ΣΑΜΙ Ο ΨΕΥΤΑΡΑΣ
ΝΙΚΟΛΑ ΜΠΡΟΥΝΙΑΛΤΙ
Εικονογράφηση: ΑντονΤζονάτα Φεράρι
ΚΕΔΡΟΣ

«…Δεν είχε διέξοδο: τα ψέματα του είχαν γίνει μια καταραμένη παγίδα, κι εκείνος είχε πέσει μέσα χωρίς να μπορεί να ξεφύγει…»
Έχουμε αναφερθεί ξανά στο γεγονός ότι η παιδική λογοτεχνία είναι ένα αρκετά δύσκολο είδος λογοτεχνίας. Η ευαίσθητη ηλικία του αναγνωστικού κοινού, στην οποία στοχεύουν, απαιτεί όχι μόνο ιδιαίτερη προσοχή, μα και ένα τρόπο γραφής και μια έντονη ιστορία που θα «κρατήσει» στις σελίδες του, τους μικρούς και απαιτητικούς αναγνώστες.

Από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, κυκλοφορεί το βιβλίο «ΣΑΜΙ Ο ΨΕΥΤΑΡΑΣ» του ΝΙΚΟΛΑ ΜΠΡΟΥΝΙΑΛΤΙ σε μετάφραση Γιώργου Κασαπίδη και ασπρόμαυρη εικονογράφηση Άντον Τζονάτα Φεράρι. Απευθύνεται σε παιδιά από 10 χρονών και πάνω.
«…Αυτό που εννοούσε ο γιγαντόσωμος ξάδερφος, έστω κι αν δεν ήξερε να το εξηγήσει καλά, ήταν ότι το «να λες ψέματα» και το να «είσαι καρφί» ήταν κατά βάθος δύο διαφορετικοί τρόποι για να πετύχεις το ίδιο αποτέλεσμα: να σε προσέξουν…»

Τα βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά θα πρέπει να ψυχαγωγούν, να αναπτύσσουν υγιείς προσωπικότητες, να εξάπτουν την φαντασία, και να περιλαμβάνουν ιδέες και νοήματα που θα αγγίξουν τα παιδιά με αποτέλεσμα να είναι αβίαστα εμφανείς αρετές, αξίες, στάσεις ζωής και παραδείγματα προσωπικοτήτων προς αποφυγή.
«…Αληθινά και κυριολεκτικά παράλληλες πραγματικότητες, εκπληκτικές και θεότρελες, καρπός της ασυγκράτητης φαντασίας του. Μιας φαντασίας που ο ίδιος ήταν το πρώτο θύμα της…»

Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου
« Ο Σάμι είναι ο μεγαλύτερος ψεύτης όλων των εποχών. Τι θα συμβεί όμως όταν τα απίθανα ψέματά του αρχίζουν να γίνονται πραγματικότητα;
Ο Σάμι Ντέιβις είναι δώδεκα χρονών, ξέρει να λέει ψέματα όπως κανένας άλλος και το κάνει ασταμάτητα. Μέχρι που μια μέρα, χάρη σε ένα… υπερβολικά ευγενικό πεφταστέρι, κάτι πάει στραβά και τα ψέματά του αρχίζουν να βγαίνουν αληθινά, φέρνοντας τα πάνω κάτω στη ζωή του, στην οικογένειά του, στο σχολείο του και στην πόλη του. Για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, θα ζητήσει βοήθεια από έναν γίγαντα και μια στρουθοκάμηλο, θα σώσει μια συμμορία νταήδων, και όλα αυτά σε λίγο, ελάχιστο χρόνο.»
είναι αυτό που πραγματικά θα ζήσουν οι μικροί αναγνώστες διαβάζοντας αυτό το βιβλίο.
Ένα χιουμοριστικό και ευκολοδιάβαστο ανάγνωσμα για μικρούς αναγνώστες -χωρισμένο σε δύο μέρη- όπου θα συναντήσουν τα πιο ευφάνταστα ψέματα του Σάμι, τα πιο παράξενα πλάσματα που δημιουργεί με το μυαλό του και συνυπάρχουν στη ζωή του, τις πιο παράδοξες καταστάσεις που αντιμετωπίζει συνεπεία των ψεμάτων του, τους μπελάδες, οι οποίοι προκαλούνται από το γεγονός ότι το ένα ψέμα φέρνει το άλλο.
Ο Σάμι, ένας μικρός ήρωας που «δείχνει» μέσα από τις περιπέτειες του, ότι ήθελε να είναι κάποιος που δεν πιστεύει ότι μπορεί να είναι, ότι πρέπει να ψάξει μέσα του και να βρει το θάρρος που δεν έχει, ότι ένα ψέμα οδηγεί πιθανόν σε αλυσίδα ψεμάτων που δημιουργούν το χάος, την αξία της αλήθειας, την πίστη στον εαυτό του και στη γνώμη μας, την αξία κάθε ανθρώπου. Η εκπλήρωση των επιθυμιών μας, το τι ευχόμαστε, ο σχολικός εκφοβισμός και η ανάγκη βοήθειας από ενήλικες, όταν δεν μπορεί το παιδί να το αντιμετωπίσει μόνο του, η ανάγκη της καταξίωσης και ο τρόπος με τον οποίο ένα παιδί μπορεί να «ζητήσει» την προσοχή μας είναι στοιχεία που απομονώνονται από το έργο του ΝΙΚΟΛΑ ΜΠΡΟΥΝΙΑΛΤΙ.

«… «Έχουν δίκιο που με φωνάζουν ψευταρά», άρχισε ο Σάμι. «Γιατί αυτό είμαι. Λέω πάντοτε ψέματα. Είναι πιο δυνατό από μένα! Λέω ψέματα ακόμη κι όταν δεν θέλω. Ίσως επειδή θα μου άρεσε να είναι αληθινά. Ίσως επειδή θα μου άρεσε να με θαυμάζουν λίγο. Κι ίσως…» εδώ το παιδί έκανε μια παύση «…ίσως επειδή θα ήθελα να είμαι καλύτερος απ ό,τι είμαι»…»