Η τεκμηρίωση μιας τόσο ασυνήθιστης ζωής όπως αυτής της Ελεονώρας της Ακουιτανίας προϋπόθετε ένα παθιασμένο προσκύνημα, τόσο συναισθηματικό όσο και σωματικό, στα σωθικά της μεσαιωνικής Ακουιτανίας. Από το διερευνητικό ταξίδι της συγγραφέως ντε Ουρτούρι, στο Πουατιέ, στη μονή Φοντεβρό, στο Μπορντό και σε άλλους τόπους που υπήρξαν λίκνο, μάρτυρες και επιτύμβια στήλη της πρωταγωνίστριας αυτού του μυθιστορήματος, επέστρεψε φορτωμένη μυριάδες λογοτεχνικούς θησαυρούς.
Η ζωή της Ελεονώρας της Ακουιτανίας θα έδινε υλικό για να γράψει κανείς όχι ένα βιβλίο αλλά ολόκληρη εγκυκλοπαίδεια.
Υπήρξε ασυνήθιστα μακρόβια, αφού πέθανε στα ογδόντα δύο της χρόνια στη μονή Φοντεβρό, αποσυρμένη από το δημόσιο βίο.
Η συγγραφέας επέλεξε τα πρώτα χρόνια της ζωής της, που εκτείνονται από τον θάνατο του πατέρα της το 1137 (ο δούκας της Ακουιτανίας βρίσκεται νεκρός στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πού οφείλεται ο θάνατός του) ως την επιστροφή της από τους Αγίους Τόπους.
Αυτή είναι η ιστορία των δύο οικογενειών της Ελεονώρας. Στους τρομερούς Δούκες της Ακουιτανίας και στους ιταμούς Καπετίδες, μονάρχες της Γαλλίας, στο μίσος που τρέφανε ο ένας για τον άλλο και στο πώς οι ζωές τους διασταυρώνονταν ολοένα ώσπου να διαλυθούν αμοιβαία στη δίνη εκείνου του ταραγμένου 12οι αιώνα, της εκατονταετίας στη διάρκεια της οποίας η Δύση άλλαξε για πάντα.
Η Ελεονώρα υπήρξε πρώιμη δολοφόνος: Στα οκτώ της χρόνια δύο γράμματα ήταν αρκετά: οκ, για να βάλει τέλος στη ζωή των βασανιστών της. Η Ελεονώρα ήταν καρπός αιμομειξίας και υπόλογη επειδή ερωτεύτηκε τον θείο της από τη μεριά του πατέρα της, Ραϊμόνδο του Πουατιέ, όπως και για τον γάμο της με τον εξάδελφό της Λουδοβίκο.
Η εξουσία τους ανήκε, στην κατοχή τους ήταν τα κάστρα και οι υποτελείς τους, ο πλούτος όλος της σημερινής Ευρώπης, τότε στα σπάργανα, ήταν συγκεντρωμένος στα χέρια τους. Δικά τους ήταν και η Ιλ-ντε-Φρανς, η Ακουιτανία, η Γασκώνη και το Πουατιέ.
Η κόρη του Δούκα της Ακουιτανίας η Ελεονώρα, αποφασίζει να πάρει εκδίκηση και γι ΄αυτό παντρεύεται τον γιο αυτού που πιστεύει πώς είναι ο δολοφόνος του: του Λουδοβίκου ΣΤ΄ του Παχέος βασιλιά της Γαλλίας.
Δύο έφηβοι ο Λουδοβίκος, ο βασιλιάς της Γαλλίας και η Ελεονώρα η δούκισσα της Ακουιτανίας, χαράξανε άτσαλα ανάμεσα σε προδοσίες, πολιορκίες, αίμα και σπέρμα τα όρια αυτού που αργότερα θα ονομαζόταν Ευρώπη.
Η Ελεονώρα είναι μια γυναίκα της δράσης, οξύνους αλλά ολοκληρωτικώς άπειρη στα πολιτικά παιχνίδια και στις «τεχνικές» επιβίωσης σε μια βασιλική αυλή. Ο Λουδοβίκος απ΄ την άλλη ήταν ένας ήπιος χαρακτήρας που ως δευτερότοκος γιος του βασιλιά προοριζόταν να γίνει κληρικός.
Και οι δύο θα πρέπει να καταφέρουν να επιβιώσουν στη νέα τους θέση, να φέρουν άρρενες απογόνους, να ενώσουν τις δύο κατά βάση αντιμαχόμενες περιοχές του κράτους και να χτίσουν κάτι στέρεο πάνω στο σαθρό έδαφος που είχαν ετοιμαστεί για εκείνους από την τύχη και όχι μόνο!
Οι προκλήσεις είναι πολλές, η αγάπη τους χλιαρή αλλά η πίστη στις αρχές και στα θέλω τους ισχυρότερη παρά ποτέ. Θα είναι αυτό αρκετό για να φέρουν εις πέρας ο καθένας την «αποστολή» του; Θα βρουν συμμάχους στον αγώνα τους; Τι ρόλο θα παίξουν οι Δούκες αλλά και η Αγία έδρα στην κοινή πορεία του Λουδοβίκου και της Ελεονώρας;
Στη διάρκεια της γαμήλιας τελετής ο Λουδοβίκος πεθαίνει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Η Ελεονώρα θα προσπαθήσει να ανακαλύψει ποιον ευνοεί η στέψη δυο άπειρων παιδιών στον θρόνο…
Μετά από αυτό η Ελεονώρα θα παντρευτεί τον μελλοντικό βασιλιά της Αγγλίας, να γεννήσει άλλα οκτώ παιδιά , να στραφεί, με τη βοήθεια του Λουδοβίκου και τριών από τους απογόνους της, κατά του δεύτερου συζύγου της, ο οποίος τη φυλάκισε επί 15 έτη, και να κυβερνήσει την Αγγλία εξ ονόματος του γιου της Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου όσο εκείνος έλειπε στις σταυροφορίες.
Η Ελεονώρα της Ακουιτανίας ήταν μια ευφυής και δυναμική γυναίκα που έζησε τον 12ο αιώνα. Κλήθηκε να πάρει γενναίες αποφάσεις όταν ο πατέρας της βρέθηκε νεκρός .Αν η Ελεονώρα ζούσε στις μέρες μας και μπορούσε να παίρνει αποφάσεις για ζητήματα όπως αυτά της πανδημίας, είναι σίγουρο ότι θα ήταν μια εξαιρετική ηγέτιδα , όπως οι ηγέτιδες της Γερμανίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Δανίας και άλλων χωρών.
Ήταν η πρώτη influencer στην ιστορία της Δύσης , μια γυναίκα που επηρέασε τόσο τον πολιτισμό όσο και τη νομοθεσία του 12ου αιώνα.
Ήταν 82 ετών και βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της γεωπολιτικής του 12ου αιώνα!!
Η μόνη γυναίκα στην Ιστορία που υπήρξε βασίλισσα της Γαλλίας και της Αγγλίας.
Ένα καθηλωτικό ιστορικό θρίλερ.
Διαβάστε το.
Η ΕΥΑ ΓΚΑΡΘΙΑ ΣΑΕΝΘ ΝΤΕ ΟΥΡΤΟΥΡΙ γεννήθηκε στη Βιτόρια της Ισπανίας. Πήρε πτυχίο οπτικής και οπτομετρίας και εργάστηκε αρκετά χρόνια στον τομέα αυτόν, ώσπου πρόσφατα έγινε καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Αλικάντε. Είναι παντρεμένη κι έχει δύο παιδιά. Το 2012 το βιβλίο της La saga de los longevos χαρακτηρίστηκε εκδοτικό φαινόμενο, και μεταφράστηκε στα αγγλικά με μεγάλη επιτυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ακολούθησαν τα Los hijos de Adán και Pasaje a Tahití το 2014, και το 2016 ξεκίνησε η θρυλική τριλογία της Λευκής Πόλης. Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΠΟΛΗΣ είναι το πρώτο μέρος της σειράς, που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, σε σκηνοθεσία του πολύ γνωστού διεθνώς Ισπανού σκηνοθέτη Daniel Calparsoro (Ποιος κλέβει ποιον; και Το μυστικό της πεταλούδας).
No comments!
There are no comments yet, but you can be first to comment this article.