“Wilderness” A Tale of the Civil War

(Μία ιστορία του Εμφυλίου Πολέμου)

ROBERT PENN WARREN (1905 – 1989)

(Ρόμπερτ Πεν Γουόρεν)

◼️Βραβείο Pulitzer ποίησης 1957 και 1979

◼️Βραβείο Pulitzer μυθιστορήματος 1947

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΛΙΣ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΝΝΑ ΜΑΡΑΓΚΑΚΗ (Anna Maragaki)

Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας καταπιάνεται με μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου και περιγράφει την ιστορία του νεαρού Γερμανοεβραίου Άνταμ Ρόζεντσβαϊγκ, η οποία είναι μία από τις μικρές εκείνες ιστορίες που συνιστούν την Μεγάλη Ιστορία.

Ο Άνταμ, που στη γλώσσα των Εβραίων σημαίνει “άνθρωπος”, εμφορούμενος από αγνά κίνητρα, επιθυμεί να φανεί αντάξιος του ονόματος του. Έχει μάθει ελληνικά και αγγλικά, τις γλώσσες της “ελευθερίας” όπως έλεγε ο πατέρας του, ο οποίος “είχε ζήσει γι’ αυτήν, αλλά δεν είχε την τύχη να πεθάνει γι’ αυτήν”.

Έχει γαλουχηθεί με τις αρετές της ευσέβειας και της δικαιοσύνης κατά το πρότυπο του πατέρα του, ο οποίος έχει λάβει μέρος στο επαναστατικό κίνημα των αγροτών στο Βερολίνο στα μέσα του 19ου αιώνα και έχει φυλακιστεί γι’ αυτό.

➖”Ναι”, είπε ο Άνταμ, “και θυμάμαι ότι ο πατέρας μου είπε τότε πως μπορεί να περάσουν αιώνες ολόκληροι ώσπου οι άνθρωποι να γίνουν στ’ αλήθεια άνθρωποι, κι ωστόσο εμείς πρέπει να ζούμε για κείνη τη μέρα“.

Την ώρα που πεθαίνει ο πατέρας του, ο ίδιος “γεννιέται” συνειδητά και αποφασίζει να φύγει από τη γενέτειρα του τη Βαυαρία και να καταταγεί στον στρατό, να πολεμήσει στο πλευρό των Βορείων στην Αμερική εναντίον της απόσχισης των Νοτίων, όταν το 1863 μαίνεται ήδη ο εμφύλιος.

Το αγγλικής σημαίας ατμόπλοιο “Ελμύρα” τον μεταφέρει με πολλούς άλλους στρατευμένους στην απέναντι όχθη του ωκεανού.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, αποκαλύπτεται η εκ γενετής αναπηρία στο αριστερό του πόδι, που κρύβεται έξυπνα με το κατασκευασμένο παπούτσι που φοράει.

Τον ενημερώνουν ότι δεν είναι δυνατή η στρατολόγηση του λόγω του προβλήματος του και, με την άφιξη στην Αμερικανική ακτή, θα δρομολογηθεί η αποπομπή και η επιστροφή του πίσω στην πατρίδα.

Πάρα ταύτα, καταφέρνει να αποβιβαστεί κρυπτόμενος, να συναντήσει έναν πλούσιο συγγενή του στη Ν.Υόρκη και να ενταχθεί στον στρατό, όχι ως οπλίτης, αλλά ως βοηθός προμηθευτή του στρατεύματος.

Εδώ αρχίζει η περιπέτεια του άπειρου από τη ζωή και κοινωνικά συνεσταλμένου νέου στον “Αγριότοπο“, την δασώδη περιοχή στη Βιρτζίνια όπου διεξάγονται σημαντικές μάχες το 1863 και 1864 και συμβολίζει την αγριότητα των συγκρούσεων.

Από χρόνια έχει καλλιεργηθεί μέσα του η ιδέα της προσφοράς και το όραμα του περιλαμβάνει τις λέξεις κλειδιά:

Ελευθερία και Δικαιοσύνη.

Ερχόμενος όμως αντιμέτωπος με την πολύπλοκη, άγρια πραγματικότητα, κλονίζονται οι πεποιθήσεις του, ανατρέπονται οι προτεραιότητες του και διαψεύδονται οι προσδοκίες του.

Ο συγγραφέας έχει μελετήσει τους χαρακτήρες που αποκωδικοποιεί άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με ωμότητα και τους σκηνοθετεί άψογα. Οι περιγραφές της φύσης φωτίζονται με ποικίλα χρώματα, ανάλογα το κάθε σκηνικό.

Η γλώσσα, ουσιώδης στον πεζό λόγο και με ευφυείς διαλόγους, μεταφρασμένη εξαιρετικά από την Άννα ΜΑΡΑΓΚΑΚΗ, πείθει τον αναγνώστη για την ψυχολογική “ενηλικίωση” του βασικού ήρωα. Τον Robert Penn Warren απασχολεί η οπτική όχι στο αιματοβαμμένο πεδίο των σκληρών μαχών, αλλά οι συνέπειες και οι επιπτώσεις του πλέον καταστροφικού πολέμου που γνώρισε ποτέ η Αμερικανική Ήπειρος και διαμόρφωσε τον σημερινό της χάρτη.

➖”Ο Θεός βαρέθηκε να τον θεωρούν υπεύθυνο για τα πάντα. Θ’αφήσει, λοιπόν, για λίγο την Ιστορία να θεωρείται υπεύθυνη“.