Η ΦΛΟΓΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Συγγραφέας: DAVID BREWER
Μετάφραση: ΤΙΤΙΝΑ ΣΠΕΡΕΛΑΚΗ

Ο David Brewer αφηγείται ολόκληρη την τρομακτική και συγκλονιστική ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης, από τις πράξεις του πιο σημαντικού φιλέλληνα, του Βύρωνα, και του πιο χαρισματικού Έλληνα, του Κολοκοτρώνη, μέχρι τις μηχανορραφίες των Μεγάλων Δυνάμεων και την κορύφωση στο Ναβαρίνο, στην τελευταία ναυμαχία που έγινε ποτέ με ανοιγμένα πανιά.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ (ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ)
Συγγραφέας: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ
Μετάφραση: ΚΩΣΤΑΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ

Οι δικτατορίες δεν πέφτουν από τον ουρανό. Αν η 21η Απριλίου 1967 αιφνιδίασε τη διεθνή κοινή γνώµη, η εγκαθίδρυση µιας στρατιωτικής δικτατορίας, για τον ελληνικό λαό, ήταν από καιρό ένα γεγονός ευεξήγητο και µάλιστα ενδεχόµενο. Σκοπός αυτού του βιβλίου είναι να εξηγήσει την προέλευση αυτού του γεγονότος και τη λειτουργία των κοινωνικών, πολιτικών και διεθνών δυνάµεων που το κατέστησαν δυνατό.

Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΠΕΙΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ:
Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ, ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ
Συγγραφέας: ΒΙΟΛΕΤΤΑ ΧΙΟΝΙΔΟΥ

Σε μια εποχή που η προφορική ιστορία έχει αποκτήσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ελληνική ιστοριογραφία, το βιβλίο αυτό φέρνει κάτι διαφορετικό στην ανάγκη να καταλάβουμε τον κατοχικό λιμό, αλλά και το πώς αλλάζει η μνήμη ιστορικών γεγονότων. Το βιβλίο προσφέρει τις –τελευταίες ίσως– προφορικές ιστορίες ανθρώπων που έζησαν τον λιμό ως ενήλικες. Οι συνεντεύξεις αυτές, που ελήφθησαν από τη συγγραφέα πριν από μια εικοσαετία στη Μύκονο, τη Σύρο και τη Χίο, μας βοηθούν να κατανοήσουμε την εποχή του λιμού, την καθημερινότητα της ζωής των ανθρώπων και τους τρόπους με τους οποίους ανταποκρίθηκαν στις συνθήκες που αντιμετώπισαν.

Ο ΞΑΝΑΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ Τ(Ρ)ΟΠΟΣ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
Συγγραφέας: ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΛΑΒΙΑΝΟΥ

Περάσματα και χαιρετισμοί σε παλιούς και οικείους γνώριμους, όλα τα κείμενα του βιβλίου της Αντιγόνης Βλαβιανού αξιοποιούν τα διδάγματα της συγκριτικής γραμματολογίας: τα βιβλία, οι συγγραφείς, οι ιδέες βρίσκονται σε συνεχή διάλογο και εναπόκειται στον ευαίσθητο ωτακουστή να μεταφέρει κάτι από τις κρυφές αυτές συνομιλίες τους ή να διαμεσολαβήσει για να γνωριστούν αδελφές ψυχές που προχωρούν παράλληλα δίχως να το έχουν σχεδιάσει ή διανοηθεί. […] Ξεναγώντας µας σε ένα προσωπικό μουσείο πολύτιμων εκθεμάτων, µε τα οποία συμβιώνει χρόνια τώρα, γυμνάζει το βλέμμα µας σε σοφές λεπτομέρειες, ευαισθητοποιεί την αναγνωστική προσοχή µας, διευρύνει τους ορίζοντες της πρόσληψής µας. «Ευτυχισμένος που έκανε το ωραίο ταξίδι» νιώθει ο αναγνώστης που κλείνει τούτο το βιβλίο σοφότερος, επαρκέστερος, πλουσιότερος µε τη «δεύτερη ματιά» πάνω σε πρόσωπα και πράγματα, περιπλέοντας γνωστά και άγνωστα τοπία.

Λίζυ Τσιριµώκου
(από την Εισαγωγή)