Από την Βιργινία Αυγερινού

ΕΡΑΤΩ – ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΚΟΝΤΟΥ
Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου

[…Από τότε είχαν περάσει πια τρεις μήνες. Ήταν τα Εισόδια της Θεοτόκου στις 21 του Νοέμβρη, μεγάλη γιορτή για το σχολείο και για όλα τα παρθεναγωγεία12 και τα σχολεία θηλέων. Τα κορίτσια την περίμεναν με λαχτάρα, όπως και τ’ αγόρια των Τριών Ιεραρχών. Από μέρες επικρατούσε ζωηρή κίνηση στο σχολείο για την προετοιμασία της γιορτής. Την παραμονή είχαν στολίσει με μερσίνες τις πόρτες του παρθεναγωγείου μέσα κι έξω και η κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων είχε γεμίσει με καρέκλες που είχαν φέρει τα κορίτσια από το σπίτι τους. Μπήκε και η Ερατώ στο σχολείο με την καρέκλα στο κεφάλι και φυλαγμένο στην τσέπη της πολύτιμο και ιερό τον φάκελο με ένα ολόκληρο μετζίτι 3 που της είχε βάλει ο πατέρας της, εισφορά για το σχολειό, να μην ξεχάσει να τον ρίξει στο τέλος της γιορτής στον ασημένιο δίσκο του εφόρου…]


Το δωδέκατο βιβλίο της Μαριέττας Κόντου και πρώτο από την Ελληνοεκδοτική, κυκλοφόρησε τον περασμένο Δεκέμβρη. Η συγγραφέας Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε το μεταπτυχιακό της στη Συστημική Θεραπεία Ζεύγους και Οικογένειας, με εξειδίκευση στην Kλινική Ύπνωση – Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία και το διδακτορικό της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι διαπιστευμένη Ειδική και Οικογενειακή Διαμεσολαβήτρια. Εργάστηκε στον χώρο της απεξάρτησης εφήβων για πολλά χρόνια. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ιδιωτικά με εφήβους και ενήλικες και αναλαμβάνει την επιστημονική ευθύνη και τον συντονισμό ομάδων θεραπείας και ευαισθητοποίησης. Είναι αυτονόητο λοιπόν πως η επιστημονική της ιδιότητα κάνει τα έργα της προσεγμένα και γραμμένα με συναίσθημα, με έναν ξεχωριστό τρόπο.
Η Ερατώ, ένα έργο 64 σελίδων σε εικονογράφηση ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΒΕΡΟΥΤΣΟΥ απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 9 ετών και άνω.


Στην ανθισμένη, φωτεινή και πολύχρωμη Σμύρνη η Ερατώ πηγαίνει σχολείο, κάνει φιλίες βαθιές, γελάει, ανακαλύπτει, ονειρεύεται τον εαυτό της επαναστάτρια… Εκεί γεννιέται η αγάπη της για τα βιβλία και εμπνέεται τις πρώτες της ιστορίες. Όμως, η χαρισματική μικρή Σμυρνιά θα αναγκαστεί να αποχαιρετήσει νωρίς τη χαμογελαστή πατρίδα των παιδικών της χρόνων, κουβαλώντας μέσα σε ένα μπαούλο πολύτιμα και αγαπημένα ενθύμια μιας αθώας και χαμένης πια ζωής. Τα παραμύθια που γράφει θα γίνουν μια μεγάλη παιδική αγκαλιά για όλους τους ανθρώπους του τόπου της και μια νοσταλγική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Ένα νοσταλγικό ταξίδι ψυχής στη Σμύρνη του ΄21 γεμάτο εικόνες και αναμνήσεις, ένα ταξίδι προσφυγιάς στην Αθήνα και στην Αθήνα του σήμερα. Ζωντανή και περιγραφική γραφή, το βιβλίο είναι γραμμένο με τέτοιο τρόπο που τα παιδιά θα ζήσουν, θα ακούσουν, θα νιώσουν και θα μάθουν. Θα μάθουν για ήθη και έθιμα, για γεγονότα που στιγμάτισαν την ιστορία μας σε ένα συγκινητικό βιβλίο σε ένα αληθινό βιβλίο θησαυρός.

ΗΧΟ-ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΜΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΤΣΑΦΤΑΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ

Τον περασμένο Δεκέμβρη η Ελληνοεκδοτική κυκλοφόρησε ένα εξαιρετικό ηχοβιβλίο από τη σειρά η Βιβλιοθήκη του Εκπαιδευτικού, με τίτλο ΗΧΟ-ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΜΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ των συντελεστών αυτού του βιβλίου με τα εξαιρετικά βιογραφικά, Μαργαρίτα Παπακώστα και Νικόλα Τσαφταρίδη. Το έργο προλογίζει ο Γιώργος Χαρωνίτης, ενώ οι παρτιτούρες είναι διαθέσιμες τόσο στην ιστοσελίδα της Ελληνοεκδοτικής όσο και με σάρωση QR Code που βρίσκεται στην αρχή του βιβλίου.
[Παιδαγωγικά θεμελιωμένη συλλογή δεκατριών (13) παραμυθιών για όλο τον κύκλο του χρόνου με τραγούδια και δραστηριότητες που μας κατευθύνουν στα μονοπάτια της δημιουργίας και της έκφρασης.
Ηχοϊστορίες, μελωδίες και παιχνίδια που γίνονται αφορμή για ένα ξεχωριστό ταξίδι ονειρεμένων εικόνων, ξυπνούν τη φαντασία και μπορούν να κάνουν μικρούς και μεγάλους να πειραματιστούν, να δημιουργήσουν, αλλά και να μάθουν.
Ένα βιβλίο οδηγός για νηπιαγωγούς, δασκάλους, εμψυχωτές και γονείς που θέλουν να δράσουν και να παίξουν μαζί με τα παιδιά.]
Και όπως μας λέει η συγγραφέας στην αρχή του βιβλίου «Με δυο λόγια…


• Ένα βιβλίο που δεν συνδυάζει μόνο τη θεωρητική κατάρτιση με την πρακτική αλλά και εντάσσει με ξεχωριστό τρόπο τις τέχνες της μουσικής και του θεάτρου στην εκπαιδευτική διαδικασία.
• 13 μικρές ιστορίες που έγιναν βιβλίο και έδωσαν την αφορμή να πειραματιστούμε με τους ήχους, να παίξουμε με τα μουσικά όργανα, να τραγουδήσουμε όμορφες μελωδίες και να παίξουμε θέατρο.
• Ένα βιβλίο για μικρούς αλλά και μεγάλους, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο των διαθεματικών ενοτήτων στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό καθώς και σε χώρους παιδικών δημιουργικών δράσεων. Στα χέρια των εκπαιδευτικών οι ιστορίες μπορούν να δραματοποιηθούν και να γίνουν παραστάσεις, ενώ στα χέρια των γονιών να ζωντανέψουν και να αποτελέσουν έναυσμα για δημιουργικό παιχνίδι.
• Τα τραγούδια και η μουσική που περιέχει το βιβλίο ντύνουν με ήχους τις ιστορίες, αλλά λειτουργούν και αυτόνομα ως παιδικά τραγούδια κατάλληλα για την ανάπτυξη της μουσικότητας των παιδιών και των φωνητικών δυνατοτήτων τους.
• Οι δραστηριότητες βοηθούν τα παιδιά να εκφραστούν πριν από τη δραματοποίηση ή την παράσταση.»

Δεκατρείς κύριες ενότητες που τιτλοφορούνται: Φθινόπωρο, Διατροφή, Ξωτικά, Καλικάντζαροι, Χιονάνθρωπος, Πιγκουίνοι, Καρναβάλι, Ανακύκλωση, Ζώα του αγρού και της αυλής, Άνοιξη, Θάλασσα, Πειρατές, Καλοκαίρι, που περιλαμβάνουν η κάθε μία με παραμύθι, ηχοϊστορία με συγκεκριμένες λέξεις κλειδιά, ποίημα, μουσική και δραστηριότητες με πολλές δράσεις.

Ένα μουσικοπαιδαγωγικό έργο που εξοικειώνει τα παιδιά με το παραμύθι, τη μουσική και με δραστηριότητες που συμβάλλουν στο έργο των ενηλίκων προς τα παιδιά για ψυχαγωγικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.

ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ της Ιστορίας – Βιβλίο 1: Αθήνα- Ευγενία Μανωλίδου
Εικονογράφηση: Μαρία Μανουρά

[…«Τώρα που είναι όλοι απασχολημένοι, θέλετε να ιχνηλατήσουμε όλοι μαζί τον ιερό βράχο;» πρότεινε ο Οδυσσέας. «Δηλαδή, να κάνουμε μια βόλτα ή, καλύτερα, μια εξερεύνηση ή μια ξενάγηση…» εξήγησε η Αθηνά. «Να ιχνηλατήσουμε την Ακρόπολη και άλλα σημαντικά μνημεία της Αθήνας, της αρχαίας αλλά και της νεότερης εποχής, σπουδαία επιτεύγματα του ελληνικού πολιτισμού!» «Μπορούμε να σας πούμε ιστορίες που λίγοι ξέρουν και να σας αποκαλύψουμε μυστικά που θα σας εντυπωσιάσουν. Τι λέτε; Θέλετε να ταξιδέψουμε στον χρόνο και να γίνουμε ιχνηλάτες της Ιστορίας αυτής της σπουδαίας πόλης;»…]


Το πρώτο βιβλίο της Ευγενίας Μανωλίδου με τίτλο ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ της Ιστορίας Βιβλίο 1: Αθήνα, κυκλοφόρησε τον περασμένο Δεκέμβρη. Ένα βιβλίο ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς του κέντρου της Αθήνας, για παιδιά ηλικίας άνω των 8 ετών.
«H Αθηνά και ο Οδυσσέας, δυο δωδεκάχρονα παιδιά, προσκαλούν τους νέους φίλους τους από την Κίνα, τη Λι και τον Τσεν, σε μια ξενάγηση στην Αθήνα. Μαζί με την «εκπληκτική» ξεναγό τους θα ιχνηλατήσουν τη σπουδαία Ιστορία της πόλης μέσα από δέκα ξεχωριστούς προορισμούς: Ακρόπολη, Θέατρο Διονύσου, Λόφος της Πνύκας, Χοροθέατρο της Δόρας Στράτου, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Πλατεία Συντάγματος, Εθνικός Κήπος, Κεραμεικός, Αρχαία Αγορά και Ακαδημία Αθηνών.
Στην περιήγησή τους αυτή, οι τέσσερις μικροί ιχνηλάτες έρχονται σε επαφή με τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά και την αξεπέραστη ομορφιά της πόλης των Αθηνών. Σύντομα, όμως, αντιμετωπίζουν μια μεγάλη πρόκληση: έναν γρίφο που πρέπει να λύσουν…
Αν τα καταφέρουν, θα ανακαλύψουν μια από τις σημαντικότερες «αλήθειες» της ζωής!»