Οκτώβρης 2018 και οι εκδόσεις Ψυχογιός, εκδίδουν το βιβλίο της Σοφίας Παράσχου με τίτλο «τα φαντάσματα να τα κοιτάς στα μάτια»

«Έρωτας, προδοσία, αδικία, καταπίεση, ντροπή και ενοχές είναι οι εφιάλτες της Φωτεινής από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Τα στερημένα από τη γονική αγάπη παιδικά χρόνια, η ντροπή στην οποία τη βύθισε η ίδια της η μάνα, η εφηβεία δίπλα στην αυταρχική θεία, όλα είναι πληγές που μόνο ο έρωτάς της με τον Περικλή μπορεί να επουλώσει. Ωστόσο, αυτός ο έρωτας έμελλε να εξελιχθεί στον χειρότερο εφιάλτη της. Την ημέρα που είναι έτοιμη να παραιτηθεί από την ίδια της τη ζωή, η φράση «τα φαντάσματα να τα κοιτάς στα μάτια, μόνο έτσι θα τα νικήσεις» είναι η ελπίδα που θα την κρατήσει όρθια.
Η Φωτεινή φτάνει στο νησί για την κηδεία της μητέρας της, και όλες οι εικόνες από το παρελθόν, όμορφες και άσχημες, ζωντανεύουν στη μνήμη της. Στον τόπο όπου ορίστηκε η σκληρή μοίρα της, στον ίδιο τόπο θα επιστρέψει για να ξαναγράψει το βιβλίο της ζωής της. Γιατί τώρα, δώδεκα χρόνια μετά την οδυνηρή φυγή της, έχει πια τη δύναμη να διώξει τα φαντάσματα και να βγει στο φως του έρωτα…
»
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Κοινωνικό μυθιστόρημα με αστυνομικές προεκτάσεις, το έργο της Σοφίας Παράσχου με έναν αινιγματικό και συνάμα αλληγορικό τίτλο. «Τα φαντάσματα να τα κοιτάς στα μάτια». Και το μήνυμα που εμπεριέχεται στο βιβλίο είναι αρκετά ξεκάθαρο. Κάθε τραύμα, κάθε κατάσταση που πονάει, κάθε πρόβλημα που υπάρχει είτε προέρχεται από μας είτε είναι επακόλουθο άλλων πράξεων, πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με τόλμη, θάρρος και αποφασιστικότητα. Μόνο τότε οι ενοχές, οι φόβοι και ό,τι κρατά δέσμια την ψυχή των ανθρώπων, τα «φαντάσματα», θα πάψουν να γιγαντώνονται, θα πάψουν να γίνονται θηλιά και να πνίγουν και νέοι ορίζοντες χωρίς ψυχικά βαρίδια θα φανούν.
Ο εφηβικός έρωτας αρχικά δύο νέων παιδιών. Της Φωτεινής και του Περικλή. Ένας έρωτας που στιγματίστηκε από το ερωτικό σκάνδαλο του παρελθόντος. Αυτό της μητέρας της Φωτεινής, και του πατέρα του Περικλή και όχι μόνο, στην κλειστή κοινωνία ενός νησιού την δεκαετία του ΄60. Και οι δυο εγκλωβισμένοι στην ιδέα της προδοσίας, στις τραγικές συμπτώσεις, στο σκοτεινό παρελθόν των οικογενειών τους.

«…Ανάμεσά τους ανοιγόταν ένας μεγάλος, βαθύς και απότομος γκρεμός, που θα ήταν πάντα εκεί και θα τους χώριζε…»
Η σχέση μάνας- κόρης αυτή που βίωσε η ηρωίδα, η φυγή, το παρελθόν, η αλήθεια, ο θάνατος. Το μίσος, η αγάπη, το ψέμα και η αλήθεια, ο έρωτας, η δύναμη, όλα περνούν μέσα από την ιστορία της ζωής της Φωτεινής. Ο κοινωνικός στιγματισμός, οι ενοχές, η ντροπή, η ταπείνωση, η απουσία της μητρικής αγάπης- η απόρριψη, η απώλεια του πατέρα όλα αρνητικά συναισθήματα και καταστάσεις που η Φωτεινή, πρέπει να αντιμετωπίσει, να επεξεργαστεί, να αντέξει με σκοπό να κερδίσει την ίδια της την ζωή, για το δικαίωμα της στην ευτυχία.

«…Ο Αντώνης, η Χαρίκλεια, ο Περικλής, η Φωτεινή, αθώοι και φταίχτες, ήταν όλοι τους θύματα μιας αδυσώπητης μοίρας που όρισε τη ζωή της…»
Τριτοπρόσωπη αφήγηση σε ένα πολυπρόσωπο κοινωνικό μυθιστόρημα, γεμάτο ρεαλιστικές περιγραφές (ειδικά της δεκαετίας ΄70) και αληθοφανείς διαλόγους. Ήρωες, άρτια σκιαγραφημένοι και στρωτή δομημένη πλοκή, τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το μυθιστόρημα. Η αστυνομική τροπή και το μυστήριο λαμβάνουν χώρα από ένα σημείο και μετά και κάνουν το έργο απρόβλεπτο εξιτάροντας τον αναγνώστη που θα προχωρήσει γρήγορα την ανάγνωση έως το τέλος του βιβλίου.
«…τα φαντάσματα δε φεύγουν όταν κλείνεις τα μάτια μπροστά τους, όταν σταματάς να παλεύεις, όταν παραιτείσαι από το δικαίωμα στην ευτυχία. Τα φαντάσματα να τα κοιτάς στα μάτια, μόνο έτσι θα τα διώξεις από τη ζωή σου…».