Κωνσταντίνος Λουκόπουλος Εκδόσεις Κάκτος
Γράφει: Ο Κώστας Α. Τραχανάς
Γιατί αξίζει να ασχολούμαστε με την ελληνική μυθολογία; Τι έχει να μας προσφέρει κάτι το οποίο ανήκει στο παρελθόν και μιλά για πρόσωπα και καταστάσεις που γεννήθηκαν μέσα από την ανθρώπινη φαντασία; Ποιος κάθεται τώρα να ασχοληθεί με θεούς, ήρωες και τέρατα και με αυτά που φαντάζονταν οι αρχαίοι Έλληνες όταν κοιτούσαν τον νυχτερινό ουρανό; Μήπως τελικά, τα ίδια προβλήματα, οι ίδιες καταστάσεις και τα ίδια συναισθήματα που μας προβληματίζουν, παίδευαν και τους πρωταγωνιστές των αρχαίων μύθων; Πώς γίνεται η ελληνική μυθολογία να επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας, και μάλιστα να εμφανίζεται συνεχώς μπροστά μας, όπου και να κοιτάξουμε;
Στο βιβλίο αυτό θα δούμε ότι η μυθολογία είναι παντού και πρέπει να μας αφορά πολύ περισσότερο απ΄ όσο νομίζουμε. Μέσα από τις δέκα αντιθέσεις της ζωής (αντιθέσεις εννοιών ή συναισθημάτων που είναι διαχρονικές) που χωρίζουν το βιβλίο, κάνουμε ένα μεγάλο ταξίδι. Ένα ταξίδι το οποίο θα μας φέρει απέναντι σε ανθρώπινους θεούς, αμφιλεγόμενους ήρωες και παρεξηγημένα τέρατα, οι ιστορίες των οποίων θα μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε ότι στα πρόσωπά τους ίσως μπορούμε τελικά να δούμε τον εαυτό μας και τη ζωή μας.
Στους μύθους το παράλογο και το ακατανόητο γίνεται λογικό και κατανοητό. Ο άνθρωπος της αρχαιότητας προσπάθησε να κατανοήσει την πολυπλοκότητα της ύπαρξής του και έπλασε μύθους μέσα από τους οποίους απέκτησε συνείδηση, και μέσα από τους ήρωές του κατόρθωσε όσα δεν μπορούσε ο ίδιος θνητός εαυτός του. Οι μύθοι των αρχαίων Ελλήνων μπορεί να είναι αρχαίοι αλλά παραμένουν επίκαιροι και εμπνέουν. Πέρα από τη μεγάλη επιστημονική σημασία και χρησιμότητα της μυθολογίας στη μελέτη του παρελθόντος, οι αρχαίοι μύθοι χαρακτηρίζονται από διαχρονικότητα. Σίγουρα, όσο προχωρούσε και προχωρά η επιστήμη, ο μύθος υποχωρεί, διότι τα κενά καλύπτονται με τη γνώση.
Από τη στιγμή της γέννησης μέχρι εκείνη του θανάτου μας, αισθανόμαστε. Αναζητούμε το φως και φοβόμαστε το σκοτάδι. Αγαπάμε, μισούμε, επιδιώκουμε την επιβράβευση και αποστρεφόμαστε την τιμωρία. Βρίσκουμε συνοδοιπόρους στα πρόσωπα των φίλων, αλλά και στους εχθρούς. Ακροβατούμε ανάμεσα στην επιθυμία του πλούτου και τον φόβο της φτώχειας. Ευχόμαστε να «ανθίσουμε» σε ένα ειρηνικό περιβάλλον και τρέμουμε τον «μαρασμό» του πολέμου. Θαυμάζουμε, εκτιμούμε και επιζητούμε το θάρρος και την αλήθεια, την ώρα που κατακρίνουμε τη δειλία και το ψέμα. Νιώθουμε την ανάγκη να δημιουργήσουμε και αισθανόμαστε πληρότητα και αγαλλίαση όταν τα καταφέρνουμε, είμαστε όμως εξίσου ικανοί να καταστρέψουμε. Ζούμε τη ζωή φοβούμενοι τον θάνατο και το τέλος. Η ζωή, όπως και το βιβλίο αυτό, είναι γεμάτη αντιθέσεις. Τα άκρα αυτών των αντιθέσεων απασχόλησαν τους αρχαίους Έλληνες όπως απασχολούν σήμερα κι εμάς. Οι ανησυχίες, οι πεποιθήσεις, οι απορίες και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν, τα πρότυπα μίμησης και αποφυγής του μύθου, που βίωσαν ένα ή περισσότερα από όλα αυτά τα συναισθήματα, απαρτίζουν σε μεγάλο βαθμό αυτό που αποκαλούμε εμείς σήμερα «ελληνική μυθολογία».
Τι φαντάζονταν οι άνθρωποι κατά την αρχαιότητα, όταν σήκωναν το βλέμμα τους στον ουρανό και τυφλώνονταν από τη λάμψη του ήλιου; Τι δουλειά είχαν οι μάγισσες της Θεσσαλίας με τη Σελήνη και τις εκλείψεις της; Πώς γίνεται η απόλυτη γνώση της αλήθειας να γίνει κατάρα; Πώς μπορεί μια αδελφική φιλία να λειτουργήσει ως ενέχυρο μπροστά στο πρόσωπο του θανάτου; Γίνεται το σύμπαν να λειτουργεί μόνο και μόνο χάρη στην έχθρα και τη φιλία; Υπήρχε θεά της φιλίας; Μπορεί να συνυπάρξει ομαλά ο Έρωτας με την Ψυχή; Τι συμβαίνει όταν η αγάπη μεταξύ δύο πανίσχυρων γίνεται μίσος, και το μίσος εκδίκηση; Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του έρωτα στη ζωή μας; Ήταν πάντα ο Πλούτος συνώνυμο της αφθονίας ή είχε και μια σκοτεινή πλευρά; Αρκούσε για να χαρακτηριστεί κάποιος πλούσιος πνευματικά και συναισθηματικά παρά υλικά; Τα χρήματα φέρνουν την ευτυχία; Η ευτυχία ή δυστυχία ενός ανθρώπου συνδέεται άμεσα με το τέλος του; Τι σχέση μπορεί να έχει ο βασιλιάς των νεκρών με τον πλούτο; Πού μπορεί να εντοπιστεί η λεπτή γραμμή που διαχωρίζει την επιβράβευση από την τιμωρία; Πώς δημιουργήθηκε ο άνθρωπος σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία; Ποιο μεγάλο φυσικό γεγονός που συναντούμε σε πολλές πεποιθήσεις ανά τον κόσμο «σημάδεψε» το μέλλον του; Τι μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή μια πλούσια υλικά και πνευματικά, πολιτεία από τη μια μέρα στην άλλη; Γίνεται η μεγαλύτερη πράξη θάρρους της ελληνικής μυθολογίας να προέρχεται από έναν απελπισμένο γέρο; Τι συνέβη όταν οι θεοί του Ολύμπου δείλιασαν μπροστά σε μια θανάσιμη απειλή; Ποια θεότητα θα μπορούσε να εγγυηθεί μια ασφαλή γέννα σε μια εποχή που η διαδικασία του τοκετού ήταν τόσο επικίνδυνη; Είχε κάποιος θεός τη δύναμη να επαναφέρει τους νεκρούς στη ζωή; Πού πίστευαν ότι πήγαιναν οι αρχαίοι Έλληνες μετά τον θάνατό τους; Πώς γίνεται στα Ηλύσια Πεδία να ζουν οι ήρωες; Υπήρχε κάποιος άρχοντας των Ηλύσιων Πεδίων, όπως ο Πλούτωνας στον Κάτω Κόσμο;
Όλα αυτά τα ερωτήματα και δεκάδες άλλα, απαντώνται σε αυτό το καταπληκτικό βιβλίο.
Μετά από 1.000.000 ώρες προβολών στο YouTube και τη μεγαλύτερη παρέα μυθολογίας και αρχαιολογίας του ελληνικού διαδικτύου με πάνω από 125.000 ακόλουθους, ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος ή The Mythologist υπόσχεται να σας πείσει με αυτό το βιβλίο, ότι, όπου και να κοιτάξετε, θα δείτε τα απομεινάρια μιας πανάρχαιας ιστορίας και ότι… για όλα υπάρχει ένας μύθος!
Ένα βιβλίο αψεγάδιαστης ομορφιάς.
Διαβάστε το.
Ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος είναι πτυχιούχος αρχαιολόγος και μεταπτυχιακός φοιτητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ. Πέρασε αρκετά από τα παιδικά του χρόνια στην πόλη της Ναυπάκτου, όπου και τελείωσε το σχολείο, ενώ σήμερα βρίσκεται στην Αθήνα. Ανήσυχο πνεύμα από μικρός, αυτή του την τάση κατάφερε εδώ και λίγους μήνες να τη συνδέσει με την αγάπη του για τη μυθολογία, κάνοντας αισθητή την παρουσία του στο διαδίκτυο. Το κανάλι του «The Mythologist» έχει ξεπεράσει τους 125.000 ακολούθους, οι οποίοι αυξάνονται με πολύ γοργούς ρυθμούς. Συνέπεια αυτής της απήχησης ήταν και η πρόσφατη πρόταση συνεργασίας από το κανάλι mad viral της cosmote tv.
No comments!
There are no comments yet, but you can be first to comment this article.