«Τη δασκάλα μου αγαπώ» -ΤΖΑΪΛΣ ΑΝΤΡΕ
Εικονογράφος EMMA DODD

Πολυτελής και σκληρόδετη η έκδοση των 32 σελίδων του βιβλίου «Τη δασκάλα μου αγαπώ» από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, του ΤΖΑΪΛΣ ΑΝΤΡΕ που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από προνήπιο, 3 ετών, έως και την Α΄ Δημοτικού, περίπου 6 ετών με την εξαιρετική, χαρούμενη και πληθωρική εικονογράφηση της EMMA DODD.
«…Άφησα τελευταία την κύρια ιδιότητα (ορθότερα την πρώτη αρετή) του δασκάλου… Την αγάπη για το παιδί… Στο παιδί που δεν είναι δικό του αλλά γίνεται δικό του όταν συνδεθεί με την παιδευτική σχέση…» Ευάγγελος Παπανούτσος

 

Η δασκάλα, το πρόσωπο που καλείται να υποδεχτεί, να καθοδηγήσει και να εκπαιδεύσει τα παιδιά, έτσι και η δασκάλα του βιβλίου. Μια γλυκιά δασκάλα με ενδιαφέρον για τα παιδιά και με απεριόριστη όρεξη για εργασία. Μια υπέροχη ιστορία για το πώς χτίζεται η σχέση αγάπης και σεβασμού μεταξύ μαθητή και εκπαιδευτικού. Το έργο είναι γραμμένο με στιχάκια περίπου 4 σειρών το κάθε ένα. Ένα χαρούμενο και συνάμα ένα εργαλείο για γονείς που τα παιδιά τους θα πάνε για πρώτη φορά σχολείο.

«ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» – ΓΙΟΥΛΗ ΜΙΓΓΕΙΡΟΥ
Εικονογράφος ΡΟΥΣΣΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΑ


Και η ώρα που το παιδί μεγαλώνει και θα αφήσει το νηπιαγωγείο, έφτασε. Τώρα πια, Δημοτικό. Ένα μεγάλο σχολείο. Σε αυτό θα πάει η μικρή Παναγιώτα και οι ανησυχίες της μεγάλες. «Το μεγάλο σχολείο» θα την κάνει και μεγάλη κοπέλα. Όμως, πώς να είναι άραγε το νέο σχολείο; Πώς θα είναι η πρώτη μέρα εκεί που δεν γνωρίζει τίποτα; Πάντα κάθε νέα αρχή είναι δύσκολη. Μα η Παναγιώτα δεν είναι μόνη. Δίπλα της όσοι την αγαπούν. Οι γονείς της, η γιαγιά της, η Δώρα και ο Γιώργος οι αγαπημένοι της φίλοι. Μαζί και η νέα δασκάλα της. Ένα εξαιρετικό κείμενο σαν παραμύθι, γραμμένο από μια επιστήμονα, ψυχολόγο, την εκλιπούσα ΓΙΟΥΛΗ ΜΙΓΓΕΙΡΟΥ. Ένα έργο που θα βοηθήσει, ακριβώς αυτήν την ηλικία των 5 και 6 ετών, να διώξουν το άγχος της αλλαγής της νέας αρχής σε έναν χώρο που φαντάζει «μεγάλος» στα μάτια τους, μα και θα βοηθήσει στο να συζητήσουν τα παιδιά με την οικογένεια για όλα όσα τα απασχολούν για αυτήν την αλλαγή βαθμίδας εκπαίδευσης με τον φόβο του άγνωστου να κυριαρχεί. Για όλο αυτό στο τέλος του βιβλίου, υπάρχουν 6 σελίδες, σελίδες ουσιαστικές, όπου δίνονται «Πρακτικές Συμβουλές για γονείς» για την σωστή διαχείριση του χρόνου, για τον χώρο μελέτης, για το πρόγραμμα διαβάσματος, την διάρκεια του και για το αίσθημα ασφάλειας που πρέπει να νιώθουν τα παιδιά. Άλλωστε η συγγραφέας ήταν ειδική σε όλα αυτά λόγω της επιστημονικής της ιδιότητας.

«Ο νταής του σχολικού» – Μαρία Ρουσάκη
Εικονογράφος Γιώργος Σγουρός


Ο «Ο νταής του σχολικού» της πολυγραφότατης κοινωνιολόγου και βραβευμένης συγγραφέως Μαρίας Ρουσάκη, κυκλοφόρησε το 2010, την εποχή που σχεδόν και στην χώρα μας έκανε την εμφάνιση του το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού. Θεματογραφία διαχρονική και αναγκαία για επεξήγηση στα παιδιά του μπούλινγκ στο σχολείο.
«Ο Αριστοτέλης δε βλέπει την ώρα να τελειώσει το καλοκαίρι και να επιστρέψει στο σχολείο. Όταν επιτέλους ξεκινάει η καινούρια χρονιά, δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμός του. Όμως η χαρά του κόβεται απότομα. Ο νταής του σχολικού, ο… πώς τον λένε, κάνει τη ζωή του Αριστοτέλη μαρτύριο. Μέχρι που αποκαλύπτεται ένα μυστικό και τα πράγματα αλλάζουν…»

Γιατί εμφανίζεται το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού; πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε; Γιατί κάποια παιδιά γίνονται θύτες και πως επιλέγουν τα θύματα τους; Γιατί κάποια παιδιά γίνονται θύματα; Άραγε τι κρύβεται στον ψυχισμό των παιδιών; Και η μαρτυρική καθημερινότητα των θυμάτων; Που μπορεί να οδηγήσει; Στην σχολική άρνηση , την θλίψη, στα ψέματα στο σπίτι και τον φόβο.

Στην ιστορία που μας δίνει η συγγραφέας, ποιο μυστικό αποκαλύπτεται; Πώς αλλάζουν τα πράγματα για τον μικρό Αριστοτέλη και πώς θα τελειώσει η ιστορία του;
Διαβάστε μαζί με τα παιδιά τον Νταή του σχολικού και συζητείστε. Το βιβλίο δεν βρίσκεται τυχαία στην 9η χιλιάδα κυκλοφορίας του. Είναι ένα αξιοδιάβαστο βιβλίο από μικρούς και μεγάλους , από μαθητές και γονείς.