Παρουσίαση Βιργινία Αυγερινού

Με φόντο το νησί της Πάτμου το βιβλίο Πορφυρός Κώδικας του Μένιου Σακελλαρόπουλου που μόλις κυκλοφόρησε εκ νέου από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.


[…Προτιμούσε να μένει στο σπίτι του, αδιαφορώντας παγερά για όλα τα άλλα. Και το άλλαξε αρκετά τούτο το σπίτι όταν πια εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Πάτμο, μετά την επιστροφή του από την Αγγλία. Ήταν ένα κτίσμα τουλάχιστον εκατό ετών, εκεί στη Χώρα, φτιαγμένο από τον παππούλη του. Φρόντισε να γίνει εξωτερική συντήρηση στις πέτρες και στα κεραμίδια, ενώ πρόσδεσε και μια αψίδα βυζαντινού στιλ στην εξώπορτα. Τις περισσότερες αλλαγές όμως τις έκανε στο εσωτερικό, γεμίζοντας τον χώρο με δυο βιβλιοθήκες και μερικά αντίγραφα αγαλμάτων αγορασμένα από το εξωτερικό, και διατήρησε στη θέση τους τις παλιές εικόνες που είχαν ο παππούς του και ο πατέρας του. Το καμάρι του ήταν μία μεγάλη δερμάτινη πολυθρόνα, η οποία τον φιλοξενούσε τις ώρες που επέλεγε να διαβάσει. Από εκεί μπορούσε να παρατηρεί τις καμπάνες του μοναστηριού και να ακούει το θρόισμα των φύλλων, το μόνο που μπορούσε να κλέψει την προσοχή του όταν ξεκινούσε το διάβασμα. Τόσο πολύ του άρεσε το θέαμα, ώστε μετέφερε εκεί από άλλο δωμάτιο το ξύλινο γραφείο του, ένα εκπληκτικό έπιπλο, τόσο παλιό, που μετρούσε σχεδόν δύο αιώνες. Το είχε αγοράσει από μια συγγενή του Εμμανουήλ Ξάνθου, εκ των ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας. Σκεφτόταν μάλιστα με δέος ο Χριστόδουλος, όταν ονειροπολούσε τις χειμωνιάτικες νύχτες, ότι σ’ αυτό το γραφείο μπορεί να είχε καθίσει κάποτε ο σπουδαίος αυτός άνδρας, τέκνον της Πάτμου και της Ελλάδας…]


Μια κοινωνική και ερωτική περιπέτεια με κεντρικό θέμα την αρχαιοκαπηλία στο ιερό και ιστορικό νησί της Πάτμου, με τους πολύτιμους θησαυρούς του, τη Μονή και τη βιβλιοθήκη της. Εκεί, μια παλιά περγαμηνή. Ο Πορφυρός Κώδικας. Ήρωες μιας ολόκληρης κοινωνίας του νησιού και ανάμεσα τους ο Χριστόδουλος. Που στο διάβα της ζωής του συναντά την Ιταλίδα Ιζαμπέλα. Η μοίρα τους ενώνει, μαζί και ο Πορφυρός κώδικας. Ένα έργο με την υπογραφή του πολυγραφότατου Μένιου Σακελλαρόπουλου.