Πρόταση από Φιλαναγνώστης

«… Το μακρινό γέλιο των παιδιών που τρέχουν στην παιδική χαρά, ο ήλιος στα πρόσωπα τους, ο άνεμος στα μαλλιά τους.
Εκείνο είναι το βλέμμα που σήμαινε ότι οτιδήποτε από κει και πέρα έπρεπε να μείνει κρυμμένο. Μυστικό.
Το μυστικό της.
Το παρελθόν της.
»


Είναι 1997 και η ιστορία μας ξεκινά όταν δύο αδελφές, η Λόρελ και η Ρόζι Μπόουμαν, 10 και 6 ετών αντίστοιχα, παρασύρουν την 2χρονη Κρίστι λίγο έξω από την παιδική χαρά κοντά σε ένα ρέμα, για να παίξουν. Τρία μικρά κορίτσια, όμως μόνο δύο θα επιστρέψουν. Η άτυχη Κρίστι λίγο αργότερα θα βρεθεί άγρια δολοφονημένη. Κάποιοι έχουν δει τα τρία παιδιά να φεύγουν μαζί και η Λόρελ ως μεγαλύτερη και με δεδομένο ότι από δέκα ετών και άνω μπορούσε να ασκηθεί δίωξη, συνελήφθη για το έγκλημα ενώ η Ρόζι λόγω των έξι χρόνων της θα αφεθεί ελεύθερη. Η Λόρελ δεν παραδέχθηκε ποτέ την ενοχή της, ενώ για την Ρόζι, όσο και αν προσπάθησαν οι αρχές δεν κατάφεραν ποτέ να την κάνουν να θυμηθεί. Ο εγκέφαλος της είχε «παγώσει» και ήταν σαν ένα κέλυφος χελώνας να έχει τυλιχτεί γύρω από τον μαλακό ιστό εκείνων των αναμνήσεων, μη μπορώντας να τις σκαλίσει και να τις ξυπνήσει.


Η καταδίκη της Λόρελ, θα φέρει σε δύσκολη θέση την οικογένεια της, μιας και το μίσος και η κατακραυγή που θα αντιμετωπίσουν από την κοινωνία είναι μεγάλα και αναπόδραστα. Το δικαστήριο τούς αλλάζει ονόματα και πόλη για να μπορέσουν να συνεχίσουν την ζωή τους. Δεκαεννέα χρόνια μετά η Λόρελ προσπαθεί, για μια ακόμα φορά, να ασκήσει έφεση και να αφεθεί ελεύθερη και κάνει την υπόθεση να έρθει εκ νέου στην δημοσιότητα. Η Ρόζι, βρίσκεται στο Ντεβον, σε ένα απόμερο ξενοδοχείο με τον σύντροφο της και την κόρη του για την παραμονή της πρωτοχρονιάς. Ένα μικρό κοριτσάκι όμως θα εξαφανιστεί το μεσημέρι της παραμονής της πρωτοχρονιάς. Και η Ροζι, νοιώθει ξανά την απειλή. Είναι σίγουρη ότι η αστυνομία θα βρει ποια είναι πραγματικά και όλες οι υποψίες θα πέσουν επάνω της. Ένοιωθε τους δημοσιογράφους να έρχονται και να την πλησιάζουν. Όλο αυτό της δημιουργεί, ένα επικίνδυνο κοκτέιλ συναισθημάτων, θυμού, φόβου και πρωτόγνωρου μίσους προς αυτήν. Βρίσκεται πλέον σε πανικό. Και δεδομένου ότι δέχεται απειλητικά μηνύματα στο e-mail της νοιώθει πως κάποιος έχει ανακαλύψει την αληθινή της ταυτότητα. Και τότε ο πανικός γιγαντώνεται.


Ανάμεσα στους ενοίκους του ξενοδοχείου βρίσκεται ο Μαξ, πρώην δημοσιογράφος και νυν συγγραφέας. Ο Μαξ θα αναγνωρίσει την Ρόζι και στο πρόσωπο της και θα βρει την έμπνευση για το επόμενο βιβλίο του. «Τα κορίτσια των λουλουδιών» όπως είχαν ονομάσει τις αδελφές, είναι σίγουρο ότι θα τον κάνουν διάσημο. Έτσι, θα προσεγγίσει την Ροζι και θα προσπαθήσει να την πείσει να επισκεφθεί την αδελφή της στην φυλακή με σκοπό να μπορέσει να θυμηθεί τι πραγματικά έγινε την ημέρα του φόνου. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται.


Ποιος είναι πραγματικά υπεύθυνος για την εξαφάνιση του μικρού κοριτσιού στο ξενοδοχείο; Τι θα συμβεί όταν συναντηθούν οι δυο αδελφές; Ποιος έστελνε τα απειλητικά e-mail; Τι θα βγει από το κουτί της Πανδώρας που άνοιξε τόσα χρόνια μετά; Και ο Μαξ; Πού θα βρεθεί μπλεγμένος;
Ένα εξαιρετικό ψυχολογικό θρίλερ από μια συγγραφέα που ξέρει να δημιουργεί ένα ατμοσφαιρικό τοπίο και να τοποθετεί τους άρτια σκιαγραφημένους ήρωες της. Και η καλοδουλεμένη πλοκή πρωτότυπη δημιουργεί αγωνία, με σημεία που οι ανατροπές είναι εκπληκτικές αλλά και ταυτόχρονα σοκαριστικές. Ήρωες πραγματικοί, αξιόπιστοι και αναξιόπιστοι.

Μικρά κεφάλαια, γρήγορη ροή και μια μετάφραση από την Βάσια Τζανακάρη που κάνει τον έλληνα αναγνώστη να νοιώθει πως το έργο γράφτηκε στη γλώσσα του. Και μέσα σε όλο αυτό, η συγγραφέας μάς παρουσιάζει και μια συγκινητική ιστορία με συναρπαστικά ζητήματα που υφαίνονται στην πλοκή και κάνει τον αναγνώστη να σκεφτεί και συνάμα να προβληματιστεί για την παιδική εγκληματικότητα και πώς αυτή αντιμετωπίζεται από την δικαιοσύνη, τα ΜΜΕ και την κοινή γνώμη. Να προβληματιστεί για την διαχείριση του μίσους και πώς αυτό καταστρέφει θύτες και θύματα. Τις οικογενειακές σχέσεις. Την παθολογία τους. Την αθωότητα και την ενοχή. Να αναλογιστεί την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και την ελευθερία. Αρκετά ερωτήματα θα βρουν απάντηση μέσα από αυτό το εξαιρετικό έργο που θα συναρπάσει και θα χαραχτεί στη μνήμη του αναγνώστη.


“Σου αρέσουν οι καραμελίτσες;” είπε η Λόρελ. “Έχω να σου δώσω αν θέλεις”.
Η Ρόζι ένιωσε το πάνω χείλος της να μυρμηγκιάζει.
Δεν είπε όμως τίποτα. Περίμενε.
Το κοριτσάκι αναδεύτηκε στη θέση του στο μπροστινό μέρος του αλόγου. Φορούσε μια κίτρινη μπλούζα με μια μαργαρίτα. Γαλάζιο σορτσάκι. Είχε ένα πιαστράκι στα μαλλιά, ροζ και αστραφτερό. Η Ρόζι άπλωσε το χέρι της να το αγγίξει. Ήταν πανέμορφο.
Όπως και τα χρυσά μαλλιά του κοριτσιού.

Η Λόρελ και η Ρόζι. Τα Κορίτσια των Λουλουδιών. Έτσι τις βάφτισαν οι δημοσιογράφοι. Είπαν πως πήραν το μικρότερο παιδάκι για να παίζουν. Δεν ήθελαν να του κάνουν κακό. Η μία καταδικάστηκε για φόνο. Η άλλη συνέχισε τη ζωή της με άλλο όνομα. Τώρα, δεκαεννιά χρόνια μετά, ένα άλλο παιδί εξαφανίζεται. Και τα Κορίτσια των Λουλουδιών θα ξαναγίνουν πρωτοσέλιδο.
Κανένας δεν ξέχασε ποτέ την ιστορία τους.
Τώρα δε θα μπορέσετε να την ξεχάσετε ούτε εσείς.