Το Μάρτη του 2018 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ ένα ακόμη βιβλίο του γνωστού συγγραφέα Γιάννη Καλπούζου. Πρόκειται για το εξαιρετικό ιστορικό μυθιστόρημα «Γινάτι. Ο σοφός της λίμνης», που μας ταξιδεύει στα πανέμορφα Γιάννενα, πόλη των θρύλων και της μυστηριακής γοητείας, και τη λίμνη Παμβώτιδα. Μέσα σε 566 σελίδες αφηγείται τη ζωή των ηρώων του, πρωταγωνιστών και δευτεραγωνιστών, στα χρόνια 1917 μέχρι 1929.
Αναγνώστες με απαιτήσεις όπως αναγράφεται στο οπισθόφυλλο, γινόμαστε μέτοχοι ανθρώπινων παθών και όχι μόνο, μέσα από μια καταπληκτική ποιητική γλώσσα διανθισμένη με την Ηπειρώτικη ντοπιολαλιά, αφού ο συγγραφέας ως Ηπειρώτης γνωρίζει καλά την Ιστορία, την ομορφιά, τους ανθρώπους της Ηπείρου, το γινάτι τους για την επίτευξη στόχων, τον τρόπο ζωής τους, τις αγάπες, τις αδυναμίες τους.
Οι χάρτες στις σελίδες 8-9 και 10 διευκολύνουν τον αναγνώστη να δει λεπτομέρειες από τα Γιάννενα και τα χωριά που αναφέρονται, ενώ οι ιδιαίτερες και αναλυτικές περιγραφές προσώπων και χώρων, καθώς και οι ζωντανές αφηγήσεις γεγονότων τον μεταφέρουν σε μια δύσκολη εποχή όχι μόνο για τα Γιάννενα και την Ήπειρο, αλλά για την Ελλάδα ολόκληρη. Συγκεκριμένα, του δίνεται η ευκαιρία να διαβάσει: για τη μάχη στα Πέντε Πηγάδια, τους Βλάχους της Ρουμανίας και την απόπειρα δημιουργίας βλάχικου πριγκιπάτου στην Πίνδο, τους Αλβανούς της Μοσχόπολης και όχι μόνο, τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1912, την Ιταλοκρατία στα Γιάννενα, την εξόρυξη πετρελαίου στη Δραγοψά, τη δολοφονία του Αλέξανδρου, τις διαμάχες Βενιζελικών και αντιβενιζελικών, τη συνθήκη των Σεβρών , την Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή, τους Εβραίους και Τούρκους των Ιωαννίνων, το προσφυγικό και την ανταλλαγή πληθυσμών, τη μάστιγα της ληστοκρατίας στην Ήπειρο, τη δικτατορία του Πάγκαλου, τη νίκη του Βενιζέλου μετά από εκλογές και πολλά άλλα γεγονότα, καθοριστικά της πορείας και εξέλιξης του Ελληνικού κράτους.
Στα 53 κεφάλαια του βιβλίου ο Καλπούζος ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας, παρουσιάζοντας το διάβολο ή τον άγγελο, που κρύβει ο καθένας απ’ τους ήρωες μέσα του. Ο σιορ Δονάτος, ο σοφός της λίμνης, έχει το δικό του παρελθόν, ο λόγος του είναι φιλοσοφημένος, συμβουλεύει όσους θέλει και αγωνίζεται με τον τρόπο του, κυρίως όμως είναι ο «πατέρας» του Ζώτου, τον προστατεύει, του βρίσκει εργασία, τον αγαπά. Κι αυτό, γιατί ο δεκαεφτάχρονος Ζώτος αναγκάζεται να αφήσει το χωριό του, να συγκρουστεί με την Κήκω τη μάνα του, να αμφιβάλει για την ταυτότητά του και ακούγοντας τον παππού του από το φόβο της αντεκδίκησης, να φύγει για τα Γιάννενα. Έχει προηγηθεί διπλό φονικό, ο πατέρας του νεκρός στην προσπάθειά του να τον προστατέψει, η μάνα του περιφρονημένη από πεθερικά και χωριανούς ζει και τον περιμένει, ενώ αυτός σε μια μεγάλη πόλη χωρίς οικογένεια, τα βγάζει πέρα με τη βοήθεια του Δονάτου. Η ζωή του αλλάζει όταν γνωρίζει τη Χαβαή και ερωτεύονται κεραυνοβόλα. Εκείνη όμως είναι μουσουλμάνα, χήρα, με τη μάνα της, ένα θείο και μια θεία που προσπαθούν να την ξαναπαντρέψουν. Συγκρούεται μαζί τους, βαφτίζεται χριστιανή, γίνεται ο γάμος της με το Ζώτο και ζουν ευτυχισμένοι στο αρχοντικό της. Η σχέση του ζευγαριού είναι πολυκύμαντη. Τι θα συμβεί στο Ζώτο και θα εξαφανιστεί η Χαβαή με την υπηρέτριά της; Ποιος είναι ο ρόλος του κομπογιαννίτη γιατρού Μαργαζή, του τυχοδιώκτη παπα – Λέρα, των ληστών, των γυναικών που δουλεύουν στο αρχοντικό της Χαβαής; Τι γυρεύουν η γυναίκα – αράχνη Σαραλίν, η χωριανή Τασιά και πολλά άλλα πρόσωπα απ’ το Ζώτο; Πώς ο Αζάπ, ο πιστός σκύλος, τον βοηθάει και ποια τα οφέλη του από τη ζωγραφική; Θα ξαναβρεθεί με τους δικούς της η Χαβαή – Μαριάνθη, μετά τη σύγκρουση με τη μάνα της και την ανταλλαγή πληθυσμών; Θα κάνει τελικά ο Ζώτος την οικογένεια που ονειρεύτηκε και θα πάρει κοντά του την Κήκω, που μια ζωή τον περιμένει;
Ερωτήματα πολλά, που βρίσκουν απάντηση με την ανάγνωση του βιβλίου, δημιουργώντας πλήθος συναισθημάτων στον αναγνώστη και οδηγώντας τον τις περισσότερες φορές στην κάθαρση. Τα δύσκολα χρόνια, η μητρική αγάπη και η δύναμη της οικογένειας, η προάσπιση της τιμής της, ο ηθικός κώδικας αξιών, η λειτουργία του κράτους, η αξία της παιδείας και της τέχνης, ο ρόλος του έρωτα και της αληθινής αγάπης, η ανθρώπινη απληστία και σοφία, οι συμφορές του έθνους από τα λάθη των πολιτικών, οι καταστροφικοί πόλεμοι, το ασμαλίκι- βεντέτα, οι προκαταλήψεις, η δυσκολία συνύπαρξης λαών με διαφορετικές γλώσσες, θρησκείες και κουλτούρες, το γινάτι για τη ζωή και τις χαρές της, είναι θέματα που κυριαρχούν στο βιβλίο. Ένα ακόμη αξιόλογο πολυεπίπεδο ιστορικό μυθιστόρημα, με εξαιρετική πλοκή που αξίζει ο καθένας να διαβάσει, αρκεί να διαθέσει κάποιο χρόνο, επιβραβεύοντας και δικαιώνοντας το συγγραφέα. Γιατί ο Καλπούζος αγαπάει τον τόπο και την πατρίδα του, σέβεται τον αναγνώστη, είναι ποιητής και καλλιτέχνης του λόγου και προσπαθεί το κάθε βιβλίο του να είναι το ίδιο καλό ή καλύτερο από τα προηγούμενα.
Η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Καλπούζου στο Αγρίνιο θα γίνει την Δευτέρα 14 Μαΐου στο Βιβλιοτρόπιο στις 20.00.
Χρησιμοποιούμε cookies για την παροχή των υπηρεσιών και την ανάλυση της επισκεψιμότητας της σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.ΕντάξειΌροι Χρήσης
No comments!
There are no comments yet, but you can be first to comment this article.