Γράφει η Κατερίνα Σιδέρη

Το σημερινό βιβλίο διηγημάτων, είναι σύντομο και περιεκτικό. Όπως για όλα τα βιβλία διηγημάτων, έχεις αγαπητέ αναγνώστη δύο επιλογές. Να αρχίσεις να διαβάζεις το ένα διήγημα μετά το άλλο και σε ένα απόγευμα να έχεις ολοκληρώσει την ανάγνωσή σου ή μετά από κάθε ιστορία, να δίνεις χώρο στα συναισθήματά σου να εκφραστούν, να δίνεις χρόνο στα κρυφά νοήματα του κειμένου να επωάσουν και να αναπτυχθούν, να εμβαθύνεις πέρα από τις λέξεις, να αναζητάς διακαώς του θησαυρούς του κάθε διηγήματος και στο τέλος να είσαι πλουσιότερος σε πνευματική τροφή.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν επιλέγουν τα βιβλία διηγημάτων, για τον λόγο ότι διαβάζονται σε σύντομο χρόνο. Εγώ θα πω ότι αλλάζοντας τον τρόπο ανάγνωσης με εκείνον που παραπάνω σας αναφέρω, θα φτάσετε στο σημείο κάποια από τα βιβλία διηγημάτων να γίνουν τα αγαπημένα σας.
Το σημερινό βιβλίο περιέχει μόλις 13 διηγήματα. Κάθε διήγημα είναι ξεχωριστό, είναι αυτοτελές και κυοφορεί τους δικούς του ήρωες και τις δικές του ανησυχίες. Ξεχώρισα κάποια που έκαναν περισσότερο αισθητή την παρουσία τους και τα αναφέρω παρακάτω.
Ο ήρωας Κ ακολουθεί πιστά ένα πρόγραμμα με σταθμούς την εργασία, την οικογένεια, την άθληση και την ευτυχία.
Πόσο γρήγορα μπορούν όλα να αλλάξουν;
Αρκεί ελάχιστος χρόνος, πιστέψτε με.

Ο Χ, υπό το βαρύ τίμημα των αποφάσεών του, γίνεται έρμαιο των σκέψεων του έως ότου αδράξει την ευκαιρία, κάνει πράξη τις σελίδες του βιβλίου που διαβάζει και προσθέσει στα όνειρά του σάρκα και οστά.

Κάποιος άλλος ήρωας, θα αναζητήσει στα όρια ενός λαβύρινθου, στα όρια ενός δάσους, τις χαμένες του αναμνήσεις. Θα τις βρει άραγε;

Ένας ταξιδιώτης μέλος ενός καραβανιού, βρισκόμενος μακριά στην έρημο, πλάι σε ένα μισο-θαμμένο λυχνάρι, θα συνειδητοποιήσει την τοξικότητα των συμβιβασμών.

Σε κάποιο άλλο σημείο, μια μούσα φοιτήτρια καλών τεχνών, εμπνέει στο έπακρο τον δημιουργό της για να αρχίσει ο τελευταίος να γράφει το επόμενο βιβλίο του. Άξιζε τον κόπο; Ποιος από τους δύο βγήκε κερδισμένος;

Ξεχώρισα το διήγημα της πονεμένης μάνας και πραγματικά εύχομαι καμιά να μη γνωρίσει πως νιώθει ενόσω θάβει το παιδί της.

Διάβασα για ένα ποτάμι που σκοπό του έχει να μεταφέρει ένα μήνυμα σε χαμένες ψυχές.

Υπήρξε ένα λυτρωτικό ταξίδι στην Ανατολή σαν σε όνειρο…

Και τέλος, ο ΚΒ θα κρατήσει βαθιά μέσα του, μακριά από το τοξικό περιβάλλον στο οποίο ζει, τις μύχιες σκέψεις του και τα όνειρά του για ζωή και επικοινωνία και η τιμωρία του θα είναι καθοριστική για την ίδια την ύπαρξή του.

Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση που μου κίνησε το ενδιαφέρον για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο του Μάριου Φούσκα, ένα σύντομο βιογραφικό του οποίου θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:
όταν πράττεις με βάση την ψυχή σου, δεν χωράνε συμβιβασμοί

Μπορούν τα όνειρα να περιέχουν όνειρα;
Κι αν ναι, ποια όνειρα έχουν μεγαλύτερη σημασία;
Αξίζει τα όνειρα να μένουν όνειρα;
Τι κόστος έχει η πραγμάτωσή τους;
Γιατί τα όνειρα για άλλους αποτελούν εστία μικροβίων και για άλλους ελπιδοφόρα κατεύθυνση;
Ισοδυναμεί το βιβλίο με όνειρο;
Είναι πηγή έμπνευσης και ώθησης;
Βαλτώνουν τα όνειρα;
Ποιος παύει να κάνει όνειρα;

Αβίαστα γεννιόνται ερωτήματα μετά από κάθε ανάγνωση. Ερωτήματα που μπορεί να απαντηθούν μέσα από τα κείμενα και ερωτήματα που γεννήθηκαν απρόσμενα και ζητούν τις δικές μας προσωπικές απαντήσεις.
Όνειρα λοιπόν, όνειρα ακόμα και μέσα σε όνειρα, όνειρα ανεκπλήρωτα, όνειρα στοχαστικά, όνειρα εκρηκτικά, όνειρα ολέθρια, όνειρα σταθμοί, όνειρα ελπιδοφόρα, όνειρα που φυτοζωούν και άλλα που πεθαίνουν εν τη γεννέση τους.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα του βιβλίου.
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1976. Σπούδασα Οικονομικές Επιστήμες στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και απέκτησα μεταπτυχιακό τίτλο στην Τραπεζική Διοίκηση από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Τα τελευταία χρόνια εργάζομαι ως Οικονομικός Διευθυντής σε πολυεθνική εταιρεία.
Η επαφή μου με την λογοτεχνία, καταρχάς ως αναγνώστης, ξεκίνησε στη διάρκεια των φοιτητικών χρόνων με προτίμηση κυρίως σε κλασσικούς συγγραφείς (Έσσε, Κάφκα, Ναμπόκοφ, κ.α.) και συνεχίζεται έως και σήμερα. Στα χρόνια της καραντίνας (2020 – 2021) έστρεψα το ενδιαφέρον μου στη συγγραφή διηγημάτων και κειμένων μικρής φόρμας. Το «κόκκινο φόρεμα» συμπεριλήφθηκε στη συλλογή «Σαν βγω απ’ αυτή τη φυλακή» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γραφή. Το επόμενο εγχείρημα είναι η έκδοση της συλλογής 13 διηγημάτων με τίτλο «Όνειρα μέσα σε όνειρα».

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γραφή.

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει:
Μια μάνα που εκδικείται μέσα σε πύρινες φλόγες, ένα ζευγάρι που αντιστέκεται σε ένα δυστοπικό μέλλον, ήρωες που ταξιδεύουν για να ανακαλύψουν τον εαυτό τους ή να βρουν τη λύτρωση, ήρωες που παγιδεύονται σε ένα δάσος που τρέφεται με αναμνήσεις, ένα κορίτσι με χάλκινα μαλλιά που γίνεται πηγή έμπνευσης…