Ποιος έχει το δικαίωμα να αυτοχρισθεί Θεός και να πάρει το νόμο στα χέρια του; Ποιος έχει το δικαίωμα να κρίνει τον ένοχο για ένα έγκλημα που έμεινε ατιμώρητο και να θελήσει με τον πιο φριχτό τρόπο να αποδώσει δικαιοσύνη; Δικαιοσύνη για ποιον; Με ποια κριτήρια; Και όταν, όπως είναι φυσικό, η κατάσταση αρχίσει να ξεφεύγει και στο βωμό της θυσίας όσων «έφταιγαν» πέσουν και άνθρωποι που το λάθος τους ήταν να αποκαλύψουν αυτή την εγκληματική τους νοοτροπία; Τι γίνεται τότε; Πόσοι θα χύσουν το αίμα τους προκειμένου να μην μαθευτεί η αλήθεια;
Την Ελευθερία Μεταξά τη θαυμάζουμε για τις υπέροχες αστυνομικές ιστορίες της, αλλά πιστεύω ότι με αυτό το βιβλίο της, θα κατατάξουμε το έργο της στο είδος του ψυχολογικού θρίλερ υψηλών απαιτήσεων!
Με τους γνώριμους ήρωές της από την προηγούμενη εκπληκτική ιστορία της «Τα τρία πρόσωπα της Εκάτης» που κυκλοφόρησε πέρυσι και ουσιαστικά άρχισε η συνεργασία της με τις εκδόσεις Μίνωας, φέτος μας έδωσε το «Αθώοι ένοχοι» και μας τους θυμίζει ξανά σε μια ανατριχιαστική υπόθεση που καλούνται να λύσουν. Ο Μάνος Βαρσάμης, ο αστυνόμος που συνεργάζεται με την ψυχολόγο Έλσα Γληνού, βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτοφανή εγκλήματα, τα οποία όμως παραμένουν ανεξιχνίαστα, καθώς δεν έχουν κανένα κοινό σημείο, ούτε ο φρικιαστικός τρόπος που δολοφονούνται, ούτε τα ίδια τα θύματα.
Είναι έτσι όμως; Δυστυχώς θα το ανακαλύψουν με τον πιο τραγικό τρόπο, μετά τη δολοφονία μιας νέας κοπέλας, της Ζωής Κομνηνού, η οποία αφήνει την τελευταία της πνοή με το όργανο του βασανισμού της στον τόπο του εγκλήματος.
Η έρευνά τους, τους οδηγεί σε μια αναπάντεχη διαπίστωση. Τα θύματα όλα δολοφονούνται με βασανιστήρια που θυμίζουν Μεσαίωνα και τα όργανα των βασανιστηρίων είναι τόσο φρικιαστικά που δεν μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους, ότι στον εικοστό πρώτο αιώνα κάποιοι φέρνουν στο προσκήνιο τους τρόπους βασανισμού μιας τόσο αποτρόπαιης εποχής.
Συνέχεια όμως έχουν και άλλες δολοφονίες, και όσο ο κλοιός σφίγγει, ο αστυνόμος Βαρσάμης με σύμμαχό του την πανέξυπνη συνεργάτιδά του, προσπαθούν να κατανοήσουν όχι μόνο τα κίνητρα των δολοφόνων αλλά και το πώς θα τελειώσει όλη αυτή η φριχτή υπόθεση. Όταν μάλιστα δυο αθώοι έφηβοι που δεν έχουν φταίξει σε τίποτε μπλέκονται στα δίχτυα των δολοφόνων, παίρνουν ένα φοβερό ρίσκο, με σκοπό να ξεσκεπάσουν την εγκληματική οργάνωση.
Άνθρωποι υπεράνω πάσης υποψίας εμπλέκονται και δεν αφήνουν ίχνη ώστε να τους υποπτευθεί κανείς, έτσι η έρευνα της αστυνομίας φαντάζει να μην βρίσκει ούτε ένα τόσο δα ενθαρρυντικό σημάδι ώστε να τους οδηγήσει στη λύση της. Εκτός από την διαπίστωση του ότι όλοι οι δολοφονημένοι, είχαν κάποτε καταδικαστεί και είχαν αθωωθεί. Ήταν όλοι τους αθώοι και κάποιοι θέλησαν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους, ώστε να αποδώσουν δικαιοσύνη με τον δικό τους τρόπο!
Μια ιστορία καθηλωτική, κι ένα ερώτημα που πλανάται στον αέρα και αφήνει στον αναγνώστη μια αίσθηση απορίας… άραγε, απέχει από την πραγματικότητα αυτό που η συγγραφέας μας περιγράφει; Τι θα γινόταν αν ο καθένας από μας που έχει χάσει κάποιον δικό του άνθρωπο από αμέλεια κάποιου άλλου, είτε αυτό είναι ιατρικό λάθος, είτε ατύχημα, έπαιρνε ο ίδιος το νόμο στα χέρια του;
Και τελικά, τι μας διαχωρίζει από τη ζούγκλα και τον κανιβαλισμό, όταν υπάρχουν κάποιοι που σκέφτονται αλλά και πράττουν κατ’ αυτό τον τρόπο;
Λίγα λόγια
«Το αχλάδι της αγωνίας!» ψελλίζει έκπληκτη η Έλσα Γληνού, αντικρίζοντας το πτώμα της νεαρής Ζωής Κομνηνού, που πριν από λίγες ώρες δήλωνε υπεύθυνη για μια σειρά άλυτων φόνων.
Η φράση αυτή θα οδηγήσει την ίδια και τον αστυνόμο Μάνο Βαρσάμη σε μια αποτρόπαια διαπίστωση: Κάποιος δολοφονεί ανθρώπους χρησιμοποιώντας μεθόδους που ανάγονται στον Μεσαίωνα. Ποιος σπέρνει τον θάνατο με φρικτά βασανιστήρια; Ποιο είναι το κίνητρό του; Τι συνδέει τα θύματά του; Τι ρόλο παίζουν σ’ αυτή την υπόθεση ο Στάθης Κομνηνός, ο καθηγητής Μεσαιωνικής Ιστορίας Ιορδάνης Φωκάς και ο δημοσιογράφος Φώτης Μπακιρτζής; Τι σημαίνει η φράση Memento mortis που ανακάλυψε η Έλσα στο ημερολόγιο της Ζωής;
Προσπαθώντας να δώσουν απάντηση στα ερωτήματα αυτά, η Έλσα και ο Βαρσάμης θα ξετυλίξουν το κουβάρι μιας τρομακτικής ιστορίας που θα βάλει σε κίνδυνο τη ζωή δύο αθώων παιδιών. Θα προλάβουν να τα σώσουν πριν είναι αργά;
Ο χρόνος τρέχει αμείλικτα κι εκείνοι ρίχνονται στο κυνήγι του άγνωστου δολοφόνου με μοναδικό στοιχείο το συμπέρασμα του αστυνόμου Γιαβρόγλου:
«Ήταν όλοι τους αθώοι».
No comments!
There are no comments yet, but you can be first to comment this article.