1. Η Φιλομήλα Λαπατά Υπογράφει… στο τμήμα Λογοτεχνίας του ΙΑΝΟΥ. Η συνάντηση πραγματοποιείται με αφορμή την επανέκδοση του βιβλίου «Η τριλογία της Διασποράς 1 – Οι Κόρες του Νερού» από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου στις 18:30 στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Φιλομήλα Λαπατά γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι ο καρπός μιας Μακεδόνισσας κι ενός πολίτη του κόσμου. Σπούδασε δημόσιες σχέσεις και εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα. Παραμένει, όμως, μόνιμη μαθήτρια της ζωής. Η πολυπλοκότητα των διαπροσωπικών σχέσεων την απασχολεί από πολύ παλιά, και αυτός ο προβληματισμός της αποτυπώνεται στα βιβλία της. Καθώς αγαπά την ποικιλία, ζει μεταξύ δύο κόσμων: της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ελληνισμός της διασποράς, 1791-1913. Βραΐλα, Βιέννη, Κωνσταντινούπολη, Αμβέρσα. Με φόντο την πλούσια τοιχογραφία μιας εποχής χωρίς επιστροφή και με άξονα τις συνέπειες που επέφεραν στη φύση και τη ζωή των ανθρώπων δυο μεγάλες οικολογικές καταστροφές στον ποταμό Δούναβη, τέσσερις Ελληνίδες, τέσσερις γενιές της ίδιας φαμίλιας, τέσσερις σπουδαίες γυναίκες, μοιράζονται μέσα σε έναν ολόκληρο αιώνα το ίδιο κύτταρο και την ίδια απόγνωση, προσπαθώντας να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα και να δώσουν απαντήσεις σε όλα τα μεγάλα «γιατί» της ζωής:

Αικατερίνη Χατζηγιάννη, η αρχόντισσα.

Ναταλία Πατρικίου, η μάγισσα.

Αντωνία Μανωλάτου, η προσαρμοστική.

Φιλομήλα Λαπατά, η περήφανη.

Στην Ευρώπη των πολιτισμικών αλλαγών του 19ου αιώνα και με ένα ελληνικό κράτος στα σπάργανα, κάθε ηρωίδα ζει τη δική της ιδιαίτερη ιστορία μέσα σε περιπέτειες, πάθη, μονομαχίες, έρωτες, δράματα και επίγνωση, με κοινό παρονομαστή πάντα την αναζήτηση του νοήματος της ζωής.

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο: https://www.ianos.gr/oi-kores-tou-nerou-0484334.html

Περισσότερες πληροφορίες για βιβλία της Φιλομήλας Λαπατά: https://www.ianos.gr/catalogsearch/result/?index=mage_catalog_product&q=%CE%9B%CE%91%CE%A0%CE%91%CE%A4%CE%91+%CE%A6%CE%99%CE%9B%CE%9F%CE%9C%CE%97%CE%9B%CE%91

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση: https://www.ianos.gr/magazine/filomila-lapata-oi-kores-tou-nerou-ipografi-ekd.html

2. Παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξανδρου Ασωνίτη, «Εκδίκηση», από τις εκδόσεις Πατάκη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου στις 20:30 στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Γιάννης Τριάντης (δημοσιογράφος), Κώστας Φασουλάς (στιχουργός), Μαρίλλη Μαστραντώνη (σκηνοθέτης)

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η Εκδίκηση είναι το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας του Αλέξανδρου Ασωνίτη «Πένθος και Έξαρση». Προηγήθηκε η Εκτέλεση και ακολουθούν οι Καθαρμοί. Ένας 25χρονος Έλληνας, ο Διονύσης Ταλλανδιανός, που κάνει οικογενειακώς διακοπές στην Κερύνεια τον Ιούλιο του ’74, φεύγει απροειδοποίητα με τη φίλη του στη Βραζιλία. Στις 23 Ιουλίου βλέπει στα πρωτοσέλιδα την τετραμελή οικογένειά του σκοτωμένη, βομβαρδισμένη. 1993: Ένας Βραζιλιάνος επιχειρηματίας αγοράζει στα κατεχόμενα κάποιο ερειπωμένο ξενοδοχείο στην Κερύνεια. 2011: Στα μπαλκόνια του βομβαρδισμένου ξενοδοχείου «Μπλου Βέλβετ», εκεί όπου είχε αφανισθεί η τετραμελής οικογένεια Ταλλανδιανού, βρίσκονται δολοφονημένα 94 παιδάκια δημοτικού που είχαν απαχθεί τρεις μέρες πριν απ’ τα σχολικά λεωφορεία τους. Το απόγευμα ο δράστης παραδίδεται στην αστυνομία.

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση: https://www.ianos.gr/events/alexandros-aswnitis-ekdikisi-ekd.html

3,Κύκλος συζητήσεων, «Περί Ωραίου» στο Cafe του ΙΑΝΟΥ. Ο Κώστας Καζαμιάκης συνομιλεί με τον συγγραφέα Μήτσο Κασόλα, με αφορμή το τελευταίο του μυθιστόρημα «Η Γερακίνα», εκδόσεις Καστανιώτη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου στις 20:30 στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24.

Στο πιάνο θα παίξει μελοποιημένα ποιήματα του συγγραφέα ο μουσικοσυνθέτης Νίκος Πλάτανος.

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι: Αγγελική Κασόλα, Ειρήνη Μελά και Γιάννης Καρούνης, από τη θεατρική ομάδα «Πείραγμα».

Λίγα λόγια για το θέμα της συζήτησης

Τα τρία μυθιστορήματα του συγγραφέα Μήτσου Κασόλα: ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ- ΑΓΓΕΛΙΝΑ-ΓΕΡΑΚΙΝΑ, αποτελούν μια τριλογία με αυτόνομο μύθο το καθένα από αυτά. Με την ΓΕΡΑΚΙΝΑ ολοκληρώνεται η τριλογία που αφορά στην ιστορία, στα πάθη και στους αγώνες «ενός ολόκληρου λαού», όπως αποφάνθηκε σε μια κριτική του για τον ΠΡΙΓΚΙΠΑ, ο πεζογράφος μας Ανδρέας Φραγκιάς. Κοινό στοιχείο και στα τρία μυθιστορήματα ο ίδιος τόπος ζωής των βασικών ηρώων τους και πολλών άλλων προσώπων, με συνεχείς εκπλήξεις και ανατροπές μη αναμενόμενες ….! Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ (Πρώτο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας και τηλεοπτική σειρά από την ΕΡΤ) είναι η ζωή ενός φτωχού αγρότη που σκηνοθετεί τον θάνατό του για να του σβηστούν τα χρέη του και να είναι «καθαρός» απ΄αυτά μετά την … «ανάσταση» του… ! Η ΑΓΓΕΛΙΝΑ (τηλεοπτική σειρά και αυτή από την ΕΡΤ) είναι 105 χρονών και στα πρόθυρα της πια του τέλους της, επιθυμώντας να παρευρεθούν στην κηδεία της οι συγγενείς της και τα τρισέγγονα της ακόμα που έχουν μεταναστεύσει σε ξένες χώρες. Το δέλεαρ για να παρευρεθούν είναι η διαθήκη της που θα ανοιχτεί στην ταφή και τους περιέχει όλους!. Το περιεχόμενο της, μεγάλη έκπληξη και ευλογία… αγάπης!…Η ΓΕΡΑΚΙΝΑ είναι 113 χρονών, και λόγω αυτής της ηλικίας της δεν θυμάται τίποτα από τη ζωή της. Οι μνήμες της δεν λειτουργούν. Και όμως είναι πολλοί αυτοί που τρέμουν μήπως και ζωντανέψουν, φέρνοντας στο φως πολλά ένοχα μυστικά και εγκλήματα. Πράγμα που συμβαίνει κάποια στιγμή που λειτουργεί, προκαλώντας έναν ανεμοστρόβιλο δραματικών και τραγικών καταστάσεων και κωμικών επίσης! Και εξαιτίας της αφυπνισμένης της μνήμης, προκύπτει μια τρομερή πατροκτονία, τρεις φόνοι και μια αυτοκτονία, και ο θάνατος της Γερακίνας, με αναμενόμενη την παραπέρα ερήμωση ενός άλλοτε μεγάλου ιστορικού χωριού. Η ΓΕΡΑΚΙΝΑ είναι κι αυτή η ιστορία ενός ολόκληρου λαού, αλλά και μιας ολόκληρης ίσως χώρας, που μέρα με τη μέρα φαίνεται να χάνει την ιστορία της και τον πολιτισμό της … Πως όμως παρ’όλα αυτά καταφέρνει ο συγγραφέας, και με τη ΓΕΡΑΚΙΝΑ του, να προξενεί άφθονο γέλιο; Ο αναγνώστης θα το διαπιστώσει διαβάζοντας φυσικά το βιβλίο του… […]

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο: https://www.ianos.gr/i-gerakina-0481928.html

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση: https://www.ianos.gr/events/peri-wraiou-kostas-kazamiakis-mitsos-kasolas-ekd.html