. Συγκεντρώνοντας ιστορικό υλικό για κοινωνίες πολύ απομακρυσμένες μεταξύ τους, και χρονικά και τοπικά, ο σπουδαίος στοχαστής και κοινωνικός επιστήμονας Thomas Piketty επιδιώκει να συμβάλει σε μια καλύτερη κατανόηση των εν εξελίξει μετασχηματισμών και, κυρίως, να καταδείξει πόσο εύθραυστη είναι η αφήγηση που κυριαρχεί τους τελευταίους δύο αιώνες για τη νομιμοποίηση των ανισοτήτων. Σύμφωνα με την αφήγηση αυτή, οι σύγχρονες ανισότητες είναι δίκαιες, αφού εκδηλώνονται στο πλαίσιο μιας ελεύθερα επιλεγμένης διαδικασίας όπου ο καθένας έχει ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην αγορά και στην ιδιοκτησία, κι έτσι επωφελείται αυτομάτως από τις συσσωρεύσεις των πλουσιοτέρων, που είναι οι πιο δραστήριοι από επιχειρηματική άποψη, οι πιο άξιοι και χρήσιμοι.

Η αφήγηση αυτή έχει οδηγήσει σήμερα σε αντιφάσεις, οι μορφές των οποίων είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών, Ινδίας και Βραζιλίας, Κίνας και Νότιας Αφρικής, Βενεζουέλας και Μέσης Ανατολής. Οι διαφορετικές διαδρομές που προκύπτουν από τις κατά τόπους ιστορίες και που εν μέρει διασταυρώνονται είναι σήμερα, στις αρχές του 21ου αιώνα, όλο και στενότερα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Μόνο μέσω μιας υπερεθνικής προσέγγισης, όπως αυτή που υιοθετεί ο Piketty, μπορούμε να ανατρέψουμε την κυρίαρχη αφήγηση και να συγκροτήσουμε μια νέα, εναλλακτική αφήγηση για τις μελλοντικές κοινωνίες.

Ο Thomas Piketty γεννήθηκε το 1971 στο Κλισύ, στην περιοχή του Παρισιού. Αποφοίτησε από την École Normale Supérieure με ειδίκευση στα ανώτερα μαθηματικά και συνέχισε τις σπουδές του στην οικονομική επιστήμη στην École des Hautes Études en Sciences Sociales. Εργάστηκε για δύο χρόνια στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασσαχουσέττης (ΜΙΤ) και στη συνέχεια εντάχθηκε στην École d’économie de Paris, όπου διδάσκει. Θεωρείται κορυφαίος οικονομολόγος και οραματιστής του συμμετοχικού σοσιαλισμού. Το βιβλίο του Το Κεφάλαιο τον 21ο αιώνα (2013, εκδ. Πόλις 2014) μεταφράστηκε σε 40 γλώσσες κι ως σήμερα έχουν πουληθεί περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια αντίτυπα. Το Κεφάλαιο και Ιδεολογία αποτελεί τη συνέχειά του.

«Ένα κολοσσιαίο επιστημονικό έργο για την ιστορία των ανισοτήτων». Financial Times

ΣΕΙΡΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ISBN: 978-960-16-9239-5 ΣΧΗΜΑ: 17Χ24 ΣΕΛΙΔΕΣ: 960 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 44,00€ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021

«Μύθος» του Στίβεν Φράι
Ο βραβευμένος κωμικός, ηθοποιός, παρουσιαστής και σκηνοθέτης Στίβεν Φράι, αναδιηγείται τους ελληνικούς μύθους με τρόπο μοναδικό. Παρακολουθούμε με δέος τη γέννηση της σοφής Αθηνάς από το σχισμένο στα δύο κεφάλι του μεγάλου Δία και κατεβαίνουμε, μαζί με την καταδικασμένη Περσεφόνη, στο ερεβώδες και μοναχικό βασίλειο του Κάτω Κόσμου. Ένα ρίγος τρόμου μάς διαπερνά καθώς η Πανδώρα ανοίγει το πιθάρι των μοχθηρών δεινών και απολαμβάνουμε το ξετύλιγμα της θρυλικής ερωτικής ιστορίας του Έρωτα και της Ψυχής. Ο Μύθος καθιστά αυτές τις εκπληκτικές ιστορίες, τις βαθιά κι εκθαμβωτικά ανθρώπινες, εξαιρετικά οικείες στον σύγχρονο αναγνώστη.

Ο Στίβεν Φράι αναδιηγείται τους ελληνικούς μύθους με τρόπο μοναδικό. Παρακολουθούμε με δέος τη γέννηση της σοφής Αθηνάς από το σχισμένο στα δύο κεφάλι του μεγάλου Δία και κατεβαίνουμε, μαζί
με την καταδικασμένη Περσεφόνη, στο ερεβώδες και μοναχικό βασίλειο του Κάτω Κόσμου. Ένα ρίγος τρόμου μάς διαπερνά καθώς η Πανδώρα ανοίγει το πιθάρι των μοχθηρών δεινών και απολαμβάνουμε το ξετύλιγμα της θρυλικής ερωτικής ιστορίας του Έρωτα και της Ψυχής. Ο Μύθος καθιστά αυτές τις εκπληκτικές ιστορίες, τις βαθιά κι εκθαμβωτικά ανθρώπινες, εξαιρετικά οικείες στον σύγχρονο αναγνώστη.

Μια νέα αφήγηση των αρχαίων ελληνικών μύθων. Οι θεοί και οι θεές των Ελλήνων ερωτεύονται και καβγαδίζουν, ποθούν κι εξαπατούν με απαράμιλλη τόλμη και ευφυΐα.

Ο Stephen Fry είναι βραβευμένος κωμικός, ηθοποιός, παρουσιαστής και σκηνοθέτης. Έγινε διάσημος
από τις κωμικές τηλεοπτικές σειρές A Bit of Fry and Laurie (σε σενάριο δικό του σε συνεργασία με τον Hugh Laurie) και Jeeves and Wooster, καθώς και από την κωμική σειρά Μαύρη οχιά (Blackadder) ως στρατηγός Melchett. Παρουσίασε περισσότερα από 180 επεισόδια του τηλεοπτικού παιχνιδιού «QI» και αφηγήθηκε και τα επτά μυθιστορήματα του Χάρι Πότερ σε audio book. Εκτός από τον Μύθο, που κυκλοφόρησε το 2017, η ελληνική μυθολογία αποτελεί τη θεματολογία και άλλων βιβλίων του, των Ηρώων (2018, υπό έκδοση από τις Εκδόσεις Πατάκη), της Τροίας (2020) και της Οδύσσειας, που θα εκδοθεί το 2022. Έχει επίσης γράψει πέντε μυθιστορήματα, που αγαπήθηκαν πολύ από το αναγνωστικό κοινό, καθώς και τρία αυτοβιογραφικά βιβλία.

«Η συναρπαστική πένα του Φράι ασφαλώς μεταδίδει στον αναγνώστη το πάθος που ανέκαθεν έτρεφε ο συγγραφέας για τους ελληνικούς μύθους… Πρόκειται για αναγνωστικό ξεφάντωμα».
The Independent

«Ό,τι καλύτερο έχει γράψει ο Φράι… Ένα βιβλίο ευφρόσυνο και σοφό, που θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη». The Daily Telegraph

«Ο Φράι αποδεικνύεται τέρας μορφώσεως κι επιδεικνύει γλωσσική δεινότητα, τρομερή πολυμάθεια και ενθουσιασμό». Mail on Sunday

«Το χιούμορ και η ευρυμάθεια του Φράι εντυπωσιάζουν». The Times

«Συναρπαστικό και πνευματώδες». The Guardian

ΣΕΙΡΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΔΟΚΙΜΙΑ- ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ISBN: 978-960-16-9261-6 ΣΧΗΜΑ: 14Χ21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 584ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 20,90€ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021

«Καταβροχθίζοντας τον ουρανό» του Πάολο Τζορντάνο
Ν’ αρπάζεις τα πάντα. Να ορµάς ακάθεκτος στα όνειρα. Να καταβροχθίζεις τον ουρανό. Το νέο µυθιστόρηµα του Ιταλού συγγραφέα Πάολο Τζορντάνο, δυνατό και γενναιόδωρο, προσφέρει στον αναγνώστη το πανάρχαιο θαύµα µιας µεγάλης ιστορίας, καλώντας τον να χαθεί µέσα της.

Ν’ αρπάζεις τα πάντα. Να ορµάς ακάθεκτος στα όνειρα. Να καταβροχθίζεις τον ουρανό. Ένα µυθιστόρηµα δυνατό και γενναιόδωρο, που προσφέρει στον αναγνώστη το πανάρχαιο θαύµα µιας µεγάλης ιστορίας, καλώντας τον να χαθεί µέσα της.

Για τη δεκατετράχρονη Τερέζα τα καλοκαίρια στο Σπετσιάλε δε λένε να περάσουν. Ατέλειωτες µέρες µε τη γιαγιά να διαβάζει αστυνοµικά και τον πατέρα της, µακριά από το γραφείο και τη γυναίκα του, να γίνεται και πάλι µυστηριώδης, και ζωντανός, σαν την Απουλία, τον τόπο όπου γεννήθηκε.
Και ξάφνου, ένα ζεστό βράδυ, τα βλέπει κρυφά να βουτούν στην πισίνα, ολόγυµνα, κι αυτά τα τρία αγόρια µπαίνουν στη ζωή της σαν ορµητικός άνεµος. Ο Νίκολα, ο Τοµµάζο και ο Μπερν. Θα τη δεχτούν στην παρέα τους και τα επόµενα είκοσι χρόνια θα τους ξαναβρίσκει στη γειτονική φάρµα, να σπέρνουν, να µαζεύουν, να καταστρέφουν, αναζητώντας µανιωδώς µια φωτιά που θα τους κρατήσει αναµµένους. Στο επίκεντρο βρίσκεται πάντα ο Μπερν, σαν µαγνήτης που τους τραβάει και τους σπρώχνει πέρα από τα όρια…

Ο Πάολο Τζορντάνο γεννήθηκε στο Τορίνο το 1982. Σπούδασε θεωρητική φυσική στο Πανεπιστήµιο του Τορίνου και είναι διδάκτωρ στη Φυσική των Στοιχειωδών Σωµατιδίων. Έχει γράψει τέσσερα µυθιστορήµατα: τη Μοναξιά των πρώτων αριθµών (La solitudine dei numeri primi, 2008, Βραβείο Strega και Βραβείο Campiello Opera Prima, Εκδ. Ωκεανίδα, 2008), το Ανθρώπινο σώµα
(Il corpo umano, Mondadori 2012), Το µαύρο και το ασηµί (Il nero e l’argento, Einaudi 2014) και το Καταβροχθίζοντας τον ουρανό (Divorare il cielo, Einaudi, 2018, Εκδ. Πατάκη, 2021), που έχουν µεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες. To 2020, στο διάστηµα από 29 Φεβρουαρίου έως 6 Μαρτίου στη Ρώµη, έγραψε το Περί µετάδοσης (Nel contagio, Einaudi, Εκδόσεις Πατάκη, 2020), που κυκλοφόρησε στην Ιταλία στις 26 Μαρτίου, ενώ µεταφράστηκε ταυτόχρονα σε πάνω από 30 γλώσσες.
Έχει γράψει έργα για το θέατρο και είναι συνεργάτης της εφηµερίδας Corriere della Sera.

«Αυτό που ξεκινάει σαν την ιστορία ενός καλοκαιρινού ειδυλλίου µεταµορφώνεται σε κάτι πολύ µεγαλύτερο και φιλόδοξο, που θέτει ερωτήµατα για τη φύση των δεσµών που επιµένουν µε πάθος».
New Yorker
«Η αφή, οι µυρωδιές, η θερµοκρασία και τα χρώµατα του ιταλικού Νότου, όπου τοποθετείται ολόκληρο το νέο µυθιστόρηµα του Τζορντάνο, µένουν µαζί µας για καιρό, καθώς και ο τρόπος που έχει να µιλάει
για την εµµονική διάσταση της αγάπης
». TLS

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ISBN: 978-960-16-9581-5 ΣΧΗΜΑ: 14Χ21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 528 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 18,80€ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021

«Ο άγγελος του Μονάχου» του Φαμπιάνο Μάσσιμι
Με φόντο την ετοιμοθάνατη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, στην οποία γίνονται αισθητά όλα τα προμηνύματα της ναζιστικής τραγωδίας, ο Άγγελος του Μονάχου είναι ένα θρίλερ που ισορροπεί θαυμαστά ανάμεσα στην αδιάσειστη ιστορική πραγματικότητα και στη συναρπαστική μυθοπλασία, ένα ταξίδι αναζήτησης ενός μικρού μέρους της αλήθειας που θα μπορέσει, ίσως, να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια του πρώτου, αληθινού θύματος της ναζιστικής προπαγάνδας: της νεαρής και αθώας Γκέλι Ράουμπαλ.

Μόναχο, Σεπτέμβριος 1931. Ο αστυνόμος Ζίγκφριντ Ζάουερ καλείται επειγόντως σε ένα αριστοκρατικό διαμέρισμα, όπου βρέθηκε νεκρή η εικοσιδυάχρονη Άνγκελα Ράουμπαλ, η επονομαζόμενη Γκέλι. Δίπλα της υπάρχει ένα πιστόλι: όλα δείχνουν ότι πρόκειται για αυτοκτονία. Η Γκέλι όμως δεν ήταν μια τυχαία κοπέλα και το διαμέρισμα όπου ζούσε και πέθανε, όπως και το πιστόλι το οποίο έριξε τη μοιραία σφαίρα, δεν ανήκουν σε έναν τυχαίο άντρα: νόμιμος κηδεμόνας της ήταν ο «θείος Αλφ», γνωστός στην υπόλοιπη Γερμανία ως Αδόλφος Χίτλερ.
Ο Ζάουερ αρχίζει αμέσως τις έρευνες, στριμωγμένος ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν να κλείσει την έρευνα μέσα σε λίγες ώρες και σε εκείνους που του ζητούν να εξετάσει την υπόθεση σε βάθος και να ανακαλύψει την αλήθεια, όποια κι αν είναι αυτή. Ο Χίτλερ, μόλις μαθαίνει τα νέα, επιστρέφει βιαστικά από τη Νυρεμβέργη και επιβεβαιώνει ότι έχει αδιάσειστο άλλοθι. Κι όμως, ο Ζάουερ αμφιβάλλει και δε σταματά να ερευνά. Οι αλήθειες που θα ανακαλύψει είναι τόσο σκοτεινές, που κλονίζουν κάθε επαγγελματική και προσωπική του βεβαιότητα, και θα τον ωθήσουν σε αποφάσεις από το αποτέλεσμα των οποίων θα μπορούσε να κριθεί ακόμη και το μέλλον της δημοκρατίας στη Γερμανία…

Με φόντο την ετοιμοθάνατη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, στην οποία γίνονται αισθητά όλα τα προμηνύματα της ναζιστικής τραγωδίας, ο Άγγελος του Μονάχου είναι ένα θρίλερ που ισορροπεί θαυμαστά ανάμεσα στην αδιάσειστη ιστορική πραγματικότητα και στη συναρπαστική μυθοπλασία, ένα ταξίδι αναζήτησης ενός μικρού μέρους της αλήθειας που θα μπορέσει, ίσως, να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια του πρώτου, αληθινού θύματος της ναζιστικής προπαγάνδας: της νεαρής και αθώας Γκέλι Ράουμπαλ.

Ο Φαμπιάνο Μάσσιμι γεννήθηκε στη Μόντενα το 1977. Σπούδασε φιλοσοφία στα πανεπιστήμια της Μπολόνια και του Μάντσεστερ, εργάστηκε ως σύμβουλος μεγάλων εκδοτικών οίκων για σειρά ετών και σήμερα εργάζεται ως βιβλιοθηκονόμος στη Βιβλιοθήκη Delfini της Μόντενα. Ο Άγγελος του Μονάχου είναι το πρώτο του βιβλίο, πρωτοεκδόθηκε στα ιταλικά το 2020 και μεταφράζεται σε πολλές γλώσσες, ενώ απέσπασε το βραβείο Asti D’Appello.

«Ο Άγγελος του Μονάχου βασίζεται στην ιστορική πραγματικότητα, την οποία ξεπερνάει, καθώς γίνεται ο αοιδός της, αυτός που θα την αφηγηθεί με ακρίβεια, ενθουσιασμό και φαντασία».
Donato Carrisi, Corriere della Sera

«Έχει όλα όσα χρειάζεται για να κατακτήσει τον κόσμο». Il Giornale

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ISBN: 978-960-16-9271-5 ΣΧΗΜΑ: 14Χ21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 656 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 20,90€ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021

«Σχολή Νυφών» του Γιάννη Γιαννέλλη-Θεοδοσιάδη
Μια καταιγιστική ιστορία συγκλονιστικών γεγονότων της κατοχικής περιόδου, με τη ναζιστική θηριωδία στο απόγειό της. Έρωτας, δολοπλοκίες, κατασκοπεία, κουκουλοφόροι και μαυραγορίτες, που με την ανοχή της κυβέρνησης των δωσιλόγων, σφίγγουν τη θηλιά στον λαιμό της αθηναϊκής κοινωνίας και στέλνουν αθώους στην κρεμάλα και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ οι επιτήδειοι αβγατίζουν το κομπόδεμά τους.

Στην Αθήνα, την περίοδο της γερμανικής κατοχής, η Ροζάνα, φοιτήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών, που υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τις σπουδές της, είναι μνηστευμένη με τον Λεωνίδα, αξιωματικό του ναυτικού και μέλος της Αντίστασης, αυτοεξόριστο στο Κάιρο. Την ερωτεύεται όμως ο Γιόχαν Κλάους, Γερμανός αξιωματικός των Ες Ες. Όσο και αν η Ροζάνα προσπαθεί να τον αποκρούσει, εκείνος την εξαναγκάζει να γίνει μέλος της οργάνωσης φίλων του Χίτλερ «ΜΠΟΥΝΤ» και πιεστικά προσπαθεί να την πείσει να τον ακολουθήσει στο Βερολίνο για να φοιτήσει στην περίφημη Σχολή Νυφών· έπειτα, σκοπεύει να την παντρευτεί, παρέχοντάς της ασυλία. Η Ροζάνα δεν ενδίδει, αλλά ούτε και αρνείται. Σε συνεννόηση με τον μνηστήρα της και τον Χριστόδουλο Τσιγάντε, αρχηγό του Ιερού Λόχου, λειτουργεί ως κατάσκοπος και παραδίδει στους συμμάχους απόρρητα μυστικά των ναζί. Ωστόσο, στη δίνη της Ιστορίας, οι ανατροπές στη ζωή της Ροζάνας θα αρχίσουν να διαδέχονται η μία την άλλη…

Μια καταιγιστική ιστορία συγκλονιστικών γεγονότων της κατοχικής περιόδου, με τη ναζιστική θηριωδία στο απόγειό της. Έρωτας, δολοπλοκίες, κατασκοπεία, κουκουλοφόροι και μαυραγορίτες, που με την ανοχή της κυβέρνησης των δωσιλόγων, σφίγγουν τη θηλιά στον λαιμό της αθηναϊκής κοινωνίας και στέλνουν αθώους στην κρεμάλα και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ οι επιτήδειοι αβγατίζουν το κομπόδεμά τους.

O Γιάννης Γιαννέλλης-Θεοδοσιάδης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε ως δικηγόρος στη Μυτιλήνη. Το 2007 εξελέγη για τέταρτη φορά βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου, ενώ το 2015 ανέλαβε τη θέση του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, από την οποία παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2019. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Έχει τιμηθεί από την ολλανδική κυβέρνηση με το ανώτατο παράσημο του Τάγματος των Ιπποτών της Οράγγης-Νάσσαου. Το μυθιστόρημά του Ισμαήλ και Ρόζα (2016) έχει μεταφραστεί στα τουρκικά και έχει μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη με τον τίτλο Η Ρόζα της Σμύρνης. Από τις Εκδόσεις Πατάκη έχουν επίσης κυκλοφορήσει τα βιβλία του Το βλέμμα της Ήρας (2008), Η λίστα του Χόρχε (2011), Έρωτας στις φλόγες της Σμύρνης (2017) και Σάρλιτζα Πάλλας (2019). Είχε προηγηθεί το μυθιστόρημά του Η διαπλοκή της εξουσίας (εκδ. Ι. Σιδέρης, 2002) και τα ιστορικά λευκώματα Η λαϊκή πολιτική σάτιρα στο τέλος του 19ου αιώνα (εκδ. Έφεσος, 2001) και Ο λαός εικονογραφεί την ιστορία του (εκδ. Ι. Σιδέρης, 2003). Το 2013 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του Cafι Napolitano (εκδ. Αιολίδα) και το 2015 το Δέκα δευτερόλεπτα (εκδ. Α. Α. Λιβάνη). Έχει επίσης γράψει μελέτες για τον λαϊκό πολιτισμό.

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ISBN: 978-960-16-9963-9 ΣΧΗΜΑ: 14Χ21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 528 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 20,90€ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021

«Χαμένοι. Αναζητώντας έξι από έξι εκατομμύρια» νέα, αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου του Ντάνιελ Μέντελσον
Ο Μέντελσον καταδύεται βαθιά στην καρδιά του Ολοκαυτώματος, βαθιά στην καρδιά της οικογένειάς του, βαθιά και στη δική του καρδιά. Πρόκειται για ένα κείμενο πυκνό, πλούσιο, καθηλωτικό. Καθώς ο Μέντελσον ταξιδεύει ανά την υφήλιο για να «βρει τους έξι», καταφέρνει να βρει και να δώσει φωνή σε έναν ολόκληρο χαμένο κόσμο, σε μια χαμένη οικογένεια.

Ο Ντάνιελ μεγαλώνει ακούγοντας διαρκώς από τους συγγενείς του, Εβραίους μετανάστες από το μακρινό Μπόλεχοφ της Ουκρανίας, πόσο μοιάζει στον μακαρίτη θείο Σμιλ. Μεγαλώνει ακούγοντας επίσης τις οικογενειακές ιστορίες του πληθωρικού παππού του, από τις οποίες όμως ο θείος Σμιλ απουσιάζει παντελώς. Το μόνο που γνωρίζει για τον αμνημόνευτο θείο, τη γυναίκα και τις τέσσερις όμορφες κόρες του είναι ότι «τους σκότωσαν οι ναζί». Ενήλικος πια, παρακινούμενος από το ένστικτο του «ιστορικού της οικογένειας» και από τη φρικτή υποψία ότι η σιωπή του παππού του υποκρύπτει μια ιστορία αδελφικής προδοσίας, θα ξεκινήσει τη δική του οδύσσεια ανά τον κόσμο για να τρυγήσει από τους λιγοστούς πια γέροντες, πρώην κατοίκους του Μπόλεχοφ, όσους επέζησαν του Ολοκαυτώματος, τις τελευταίες τους αναμνήσεις για τον Σμιλ και τη μοίρα του, για τον θάνατο αλλά και τη ζωή των Εβραίων της Ευρώπης.

Ο Ντάνιελ Μέντελσον γεννήθηκε στο Λονγκ Άιλαντ το 1960 και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, όπου πήρε πτυχίο κλασικής φιλολογίας, και εν συνεχεία στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Ξεκίνησε την καριέρα του στη δημοσιογραφία το 1991 με κείμενα σε έντυπα όπως το Village Voice και το The Nation, ενώ παράλληλα ολοκλήρωνε το διδακτορικό του στην Κλασική Φιλολογία. Λίγο αργότερα μετακόμισε στη Νέα Υόρκη ως συγγραφέας πλήρους απασχόλησης. Έκτοτε, οι μεταφράσεις του, οι κριτικές του και τα δοκίμιά του σχετικά με βιβλία, ταινίες, θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικά προγράμματα εμφανίζονται τακτικά σε πάμπολλα έντυπα ευρείας κυκλοφορίας, και κυρίως στα The New Yorker, New York Review of Books και New York Times.
Το πρώτο του βιβλίο, με τίτλο The Elusive Embrace, που κυκλοφόρησε το 1999, ήταν μια προσωπική καταγραφή οικογενειακής ιστορίας και σεξουαλικής ταυτότητας· ανακηρύχθηκε Αξιολογότερο Βιβλίο της Χρονιάς από τους New York Times και Καλύτερο Βιβλίο της Χρονιάς από τους Los Angeles Times. Το δεύτερο βιβλίο του, που εκδόθηκε από την Oxford University Press το 2002, ήταν μια επιστημονική μελέτη με θέμα τον Ευριπίδη. Ασχολήθηκε με τη συγγραφή των Χαμένων από το 2001 έως το 2005· μετά την έκδοσή του, το 2006, το βιβλίο κέρδισε το National Book Critics Circle Award, το National Jewish Book Award, το Salon Book Award και άλλες διακρίσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και το Prix Médicis στη Γαλλία και το Premio ADEI-WIZO στην Ιταλία. Η πρώτη ελληνική του έκδοση (Εκδ. Πόλις, μετάφραση Μαργαρίτα Ζαχαριάδου) κυκλοφόρησε το 2010.
Παράλληλα με τους Χαμένους, ο Μέντελσον μετέφραζε τα Άπαντα του Κωνσταντίνου Καβάφη· το βιβλίο (μετάφραση και σχόλια) εκδόθηκε το 2009 και ανακηρύχθηκε Βιβλίο της Χρονιάς από το Publishers Weekly.
Έχει εκδώσει επίσης δύο συλλογές κριτικών δοκιμίων που αρχικά δημοσιεύτηκαν στο New Yorker και στο New York Review of Books: το How Beautiful It Is and How Easily It Can Be Broken (2008), που ανακηρύχθηκε Βιβλίο της Χρονιάς από το Publishers Weekly, και το Waiting for the Barbarians: Essays from the Classics to Pop Culture (2012), το οποίο υπήρξε υποψήφιο για το National Book Critics Circle Award στην κατηγορία της Κριτικής. Το 2016 κυκλοφόρησε στα ελληνικά το Περιμένοντας τους βαρβάρους. Από τον Αριστοφάνη στο Avatar (μετάφραση Μαργαρίτα Ζαχαριάδου), όπου ο Μέντελσον συγκεντρώνει 24 δοκίμια προερχόμενα από τα δύο προηγούμενα βιβλία, αλλά και κάποια ανέκδοτα, σε μια έκδοση αφιερωμένη στο ελληνικό κοινό. To 2017 εκδόθηκε το An Odyssey: A Father, a Son, and an Epic (Μια Οδύσσεια. Ένας πατέρας, ένας γιος, ένα έπος, Εκδ. Πατάκη, 2018, μετάφραση Μαργαρίτα Ζαχαριάδου). Είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, καθώς και της Αμερικανικής Φιλοσοφικής Ένωσης.

ΣΕΙΡΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ISBN: 978-960-16-8453-6 ΣΧΗΜΑ: 17Χ22.5 ΣΕΛΙΔΕΣ: 720 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 28,80€ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021