Δρ. Η. Γουργούρης & Κ. Αποστολόπουλος Εκδόσεις Αρμός 2021
Γράφει: Ο Κώστας Τραχανάς

Μετά τη Γρίπη των Χοίρων, MERS,SARS, προστέθηκε και ο COVID-19 σε μια αυξανόμενη λίστα πανδημιών.
Τυφώνες, κυκλώνες, πυρκαγιές, σεισμοί, πόλεμοι, συγκρούσεις και φρικτές τρομοκρατικές ενέργειες ,οικονομική κρίση και κατάρρευση.
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μας βομβαρδίζουν συνεχώς με ιστορίες αναταραχής σε παγκόσμιο επίπεδο που είτε μας παραλύουν από φόβο είτε απλώς μας κάνουν να αισθανόμαστε μουδιασμένοι. Η μία κρίση διαδέχεται την επόμενη κι εμείς πρέπει να διαχειριστούμε τη συναισθηματική μας κατάπτωση. Τι μπορούμε να κάνουμε για να διαχειριστούμε καλύτερα αυτές τις αλλεπάλληλες κρίσεις; Υπάρχουν άραγε χρήσιμοι τρόποι που μας βοηθούν να διαχειριστούμε αυτές τις κρίσεις που ταλανίζουν εμάς τους ίδιους ,τις οικογένειές μας, την κοινότητά μας, την ομάδα μας, το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο; Κι αν ναι ποιοι είναι αυτοί; Η απάντηση φυσικά είναι, ναι υπάρχουν χρήσιμοι τρόποι για να διαχειριστούμε αυτή την κρίση.


Σε αυτό το βιβλίο υπάρχουν επτά ισχυρά κλειδιά για να διαχειριστούμε την τωρινή πανδημία καθώς και άλλες φυσικές καταστροφές και παγκόσμιες αναταραχές. Το βιβλίο αυτό μα προσφέρει πρακτικές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους καιρούς που ζούμε κι όχι μόνο να επιβιώσουμε αλλά και να ευημερήσουμε. Στις ιστορίες και τις λέξεις αυτού του βιβλίου θα βρούμε ,γνώση, συμπόνια ακόμα και χαμόγελα.
Γιατί αυτό το βιβλίο αυτοβοήθειας είναι διαφορετικό; Αυτό το βιβλίο έχει γραφτεί επί τούτου ως χρήσιμος οδηγός όπου απαιτείται η συμμετοχή του αναγνώστη. Για αυτόν τον λόγο στο τέλος κάθε κεφαλαίου θα βρούμε συγκεκριμένα σημεία για περισυλλογή, ερωτήματα προς εξέταση και τα επόμενα βήματα.
Όλα αρχίζουν με την επίγνωση ότι έχουμε επιλογή στο πώς να ανταποκριθούμε .Μπορεί να είναι και η μοναδική επιλογή που έχουμε πραγματικά.


Ξεκινώντας με την αυτοφροντίδα, αναπτύσσουμε τη δυνατότητα να θέσουμε τις σωματικές ψυχικές, συναισθηματικές και πνευματικές μας ανάγκες ως βασικές προτεραιότητες προκειμένου να ευημερούμε ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.
Παίρνοντας τον χρόνο να κάνουμε ενδοσκόπηση, να αφουγκραστούμε το ένστικτό μας και την εσωτερική μας σοφία κατακτούμε την επίγνωση.
Επιλέγοντας την ευελιξία έχουμε τη δυνατότητα να προσαρμοστούμε να αλλάξουμε πορεία όταν χρειάζεται κι έτσι ν΄ αποφύγουμε περιττά βάσανα.
Τώρα είναι η στιγμή να αναλάβουμε δράση και η προετοιμασία είναι το κλειδί για την επιβίωσή μας.
Όταν αντιμετωπίζουμε μια κρίση πρέπει να παίρνουμε πρωτοβουλία και να αναλαμβάνουμε δράση.
Όπως και σε κάθε τι άλλο στη ζωή, η θετική στάση μας, γεμάτη πίστη κι ελπίδα θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την οποιαδήποτε κατάσταση και οποιοδήποτε εμπόδιο βρίσκουμε μπροστά μας.


Τέλος η ανθρωπιά μας θα φανεί από ντο μέγεθος της καλοσύνης που θα δείξουμε στους άλλους. Ένα από τα μεγαλύτερα καλά που προέκυψαν από αυτή την πανδημία είναι οι αναρίθμητες πράξεις αγάπης, αυτοθυσίας κι αλληλεγγύης που επέδειξαν χιλιάδες καθημερινοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο με τις θαυμαστές τους πράξεις καλοσύνης..
Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή την τωρινή κρίση ως ένα τρόπο να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας ,να επαναξιολογήσουμε τις ζωές μας , να επιλέξουμε ποιες θα είναι οι προτεραιότητές μας στο μέλλον και κατά συνέπεια να δημιουργήσουμε μια καλύτερη ζωή για εμάς ,τις οικογένειές μας, τις κοινότητές μας και όλον τον κόσμο .Μαζί μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα…
Διαβάστε το.


O Δρ. Ηλίας Γουργούρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σε ηλικία 11 χρονών μετακόμισε με την οικογένειά του στην Καλιφόρνια. Σπούδασε ψυχολογία στο πανεπιστήμιο του UCLA. Ακολουθήσαν το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό στην ψυχολογία. Είναι πρόεδρος του Κέντρου Ευτυχίας, ενός οργανισμού που έχει σκοπό να βοηθάει τους άλλους να βρουν την προσωπική επιτυχία και ευτυχία. Τα τελευταία 25 χρόνια έχει βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους να νιώσουν ευτυχισμένοι κι ολοκληρωμένοι στην επαγγελματική και προσωπική τους ζωή. Είναι κεντρικός ομιλητής σε διαλέξεις ανά τον κόσμο και κάνει σεμινάρια και συναντήσεις εργασίας (workshops) πάνω στην ευτυχία, στην εταιρική ευημερία και την κατάρτιση υψηλόβαθμων στελεχών.
Ο Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος είναι διεθνής ομιλητής, επιτυχημένος συγγραφέας και βραβευμένος κόουτς. Είναι ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Fresh Biz Solutions. Η οποία παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις με σκοπό τη βέλτιστη εξέλιξη των ηγετικών τους στελεχών και την επιτυχημένη ανάπτυξη του ανθρωπίνου δυναμικού