Το βιβλίο της Χριστίνας Κωνσταντουδάκη, ένα μικρό βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, περιγράφει εύστοχα και με μοναδικό τρόπο, την ασφάλεια αλλά και την ανασφάλεια των παιδιών που νιώθουν στις μικρές ηλικίες.
Η ασφάλεια των παιδιών, είναι το σπίτι τους, η οικογένεια και η θαλπωρή τους. Έτσι λοιπόν, κάποια παιδιά αποφασίζουν, όταν αναπόφευκτα πρέπει να εγκαταλείψουν πρόσκαιρα το οικείο ασφαλές περιβάλλον, να πάρουν μαζί τους αυτήν την «ασφάλεια» του σπιτιού, προσωποποιώντας την σε ένα αγαπημένο αντικείμενο, το λεγόμενο «μεταβατικό αντικείμενο».


Αναμφίβολα, μια νέα κατάσταση σε πολλά παιδιά προκαλεί άγχος και ένταση. Έτσι συνέβη και στον μικρό ήρωα του βιβλίου μας, τον Σταύρο. Ένα εσωστρεφή παιδάκι που νιώθει ασφαλής όταν βρίσκεται κρυμμένος και δη προστατευμένος κάτω από την αγαπημένη του κουβέρτα, το δικό του μεταβατικό αντικείμενο, την πρώτη του μέρα στο σχολείο.
Επιλέγει να μην είναι ιδιαίτερα ενεργός, να μη συμμετέχει, παρά να μένει προστατευμένος, στον δικό του κόσμο.
Η θέληση, η καλή διάθεση, η υπομονή και η απενεχοποίηση μιας τέτοιας συμπεριφοράς, τόσο της δασκάλας όσο και των άλλων παιδιών, αλλά και μια απρόσμενη συγκυρία, θα σταθούν η αφορμή για να απεγκλωβιστεί από τις φοβίες και τις ανασφάλειες ο μικρός Σταύρος και να ενταχθεί στη νέα μικρή κοινωνία του καινούριου σχολείου.
Η πρώτη μέρα του σχολείου προξενεί σε πολλά παιδάκια ανάμεικτα συναισθήματα που πολλές φορές βαραίνουν προς τα αρνητικά. Ως γονείς, θα πρέπει να δείξουμε κατανόηση και αγάπη στα παιδιά όπως επίσης και τον ανάλογο χρόνο που το καθένα χρειάζεται για να νιώσουν άνετα στη νέα τάξη πραγμάτων.


Με πολύτιμες συμβουλές στο πίσω μέρος του βιβλίου η συγγραφέας Χριστίνα Κωνσταντουδάκη, βοηθά τους γονείς και τους εκπαιδευτές, να κατανοήσουν τις ανάγκες των παιδιών με εσωστρέφεια, δίνοντάς τους χώρο και χρόνο ώστε να καταφέρουν να ενταχθούν χωρίς εντάσεις και επίμονες προτροπές.
Πρόκειται για ένα βιβλίο γεμάτο μηνύματα, ικανό να συμβάλλει θετικά στη ψυχολογία γονιών και παιδιών, να μας φέρει κοντά στη διαφορετικότητα και να μας ωθήσει στο να την αγκαλιάσουμε, γιατί μονάχα έτσι θα ανακαλύψουμε τη λύση της…
Η προσιτή και στοχευμένη εικονογράφηση που επιμελήθηκε η Ρένια Μεταλληνού, θα αποτελέσει δέλεαρ στα μάτια των μικρών μας αναγνωστών που θα ξεφυλλίσουν πολλές φορές το βιβλίο και θα το αγαπήσουν από την πρώτη κιόλας φορά.
Ο Σταύρος είναι ένα από τα πολλά παιδάκια που αυτήν την περίοδο θα πάνε σχολείο. Μέσα από αυτό το βιβλίο, τα ίδια τα παιδιά θα καταφέρουν να γνωρίσουν τα συναισθήματά τους αλλά και τα συναισθήματα των άλλων, θα δουν με θετικό πρόσημο το σχολείο και θα θελήσουν να ανακαλύψουν τις όμορφες στιγμές που μπορεί να τους προσφέρει.
Θεωρώ πως είναι ένα ιδανικό δώρο προς τα παιδιά, αλλά και τους γονείς που αυτήν την περίοδο ανοίγουν μια νέα σελίδα, εκείνη του σχολείου.


H Χριστίνα Κωνσταντουδάκη είναι Νηπιαγωγός και αγαπάει πολύ το παιδικό βιβλίο. Διαβάζει τα πάντα από 5 ετών κι έτσι αποφάσισε να παρακολουθήσει και το σχετικό μεταπτυχιακό του ΕΚΠΑ «Ανάγνωση, φιλαναγνωσία και εκπαιδευτικό υλικό». Ταυτόχρονα με το μεταπτυχιακό της, δημιούργησε το 2016 την ομάδα στο Facebook «Παιδικό βιβλίο – Προτάσεις» όπου μαζί με τη Νάσια Αλεξανδρίδη μοιράζονται την τρέλα τους για το παιδικό βιβλίο προτείνοντας αγαπημένα τους βιβλία και σχετικές δραστηριότητες. Η ομάδα αριθμεί, πλέον, πάνω από 60.000 μέλη.
Έχει σπουδάσει σε εργαστήρι δημιουργικής γραφής, έχει βραβευτεί για παραμύθια της και διηγήματά της και το 2021 δημιούργησε το δικό της Ηλεκτρονικό Παιδικό Βιβλιοπωλείο, το www.paperkittens.gr. Αυτό που της αρέσει πιο πολύ είναι να συνδυάζει τις δύο μεγάλες της αγάπες, τα παιδιά και το βιβλίο, μέσα από διαδραστικές παρουσιάσεις που κάνει σε βιβλιοπωλεία και σχολεία.
Σε αυτό βοηθάει και το γεγονός ότι έχει πολύχρονη εμπειρία ως εθελόντρια ομαδάρχισσα σε κατασκηνώσεις. Κάποια μέρα λέει στον εαυτό της πως θα γίνει πρωταγωνίστρια σε μιούζικαλ κι ας μην μπορεί να χορέψει ούτε Μαλεβιζιώτη! Έχει γράψει επίσης τα βιβλία Το αρχηγείο και Μπελ Μπεσαμέλ, εκδ. Βιβλιοσκόπιο.