Γράφει η Κατερίνα Σιδέρη

Το σημερινό βιβλίο μπορεί να είναι ολιγοσέλιδο, όμως οι σταθμοί και οι εικόνες που φιλοξενεί εντός του, είναι ικανές να σε ταξιδέψουν σε έναν κόσμο που σήμερα για πολλούς φαντάζει άγνωστος.
Η συγγραφέας του, θα ανοίξει το δικό της χρονοντούλαπο και θα μοιραστεί μαζί μας πολλά, από αναμνήσεις και γεγονότα έως και σπάνιες προσωπικές φωτογραφίες στις οποίες ποζάρουν διάσημοι ή και όχι.
Θα μας εκμυστηρευτεί ιστορίες από τα καλοκαίρια της ως παιδί, την τήρηση ημερολογίου αλλά και την αγάπη της για την ανάγνωση βιβλίων. Θα μας συστήσει ανθρώπους που έχουν ξεχωριστή θέση στην ψυχή της, ανθρώπους που ζούσαν μαζί τους, μέλη από το οικιακό και το υπηρεσιακό προσωπικό που ακόμη θυμάται αλλά και τα κατοικίδια που λάτρεψε και συντρόφευσαν τις παιδικές της ανέμελες ημέρες.
Είχε την τύχη να ζει σε ένα σπίτι που δεχόταν όλων των λογιών τους επισκέπτες, με αποτέλεσμα να γνωρίσει κυβερνόντες, πολιτικούς, υψηλά ιστάμενα πρόσωπα αλλά και απλούς καθημερινούς και άσημους πολίτες που καθένας τους κάτι άφησε παρακαταθήκη στην ίδια.


Το βιβλίο ξεχειλίζει από προσωπικότητες. Πρωθυπουργοί της τότε Ελλάδας με ξεχωριστή μνεία στον Ανδρέα Παπανδρέου, Δούκισσες, Βασιλείς, Πρίγκιπες, πολιτικοί αλλά και άνθρωποι του καλλιτεχνικού στερεώματος, έχουν μια θέση στο άλμπουμ της ζωής της.
Θα διαβάσουμε ιστορίες που η ίδια ξεχώρισε, ιστορίες με θέρμη, με σεβασμό, με ευτυχία και τύχη.
Ο Ωνάσης, ο Salvador Dali, ο Κάρολος ο ΙΙΙ της Αγγλίας, το ζεύγος Νιάρχου, η Elizabeth Taylor, η δική μας Μελίνα, π Nelson Mandela, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Λέανδρος Δραγώνας, ο Nureyef, ο Αλέξης Μινωτής, ο Leonard Bernstein, ο Μίκης Θεοδωράκης και πολλοί ακόμη, κατέχουν μια θέση στο βιβλίο και περιμένουν τη δική μας ανάγνωση.
Ιστορίες ξέχειλες φως, αίγλη, λάμψη, χρυσόσκονη αστέρων, ιστορίες με μουσική υπόκριση και υποκριτική ματιά, τοποθετούν το δικό τους λιθαράκι στη ζωή της Ελένης Χέλμη – Μαρκεζίνη κομμάτια της οποίας επέλεξε να μοιραστεί μαζί μας.
Η Κάτια Δανδουλάκη, ο Μάριος Πλωρίτης, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, η Ζωή Λάσκαρη και ο Ζάχος Χατζηφωτίου θα κλείσουν την αυλαία με τρόπο ευφάνταστο και λαμπερό.

Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση που μου κίνησε το ενδιαφέρον για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο της Ελένης Χέλμη-Μαρκεζίνη, ένα σύντομο βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:
πόσο θαυμάζω τους ανθρώπους που ξέρουν να μεγαλώνουν και που πολλές φορές γίνονται ακόμη γοητευτικότεροι

Όλα γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες, εκεί που οι άνθρωποι παρά την ιδιότητά τους είναι περισσότερο ελεύθεροι και λιγότερο εκτεθειμένοι, αφήνοντας τον χαρακτήρα τους και το πνεύμα τους να ανθίσει, μακριά από φώτα, από κάμερες από τυχόν λογοκριτές. Εκεί, πίσω από τις κλειστές πόρτες η συγγραφέας του βιβλίου καταγράφει στο δικό της βιβλίο αναμνήσεων, στιγμές μοναδικές, στιγμές ξεχωριστές, στιγμές ιδιαίτερες, γεμίζοντας πολλές μα πολλές σελίδες.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα του βιβλίου.
Η Ελένη Χέλμη-Μαρκεζίνη γεννήθηκε στην Αθήνα. Κόρη του πολιτικού και ιστορικού Σπύρου Μαρκεζίνη είχε την τύχη να βιώσει ιστορικές στιγμές ως αυτόπτης μάρτυς και να συναντήσει εξέχουσες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο. Με τον σύζυγό της πρέσβη Γεώργιο Χέλμη έχει ζήσει σε χώρες όπως το Βέλγιο, τη Νότιο Αφρική, την Αυστρία, την Αλγερία και την Ελβετία. Από το 1997 ζει μόνιμα στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει κλασικό χορό. Έχει γράψει οχτώ βιβλία και έχει τιμηθεί με τον Τίμιο Σταυρό του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΡΜΟΣ.

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει:
Ένας περίπατος στον κόσμο του χθες, ξαναζώντας τρυφερές αναμνήσεις και ανεπανάληπτες γνωριμίες, ένα κόσμο που δεν υπάρχει πια!