Στο βιβλίο της Εγώ κι εσύ μαζί η Γιολάντα Τσορώνη επιλέγει να μιλήσει στα παιδιά για μια ακόμα φορά για την αξία και τη δύναμη της αγάπης. Όταν μέσα μας κυριαρχεί η αγάπη, μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Ακόμα και τα πιο δύσκολα ή ανέφικτα προβλήματα ή εμπόδια με τη βοήθεια της αγάπης λύνονται. Η αγάπη είναι η κινητήριος δύναμη για όλα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μάθουν τα παιδιά να παίρνουν και να δίνουν αγάπη.


Ακόμα και όταν είναι αποθαρρυμένα, δηλαδή με πεσμένα τα φτερά τους ή απογοητευμένα, αν κάποιος φίλος τους ή οι γονείς τους τα αγκαλιάσουν και τα βάλουν κάτω από την μητρική ή πατρική φτερούγα, αυτά αυτομάτως θα την νιώσουν την αγάπη, την ασφάλεια και τη σιγουριά και θα ανοίξουν τα φτερά τους, δηλαδή θα πιστέψουν στον εαυτό τους και στις δυνάμεις τους και θα καταφέρουν πολλά! Αυτό είναι και το μήνυμα που θέλει να μεταφέρει η Τσορώνη στα παιδιά μέσω αυτού του παιδικού βιβλίου.


Στο μοναδικό χωριό που κάθε Άνοιξη και Καλοκαίρι μοσχοβολά ο τόπος από το άρωμα της λεβάντας όλοι ζουν και ξυπνούν ευτυχισμένοι και πολλοί έρχονται για να θαυμάσουν την ηρεμία του τοπίου και να αγαλλιάσει, να ηρεμήσει η ψυχή τους, να γεμίσει χρώματα και αρώματα. Και μεθούσαν όλοι από τα αρώματα των λουλουδιών και της λεβάντας. Ειδικά οι μέλισσες που μάζευαν τη γύρη και έφτιαχναν ένα μέλι θεσπέσιο που άφηνε μια υπέρτατη γλυκιά γεύση. Εκεί μένει και ο γερο-Ζανής ο οποίος έχει μαγαζί που κατασκευάζει φτερούγες και φτερά όλων των ειδών. Φτερούγες για αϊτούς, αντικαθιστά τις σπασμένες ή πεσμένες φτερούγες με καινούριες. Και διαφόρων κατηγοριών φτερά για να μπορούν όσοι έρχονται να βάζουν κάτω απ’ τις φτερούγες τους όποιον έχει ανάγκη.


Μια μέρα όμως ο γερο-Ζανής πεθαίνει και η γυναίκα του αναγκάζεται να ξεπουλήσει το εμπόρευμα και να κλείσει το εργαστήριο καθώς η ίδια δεν ξέρει την τέχνη. Λίγο πριν το οριστικό κλείδωμα της πόρτας έρχονται φανερά κουρασμένες και απογοητευμένες δύο μέλισσες με λαβωμένα τα φτερά τους για να ζητήσουν βοήθεια. Το χαρακτηριστικό τους είναι πως έχουν από ένα μόνο φτερό, η μία το δεξί και η άλλη το αριστερό. Αγαπούν πολύ η μία την άλλη, είναι αχώριστες φίλες αλλά δεν μπορούν να πετάξουν. Η γυναίκα του γερο-Ζανή τους βρίσκει τη μόνη φτερούγα που έχει απομείνει αλλά είναι μόνο μία και πολύ μεγάλη.


«Θα πετάς εσύ και θα χαίρομαι εγώ», λέει η μία μέλισσα στην άλλη και αν αυτό δεν είναι νοιάξιμο και πραγματική αγάπη τι είναι; Να χαίρεσαι με τη χαρά του φίλου σου. Τις είδε λοιπόν τόσο αγαπημένες η γυναίκα και τους πρότεινε μια λύση που μέχρι τώρα δεν είχαν φανταστεί. Να πετάξουν με τα φτερά της αγάπης. Να πιαστούν χέρι χέρι, να κουνήσουν ταυτόχρονα η μία το δεξί φτερό και η άλλη το αριστερό και να πετάξουν για βόλτες μαγικές και ονειρεμένες.


Γι’ αυτό όσο απογοητευμένος και να είσαι, όσο και αν σου έχουν κόψει τα φτερά, πάντα κάποιος που σε νοιάζεται και σε αγαπά αληθινά θα σε πάρει κάτω απ’ τη φτερούγα του και θα σε βοηθήσει να ανοίξεις τα φτερά σου και να πραγματοποιήσεις όσα θέλεις και ονειρεύεσαι.


Η εκπληκτική εικονογράφηση της Νίκης Λεωνίδου που κάνει το κείμενο εικόνα τόσο παραστατική με τόσο όμορφα και έντονα χρώματα και σκίτσα βοηθά τα παιδιά να οξύνουν την φαντασία τους. Επίσης μέσω της εικόνας και των χρωμάτων οι έννοιες γίνονται πιο απτές, πιο κατανοητές και τα παιδιά μπορούν να καταλάβουν ευκολότερα τα μηνύματα που η συγγραφέας θέλει να τους μεταδώσει.