Τα λόγια της Ελιάς… Τα λόγια μιας ζωής
Απόστολος Παυλίδης, ο πρωτοεμφανιζόμενος και πολλά υποσχόμενος συγγραφέας του έργου «Λόγια της Ελιάς» που κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη από τις Εκδόσεις Πηγή.
Κεντρικός ήρωας ένας τριαντάχρονος άντρας. Ο Μάκης. Λόγω της δουλειάς του μετακομίζει σε νέο σπίτι, σε νέα περιοχή. Απέναντι από το σπίτι του βρίσκεται το πάρκο. Ένα πάρκο όπου φύεται μια υπεραιωνόβια ελιά. Πρωταγωνίστρια και αυτή στο έργο. Μια παράξενη ηρωίδα. Εκείνη τον επιλέγει και του μιλάει. Όταν και όποτε αυτή θέλει. Και του λέει 3 διαφορετικές ιστορίες. Ιστορίες που έλαβαν χώρα σε διαφορετικό χρόνο. Στο παρελθόν, στο παρόν, άραγε και στο μέλλον; Και η Λία. Το κορίτσι που γνωρίζει κάτω από την ελιά και αλλάζει την ζωή του.
Η πρώτη ιστορία της ελιάς τοποθετείται κάπου στο 1931. Ένας εύπορος ράφτης παντρεύει τον γιο του με την κόρη ενός έμπορου μαρμάρων. Και ένα παιδί γεννιέται. Ένα παιδί που γίνεται το μήλον της έριδος όταν η ζωή τα φέρνει έτσι ώστε δύο οικογένειες αντιδικούν. Οι κατάρες. Η απανθρωπιά. Η απώλεια. Η ψυχική ασθένεια. Μια χαμένη ζωή, όλα γίνονται ένας ανεμοστρόβιλος που σαρώνει τις ζωές των ηρώων.
Η δεύτερη ιστορία εξελίσσεται κάπου στην δεκαετία του ΄50. Μια γυναίκα παντρεμένη με έναν αληθινό κύριο. Ένας απαγορευμένος έρωτας με έναν ιερωμένο. Κι ένα κοριτσάκι γεννιέται. Η ιεροσύνη. Το χρέος. Κι όμως. Εκείνος αποφασίζει να τα αφήσει όλα πίσω. Εκείνη όχι. Το μυστικό και η αποκάλυψη της αλήθειας. Και η ζωή των ηρώων αλλάζει.
Η τρίτη ιστορία. Άραγε πότε έλαβε χώρα; Στο χτες, στο σήμερα ή στο αύριο; Σε αυτήν την τρίτη ιστορία, τη γεμάτη κοινωνικά μηνύματα, ένα ερωτικό τρίγωνο σχηματίζεται που σκόπιμα η ελιά αφήνει τους ήρωες, και ειδικά τον Μάκη, να το ζήσουν. Ο κόσμος των ναρκωτικών για τον Πέτρο, οι χρήστες που αναγκάζονται να γίνουν βαποράκια, το εύκολο χρήμα για κάποιους- ο θάνατος για κάποιους άλλους. Η σύλληψη, η ντροπή, οι τραγικοί γονείς. Γονείς εύποροι που ίσως δεν μπόρεσαν να κουμαντάρουν την ζωή τους. Η δίκη, η διαφθορά, η επανένταξη και η εργασία. Και ένας καλός φίλος και συνάδελφος, ο Μάκης. Ο καλύτερος υπάλληλος και ο αγαπημένος του αφεντικού. Τι μέλλον θα έχει αυτή η φιλία για τους δύο άντρες; Τι σχέση έχει η τρίτη ιστορία με τη ζωή του Μάκη; Υπάρχουν συμπτώσεις ή ο κύκλος της ζωής και η μοίρα αποφασίζει για μας; Πρόσωπα από το παρελθόν έρχονται στο σήμερα και οι ζωές των ηρώων γίνονται διάφανες και τραγικές. Με τραγικότερη αυτή του Μάκη. Οι αποκαλύψεις που θα γίνουν σε αυτή την ιστορία συγκλονίζουν, καθώς η ταυτότητα των ηρώων των προηγούμενων ιστοριών θα αποκαλυφθούν. Και μαζί τους θα αποκαλυφθεί και η σχέση τους με τον Μάκη. Ο αναγνώστης θα βυθιστεί σε μια εξελικτική ανατροπή που θα τον ξαφνιάσει ιδιαίτερα.
Έτσι οι τρεις ιστορίες ενώνονται. Με έναν εξαιρετικά καλοδουλεμένο και ευρηματικό τρόπο. Γραμμένο σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση με απλή και κατανοητή γλώσσα. Γρήγορη ροή και καλοδουλεμένη πλοκή. Στοιχεία που συνθέτουν το έργο του συγγραφέα.
«Λόγια της ελιάς» Ένα Μυθιστόρημα φαντασίας ή ένα αλληγορικό κοινωνικό μυθιστόρημα; Τα «Λόγια της ελιάς» ή τα λόγια της εσωτερικής φωνής; Η συνείδηση και η φωνή της. Μια ματιά σε μια στιγμή κάπου στην κοινωνία δοσμένη με έναν πραγματικά διαφορετικό τρόπο.

«Ο Μάκης, ένας νέος γύρω στα τριάντα, νοικιάζει ένα σπίτι για να μπορεί να βρίσκεται πιο κοντά στον χώρο εργασίας του. Απέναντι από το σπίτι υπάρχει ένα πάρκο διαφορετικό από τα άλλα, που έχει ως σημείο αναφοράς μια μεγάλη ελιά. Η ιδιαιτερότητα έγκειται στο γεγονός πως το δέντρο μιλάει μόνο σε αυτόν, επιλέγοντάς τον για να του πει τρεις αληθινές ιστορίες που συνέβησαν πριν πολλά χρόνια στην περιοχή
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)