https://www.maxitisartas.gr/single_page.php?catid=4&id=15109


Πώς ξεκίνησε η ιδέα της συγγραφής του μυθιστορήματος «Μετέωρα μυστικά» εκδόσεις Ωκεανίδα;

Η ιδέα ξεκίνησε όταν παρακολούθησα ένα ντοκιμαντέρ για την αναρρίχηση στα Μετέωρα και συγκεκριμένα στο χωριό Καστράκι. Από εκεί και μετά άρχισε να ξετυλίγεται μέσα μου η ιστορία και αναζητούσα τρόπους να μάθω όσα περισσότερα μπορούσα για το συγκεκριμένο άθλημα, αλλά και για την περιοχή, η οποία προκαλεί δέος με το απαράμιλλης ομορφιάς άγριο τοπίο της, τα βράχια που αιωρούνται, τα μοναστήρια και τις πάμπολλες κρυφές σπηλιές τους.

Ο τίτλος «Μετέωρα μυστικά» είναι συμβολικός ή δηλώνει κάτι κυριολεκτικά;

Είναι συμβολικός λόγω των Μετεώρων, αλλά σαφώς και δηλώνει και τα μυστικά που αιωρούνται στις ζωές των ηρώων, τα μυστικά που καθορίζουν την εξέλιξη, τα σωστά και τα λάθη όσων εμπλέκονται, έστω και αν αυτό αρχικά ξεκινάει με καλούς σκοπούς.

Τι σας γοήτευσε ώστε να αποτελέσουν τα Μετέωρα τον τόπο δράσης της πλοκής σας;

Είχα επισκεφθεί πριν από πολλά χρόνια τα Μετέωρα αλλά δεν είχα σκοπό να αποτελέσει τον τόπο όπου θα έπαιρνε σάρκα και οστά το τέταρτο μυθιστόρημά μου. Όταν όμως άρχισα να αναζητάω πληροφορίες για το Καστράκι, μαγεύτηκα από όσα μάθαινα, από την άγρια και επιβλητική ομορφιά των βράχων που έστεκαν σαν ακοίμητοι φρουροί πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων και θέλησα να αναπτύξω περισσότερο το θέμα μου στο συγκεκριμένο μέρος. Φυσικά στην πορεία οι ήρωες οδηγούνται και σε άλλα μέρη, παρακολουθούμε τη ζωή τους όπως τους οδηγούν οι πράξεις τους ή η μοίρα…

Η δεκαεπτάχρονη Αιμιλία ζει με την οικογένειά της. Όταν ερωτευτεί όμως η παιδική αθωότητα θα χαθεί για πάντα. Αλήθεια πόσο σημαντικός είναι ο πρώτος έρωτας για τους νέους;

Είναι καθοριστικός γιατί αφήνει το σημάδι του σε μια ευαίσθητη καρδιά και του δείχνει δρόμους άγνωστους έως τότε, συναισθήματα που είναι αδύνατον να υπερνικήσουν ή να αδιαφορήσουν. Όταν μάλιστα αυτός ο έρωτας έχει και ανταπόκριση, τότε τα πάντα μοιάζουν ειδυλλιακά, ονειρικά και οι νέοι θεωρούν ότι τίποτε και κανένας δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην ευτυχία που νιώθουν. Όμως στη ζωή δεν γίνονται τα πράγματα όπως τα φανταζόμαστε, υπάρχουν και οι παράγοντες που αδυνατούμε να κατανοήσουμε, ο φθόνος, η ζήλεια, οι συμπτώσεις… όλα αυτά οδηγούν τις περισσότερες φορές σε αδιέξοδες καταστάσεις…

Ο Μάγνος γνωρίζει την Αιμιλία. Ποια είναι τα στοιχεία που και οι δυο ενώνουν τις καρδιές τους και ερωτεύονται;

Δεν ξέρω τι είναι αυτό που κάνει δυο καρδιές να χτυπήσουν στον ίδιο ρυθμό με μια μόνο ματιά. Συμβαίνει όμως και όχι μόνο στα μυθιστορήματα. Ίσως είναι η αύρα που εκπέμπει κάποιος, ίσως πάλι να είναι ένα μαγικό βελάκι που τρυπάει συγχρόνως τις δυο καρδιές, ό,τι και να είναι, όπως και να το ονομάσει κάποιος, είναι πάρα πολύ ισχυρό, ένα μοναδικό συναίσθημα που σε παραλύει.

Πώς μπορεί ένας έρωτας να αντέξει τους απροσδόκητους κραδασμούς από την φθορά του χρόνου;

Ο έρωτας που αντέχει είναι εκείνος που δοκιμάζεται μέσα στο χρόνο και γίνεται βαθιά εκτίμηση και αγάπη, που ξεπερνάει όλα τα εμπόδια τα οποία αναπόφευκτα θα βρεθούν στο δρόμο τους.

Γιατί η Αιμιλία πρέπει να αποφασίσει στη ζωή της τι να κάνει; Ποιος την πιέζει να διαλέξει; Είναι η τελευταία ευκαιρία της;

Η Αιμιλία είναι μια γυναίκα που δοκιμάστηκε με τον χειρότερο τρόπο, που βίωσε τον ανείπωτο πόνο και κατάφερε να μείνει όρθια. Είναι πολλά όσα μπόρεσε να αφήσει πίσω της, η δύναμη που έπαιρνε από όσους την αγαπούσαν πραγματικά ήταν φάρος φωτεινός στη ζωή της. Όμως όλοι οι άνθρωποι φτάνουν κάποια στιγμή στο σημείο να πουν ότι δεν αντέχουν άλλο. Έρχεται η στιγμή που -έστω και αργά- αποκαλύπτονται πράγματα που οδήγησαν τη ζωή τους στο σημείο που βρίσκονται σήμερα. Και φτάνει η ώρα που αισθάνεται ότι αυτή είναι η δική της στιγμή, η δική της απόφαση, ίσως να πιστεύει ότι είναι η τελευταία της ευκαιρία να γνωρίσει πραγματικά τον εαυτό της και τις δυνατότητές της, χωρίς να λάβει υπόψιν της κανέναν άλλο, παρά μόνο τα δικά της θέλω.

Ποια είναι η αιτία που τα μυθιστορήματα που αναφέρονται σε ιστορίες αγάπης είναι αγαπητά στους αναγνώστες;

Ίσως γιατί όλοι μας έχουμε ανάγκη να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα και τη φθορά στη δική μας σχέση και θέλουμε να ταξιδέψουμε μέσα από μια ιστορία, να βιώσουμε κατά κάποιον τρόπο τα συναισθήματα των ηρώων, να τα οικειοποιηθούμε, να αισθανθούμε για λίγο κι εμείς ξανά ερωτευμένοι και ερωτεύσιμοι. Να μπορέσουμε να ζήσουμε για λίγο τη μαγεία μιας μεγάλης και ουσιαστικής αγάπης.

Ποιες δυσκολίες συναντά ένας νέος συγγραφέας για να εκδώσει το βιβλίο του;

Όσο περνούν τα χρόνια βλέπουμε όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους που επιθυμούν να εκφραστούν μέσω της συγγραφής. Δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, παρά το γεγονός ότι σήμερα υπάρχει το διαδίκτυο και η ευκαιρία να μαθευτεί κάποιος σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι όμως τόσες πολλές οι παγίδες, άνθρωποι που μπορεί να κοροϊδέψουν στην ουσία όποιον θέλει να δει το όνομά του σε ένα βιβλίο. Δυστυχώς χρειάζεται μεγάλη προσοχή, πολλή υπομονή και αγάπη για το βιβλίο. Η διάρκεια ενός συγγραφέα μέσα από τα γραπτά του είναι αυτό που θα του δώσει τη δύναμη που χρειάζεται ώστε να συνεχίσει αυτό που αγαπάει να κάνει. Και φυσικά να διαβάζει όσο περισσότερο μπορεί ώστε να γίνεται καλύτερος σε κάθε νέο του εγχείρημα.

Πέρα από συγγραφέας είσαστε και διαχειρίστρια της ιστοσελίδας για το βιβλίο και τον πολιτισμό vivlio-life.gr. Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποιες από τις δραστηριότητές σας;

Τα τελευταία δέκα χρόνια το vivlio-life είναι η κύρια απασχόλησή μου. Μέσα από την ιστοσελίδα ήρθα σε επαφή με το βιβλίο και τους συγγραφείς και εδώ και πέντε χρόνια έγραψα και τα δικά μου τέσσερα μυθιστορήματα τα οποία έχουν εκδοθεί και άλλα δύο που ολοκλήρωσα πρόσφατα. Είχα την τύχη να έρθω κοντά με ανθρώπους που θαύμαζα μέσα από συνεντεύξεις, με την διαδικτυακή εκπομπή που διατηρούσα για τρία χρόνια «Ξεφυλλίζοντας στον αέρα» και γενικά να μπω στο χώρο του βιβλίου για τα καλά. Όμως οι οικογενειακές υποχρεώσεις φέτος δεν μου επιτρέπουν να ασχοληθώ με όλη μου την ενέργεια με όσα έκανα μέχρι το καλοκαίρι, καθώς έχω τον εγγονό μου με τον οποίο περνάω την ημέρα μου και είναι σαν να μεγαλώνω ξανά τα δικά μου παιδιά. Θέλω να ζήσω και να απολαύσω αυτές τις μαγικές στιγμές και να αφήσω το χρόνο να μου δείξει τι άλλο θα έρθει στην πορεία.

Τι περιμένετε να σας φέρει το νέο έτος 2020;

Περιμένω να είναι μια ακόμη ωραία χρονιά, να έχω υγεία και δύναμη ώστε να βοηθάω τα παιδιά μου σε ό,τι με χρειάζονται, αλλά και να εκδοθεί το επόμενο μυθιστόρημά μου, δεν γνωρίζω όμως ακόμη το πότε θα γίνει αυτό. Δεν έχω μεγάλες απαιτήσεις, απολαμβάνω τις όμορφες καθημερινές στιγμές και ό,τι καλό θέλει να φέρει ο νέος χρόνος, καλώς να έρθει… Εύχομαι υγεία, αγάπη και δημιουργία σε όλο τον κόσμο και σας ευχαριστώ για την ωραία συνομιλία μας.