Ήταν ένα τραγικό ατύχημα.
Όλα έγιναν τόσο γρήγορα.
Δεν θα μπορούσε να το αποτρέψει.
Ή μήπως θα μπορούσε;

Αυτά είναι τα πρώτα στοιχεία που μας δίνει το οπισθόφυλλο του απρόβλεπτου και ανατρεπτικού μυθιστορήματος της Clare Mackintosh με τον τίτλο «Σ΄ άφησα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Μπορεί να κυκλοφορούν πάρα πολλά αστυνομικά μυθιστορήματα, όμως το «Σ΄ άφησα» είναι από τα βιβλία εκείνα που δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο, όποιο είδος και αν επιλέγει να διαβάσει. Η συγγραφέας, με πραγματικά αριστοτεχνικό τρόπο, οδηγεί τον αναγνώστη σε διαπιστώσεις και συμπεράσματα, που με έναν μοναδικό τρόπο φτάνοντας στην μέση του βιβλίου, του αλλάζει τα δεδομένα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην οδηγηθείς από την αρχή σε λάθος εκτίμηση της κατάστασης που επικρατεί, καθώς είναι έτσι δομημένη η ιστορία, που ζεις με τους ήρωες τις φριχτές αναμνήσεις τους, το παρόν και το παρελθόν τους.

Πόσο εύκολα μπορεί να αλλάξει η ζωή κάποιου από τη μια στιγμή στην άλλη; Ειδικά με ένα τροχαίο ατύχημα που συμβαίνει μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου, σε μια στιγμή απροσεξίας, στην κακιά ώρα που συνηθίζουμε να λέμε. Και οι ζωές όλων καταστρέφονται, του θύτη μα και του θύματος. Για πάντα.

Κι αν δεν είναι έτσι; Αν ό,τι συνέβη δεν ήταν ακριβώς μια στιγμή απροσεξίας ή η κακιά η ώρα;

Οι συνθήκες μέσα στις οποίες ζει ένας άνθρωπος και συνηθίζει και συνεχίζει, χωρίς να έχει τη δύναμη να αντιδράσει, να αλλάξει την μοίρα του, τον οδηγούν σε απόγνωση και στη μόνη λύση που επιζητεί, τη λύτρωση μέσα από το θάνατό του. Όμως η λύση δεν είναι η παραίτηση αλλά η φυγή και η ηρωίδα του «Σ΄ άφησα» παίρνει την απόφαση να αφήσει πίσω της το θλιβερό και επικίνδυνο περιβάλλον που ζει. Θα αναζητήσει την απομόνωση από τους ανθρώπους, από την ίδια τη ζωή. Θα ζει με τις αναμνήσεις και τους εφιάλτες της για όλα όσα ευθύνεται και για ακόμη περισσότερα για τα οποία ευθύνεται κάποιος άλλος. Δεν έχει όμως τη δύναμη να μιλήσει, να αντιδράσει, να ξεφύγει, όσο και αν πιστεύει ότι ο χρόνος γιατρεύει τα πάντα και φέρνει τη λύτρωση.

Τα θέματα που η συγγραφέας επιλέγει να αναλύσει, όπως η ενδοοικογενειακή βία, η απομάκρυνση από την οικογένεια και τους φίλους, ο εγκλεισμός του ατόμου μέσα στην ίδια του τη δυστυχία μην αφήνοντας κανένα περιθώριο σε κάποιον άλλο να γκρεμίσει το τοίχος που έχει υψώσει γύρω του, είναι μερικά μόνο από τα πολλά που θίγει.

Δεν θα μπορούσε να περιγράψει κάποιος καλύτερα την υπόθεση του βιβλίου παρά μόνο με τα λόγια που η συγγραφέας Paula Hawkins αναφέρει στο οπισθόφυλλο: «Ανατριχιαστικό, καθηλωτικό και συγκινητικό, το Σ’ άφησα είναι ένα μυθιστόρημα δουλεμένο με μαεστρία που διαθέτει μια φονική ανατροπή».

Όποιος διαβάσει το εν λόγω βιβλίο, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός στο τι διαβάζει, αν και δεν υπάρχει περίπτωση να μην παρασυρθεί από τη ροή του λόγου και της υπόθεσης, αλλά κυρίως να μην αποκαλύψει σημαντικά πράγματα σε κάποια κριτική ή ανάλυση του έργου.

Είναι τόσο ανατρεπτική η όλη υπόθεση που προχωρώντας προς το τέλος αναρωτιέσαι αν ήταν μια οφθαλμαπάτη από την αρχή ή δεν έδειξε ο αναγνώστης την πρέπουσα προσοχή σε στοιχεία κλειδιά που με μαεστρία η συγγραφέας δίνει κατά τη διάρκεια.

Ένα βιβλίο που είναι μάθημα συγγραφής προς όλους όσους γράφουν και αναγνωστική απόλαυση για όσους το επιλέξουν για να ταξιδέψουν σε ένα μοναδικό ταξίδι.

Ανυπομονώ να διαβάσω τη συνέχεια στο δεύτερο βιβλίο της Clare Mackintosh με τον τίτλο «Σε είδα» που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το Φθινόπωρο του 2018 και δηλώνω από τώρα θαυμασμό για τη συγγραφέα που καταφέρνει να καθηλώσει τον αναγνώστη με τόσο ευφάνταστο και ανατρεπτικό τρόπο.

Και όπως έγραψε και η συγγραφέας Jojo Moyes: «Ρυθμός, πλοκή, ανατροπές, όλα συνδυάζονται σε ένα από τα ποιοτικότερα θρίλερ που έχω διαβάσει».

Θα συμφωνήσω απολύτως μαζί της!

Από το οπισθόφυλλο

Ήταν ένα τραγικό ατύχημα.
Όλα έγιναν τόσο γρήγορα.
Δεν θα μπορούσε να το αποτρέψει.
Ή μήπως θα μπορούσε;

Σε κλάσματα του δευτερολέπτου ο κόσμος της Τζένα Γκρέι βυθίζεται στον εφιάλτη. Η μόνη της ελπίδα να βγει από αυτόν είναι να αφήσει τα πάντα πίσω της και να κάνει μια καινούργια αρχή. Θα εγκατασταθεί σε ένα απομονωμένο αγρόκτημα στην ακτή της Ουαλίας αλλά οι φόβοι, η θλίψη και οι αναμνήσεις της από εκείνη τη βάναυση νοεμβριάτικη νύχτα που της άλλαξε τη ζωή θα τη στοιχειώνουν. Σιγά σιγά η Τζένα βλέπει πως ίσως το μέλλον της να της επιφυλάσσει κάποιες ευτυχισμένες στιγμές, όμως το παρελθόν της δεν θα αργήσει να αναδυθεί οδηγώντας στη συντριβή…