Μήπως ήρθε η ώρα να γίνεις κι εσύ
Grand Master;


Η mini τηλεοπτική σειρά του Νetflix που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίου του Walter Tevis Tο Γκαμπί της Βασίλισσας (The Queen’s Gambit) έφερε στο προσκήνιο το σκάκι, το παιχνίδι στρατηγικής, η ιστορία του οποίου χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Το σκάκι, που είναι ευρέως γνωστό ως το παιχνίδι των βασιλιάδων και των στρατηγών, πάντα προσέλκυε τα μεγάλα, δυνατά μυαλά. Η Beth Harmon (Anya Taylor-Joy) όμως είναι ένα αουτσάιντερ που παλεύει με τον εθισμό, την απώλεια και την εγκατάλειψη. Η επιτυχία της –παρά τις αντιξοότητες– αποδεικνύει τη σημασία της επιμονής, του ταλέντου και της αποφασιστικότητας.

Από την πρώτη ημέρα προβολής της σειράς με την πρωταγωνίστρια με το κοφτερό σκακιστικό μυαλό και το απαράμιλλο στιλ, 62 εκατομμύρια νοικοκυριά –ένας αριθμός ρεκόρ– επέλεξαν να την παρακολουθήσουν, οδηγώντας τη σειρά στο Top 10 92 χωρών.

Από τότε που κυκλοφόρησε η σειρά:
το μυθιστόρημα The Queen’s Gambit ανήκει πλέον στη λίστα των μπεστ σέλερ των New York Times, 37 χρόνια μετά την κυκλοφορία του
οι αναζητήσεις στο Google για το σκάκι διπλασιάστηκαν, ενώ η αναζήτηση της φράσης «πώς παίζεται το σκάκι» έφτασε στο ανώτερο σημείο των τελευταίων 9 ετών
το ενδιαφέρον για σκακιέρες στο eBay αυξήθηκε κατά 250%
η Goliath Games δήλωσε ότι οι πωλήσεις που σχετίζονται με το σκάκι αυξήθηκαν πάνω από 170%
ο αριθμός των νέων παικτών στο Chess.com πενταπλασιάστηκε, όπου μάλιστα δημιουργήθηκε και ένα ειδικό παιχνίδι βασισμένο στη σειρά
πολλοί παρακολουθούν παιχνίδια online μέσω εφαρμογών όπως το Twitch, με τους υπεύθυνους της εφαρμογής να δηλώνουν ότι η θεαματικότητα στα τουρνουά σκακιού αυξάνεται καθημερινά
πηγή: https://about.netflix.co


Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικά βιβλία των εκδόσεών μας ιδανικά όχι μόνο για να γνωρίσετε τον κόσμο του σκακιού αλλά και για να εξελιχθείτε όλο και περισσότερο στο σύγχρονο σκάκι. Τα περισσότερα μάλιστα έχουν γραφτεί από τον Grandmaster και κορυφαίο προπονητή Στράτο Γρίβα, που είναι μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες στο ελληνικό και παγκόσμιο σκάκι τα τελευταία χρόνια.

Η κορυφαία ταξινομημένη συλλογή όλων των τύπων ματ στο σκάκι. Πρόκειται για έναν γοητευτικό κόσμο τακτικών, θεμάτων και μηχανισμών που διέπουν το σύγχρονο σκάκι, ο οποίος προσφέρει στον αναγνώστη πολύτιμη γνώση στην πορεία του προς τη σκακιστική καταξίωση.

Ένα εργαλείο προπόνησης για σκακιστές αρχικού και μέσου επιπέδου με πολύτιμη προπονητική υποστήριξη σε ένα ευαίσθητο θέμα, την επιλογή του καλύτερου από τα διαθέσιμα σχέδια μάχης. Ένα βιβλίο απαραίτητο για κάθε νέο και ανερχόμενο σκακιστή, αλλά και κάθε προπονητή ή εκπαιδευτή.

Τα βιβλία της σειράς Σκακιστικά Βήματα είναι ειδικά σχεδιασμένα για να εξασφαλίσουν τη σωστή βασική εκπαίδευση στους αρχάριους σκακιστές! Για τον σκοπό αυτό, η θεματολογία τους περιλαμβάνει βασική θεωρία, γενική εξειδικευμένη πρακτική, καθώς και στοχευμένες ασκήσεις.

Μια πρωτότυπη σκακιστική εγκυκλοπαίδεια δύο τόμων, που καλύπτει τις φάσεις της παρτίδας «μετά το άνοιγμα», με θέματα από τη «γενική προπόνηση», τη «θεωρία του μέσου» και τη «θεωρία των φινάλε». Ένα έργο που έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην ελληνική και παγκόσμια σκακιστική βιβλιογραφία.

Αυτό το βιβλίο φτιάχτηκε για να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τη δική σας σκακιστική δύναμη. Μέσα από μια σειρά διδακτικών παρτίδων, στις οποίες πρέπει να βρείτε την επόμενη κίνηση, να απαντήσετε σε ερωτήσεις και να επιλύσετε προβλήματα, μπορείτε να ανακαλύψετε τη δύναμή σας.

Ένα εργαλείο προπόνησης για σκακιστές αρχικού και μέσου επιπέδου με πολύτιμη προπονητική υποστήριξη σε ένα ευαίσθητο θέμα, την επιλογή του καλύτερου από τα διαθέσιμα σχέδια μάχης. Ένα βιβλίο απαραίτητο για κάθε νέο και ανερχόμενο σκακιστή, αλλά και κάθε προπονητή ή εκπαιδευτή.


Και μια πρόταση για τους μικρούς μας φίλους:

Ο ιδανικός οδηγός για να γνωρίσουν τα παιδιά εύκολα και διασκεδαστικά το σκάκι. Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη. Το πρώτο περιλαμβάνει ένα υπέροχο παραμύθι, το δεύτερο αποτελεί ένα εγχειρίδιο διδασκαλίας του παιχνιδιού και στο τρίτο μέρος περιγράφεται μια πληθώρα δραστηριοτήτων.
Με έναν πρωτότυπο και ταυτόχρονα απόλυτα κατανοητό τρόπο οι συγγραφείς παρουσιάζουν το σκάκι ως ένα συναρπαστικό παιχνίδι για όλα τα παιδιά.
Ρουά Ματ.

Σας ευχόμαστε καλές παρτίδες!