Τον Ιανουάριο του 2018 και μέσω των εκδόσεων ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ, κάναμε την πρώτη μας γνωριμία με τον συγγραφέα ROBERT BRYNDZA και το βιβλίο του «Κορίτσι στον Πάγο» που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. Ένα χρόνο αργότερα, τον Ιούνιο του 2019, κυκλοφορεί το δεύτερο βιβλίο του, «Το πέπλο της νύχτας» που εδραίωσε την ηρωίδα του, την υπαστυνόμο Έρικα Φόστερ στον χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας. Το τρίτο βιβλίο, με τίτλο «Σκοτεινό νερό» σε μετάφραση Χρήστου Μπαρουξή, κυκλοφόρησε, επίσης από τις εκδ. Κλειδάριθμος και φαίνεται ότι ο συγγραφέας θα αφήσει ανεξίτηλο το δικό του αποτύπωμα στον χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας.

 

Κεντρική ηρωίδα και στα τρία βιβλία του η υπαστυνόμος Έρικα Φόστερ την οποία πλαισιώνουν οι ανθυπαστυνόμοι Μος και Πίτερσον. Αλλά ξεχωριστός και ο ιατροδικαστής ο οποίος δεν περνά απαρατήρητος αφού με το δικό του διαφορετικό στυλ προσφέρει μια ιδιαίτερη νότα στην ιστορία.
Έχουν περάσει τρείς μήνες από την μετάθεση της Φόστερ στη δίωξη Ναρκωτικών του Μπρόμλι. Η υπαστυνόμος έχει συλλάβει έναν μικρέμπορο ναρκωτικών πρέπει όμως να βρεθεί η ηρωίνη για να σταθεί το κατηγορητήριο. Οι πληροφορίες που έχει είναι ότι η ηρωίνη έχει συσκευασθεί σε υδατοστεγές κουτί και έχει πεταχτεί σε ένα πλημμυρισμένο λατομείο στο Κέκιτ. Οι έρευνες θα φέρουν στην επιφάνεια το κουτί αυτό, αλλά και ακόμα ένα που ήταν κοντά του. Όταν η Έρικα όμως ανοίξει το δεύτερο με τρόμο θα ανακαλύψει τον σκελετό ενός μικρού παιδιού.
Ο ιατροδικαστής με γνώμονα τις υποθέσεις εξαφανίσεων που εκκρεμούν για περισσότερα από 20 χρόνια, θα καταφέρει να ταυτοποιήσει τον σκελετό με το 7χρονο κορίτσι Τζέσικα Κόλινς, το οποίο είχε εξαφανιστεί το 1990. Η Φόστερ αναλαμβάνει την υπόθεση, μια υπόθεση που θα αποδειχθεί αρκετά περίπλοκη.
Ο βασικός ύποπτος εκείνη την εποχή είχε αφεθεί ελεύθερος. Οι λάθος χειρισμοί της τότε αστυνόμου Αμάντα Μπέικερ, τού έδωσαν το δικαίωμα να πάρει ως αποζημίωση ένα τεράστιο ποσό για σωματικές βλάβες. Θα τολμήσει τώρα η Φόστερ να τον πλησιάσει ξανά; Η συνάντηση της με την πρώην αστυνομικό Αμάντα είναι επιβεβλημένη. Πρέπει μαζί της να δει όλες τις πτυχές της υπόθεσης. Εκείνο όμως που δεν βλέπει είναι μια σκιά που την παρακολουθεί. Ποια είναι αυτή η σκιά; Ποιος έριξε το πτώμα στα σκοτεινά νερά του βάλτου;
Ο συγγραφέας δεν εστιάζει μόνο στο αστυνομικό μέρος του έργου, αλλά και στο κοινωνικό. Οι οικογένειες που σκιαγραφούνται είναι εξαιρετικές. Η οικογένεια Κόλλινς με την φανατικά θρησκευόμενη καθολική μητέρα, την κόρη που εναντιώνεται σε όλο αυτό, τον γιο που έχει επιλέξει μια διαφορετική ζωή και τον πατέρα που έφυγε χωρίς διαζύγιο αφού για θρησκευτικούς λόγους η γυναίκα του δεν του το δίνει. Από την άλλη, η οικογένεια της Φόστερ και συγκεκριμένα η αδελφή της με τα παιδιά της που ξαφνικά την επισκέπτονται. Ήρωες, περιγραφές, δομή και καλοσχεδιασμένη πλοκή, γρήγορη ροή και η πένα του συγγραφέα σε απόλυτη αρμονία με την υπόθεση δίνουν ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα, ένα έργο του οποίου το κάθε κεφάλαιο τραβάει όλο και πιο βαθειά μέσα στον κόσμο των αστυνομικών ερευνών, όλο και πιο βαθειά μέσα στο σκοτεινό νερό.

Η τρίτη συναρπαστική υπόθεση της Έρικα Φόστερ.

Όταν πρόκειται να συλλάβει ένα δολοφόνο, η Έρικα Φόστερ είναι ατρόμητη και ασταμάτητη.

Το πτώμα βυθίστηκε γρήγορα κάτω από το νερό. Στην ξηρά, ο εφιάλτης μόλις ξεκινούσε. Η υπαστυνόμος Έρικα Φόστερ δίνει εντολή να ερευνηθεί ένα εγκαταλειμμένο λατομείο στα περίχωρα του Λονδίνου, όπου βρέθηκαν τα βασικά στοιχεία μιας σοβαρής υπόθεσης ναρκωτικών.

Μαζί με αυτά, όμως, ανασύρεται από την παχιά λάσπη και ο σκελετός ενός μικρού κοριτσιού. Σύντομα διαπιστώνουν ότι ο σκελετός ανήκει στην επτάχρονη Τζέσικα Κόλινς, το αγνοούμενο κορίτσι του οποίου η εξαφάνιση είχε γίνει πρώτη είδηση πριν από είκοσι έξι χρόνια.

Καθώς η Έρικα προσπαθεί να συνδυάσει νέα και παλιά στοιχεία, καλείται να ερευνήσει βαθύτερα τη διχασμένη οικογένεια Κόλινς, αλλά και την τότε επικεφαλής της υπόθεσης, Αμάντα Μπέικερ, μια γυναίκα που τη στοίχειωσε η αδυναμία της να βρει την Τζέσικα. Σύντομα, η Έρικα θα συνειδητοποιήσει ότι αυτή θα είναι μια από τις πιο δύσκολες και απαιτητικές υποθέσεις που έχει αναλάβει.