Γράφει η Βιργινία Αυγερινού
Η Ανθρώπινη Συγχορδία, Algernon Blackwood
Άγγλος αφηγητής ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, δημοσιογράφος, μυθιστοριογράφος και διηγηματογράφος ο Algeron Backwood υπήρξε ένας από τους πιο επιτυχημένους συγγραφείς ιστοριών φαντασμάτων. Η Ανθρώπινη συγχορδία είναι ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που άνοιξε τον δρόμο στις ιστορίες τρόμου.
O ήχος και η μεταμορφωτική δύναμη της μουσικής είναι το επίκεντρο αυτού του βιβλίου. Ένας νεαρός Λονδρέζος αποφασίζει να απαντήσει στην αγγελία ενός κληρικού που ζητά βοηθό γραμματέα «με θάρρος και φαντασία. Φωνή τενόρου και γνώση της εβραϊκής γλώσσας» Πρέπει να είναι ελεύθερος υποχρεώσεων και αγαθός. Όταν θα πάρει τη δουλειά θα ταξιδέψει μέχρι τη μοναχική κατοικία του εργοδότη του και εκεί θα τον γνωρίσει. Μαζί με αυτόν θα γνωρίσει όμως και την ηλικιωμένη, κωφή οικονόμο και την ανιψιά της, την οποία θα ερωτευτεί αμέσως. Πολύ σύντομα θα καταλάβει και τι ακριβώς θέλει από αυτόν ο εργοδότης.
Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί την ιδέα ότι το αληθινό όνομα κάποιου του δίνει μεγάλες δυνάμεις και πως η ψαλμωδία είναι ο τρόπος να ενωθεί κανείς, εν τέλει, με τη φύση και δημιουργεί ένα σκοτεινό αφήγημα. Ο ήρωάς του πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στο να ενωθεί με το θείο ή να παραμείνει στην ανθρώπινη διάστασή του και να ικανοποιήσει τα πιο ταπεινά του ένστικτα, με τον συγγραφέα να αναδεικνύεται ο συγγραφέας των μυστικών του σύμπαντος που χρησιμοποιώντας τα κατορθώνει να δημιουργήσει εξαιρετικές ιστορίες τρόμου. Τη μετάφραση που μας μεταφέρει την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του βιβλίου, υπογράφει η Άννα Βάντη.
Στοιχειωμένα Σπίτια / Συλλογικό Έργο
Πέντε συγγραφείς σε έναν συλλογικό τόμο γράφουν για στοιχειωμένα σπίτια με μυστικά που φυλάσσουν οι τοίχοι τους και πνεύματα που κρατούν κακίες. Στοιχειωμένα σπίτια είναι και ο τίτλος της συλλογικής έκδοσης που κυκλοφορεί από τις εκδ. Πηγή, σε μετάφραση της Άννας Βεντή.
Ο γεννημένος στο Εδιμβούργο πατέρας του Σέρλοκ Χολμς, Arthur Conan Doyle, η Βικτωριανή μυθιστοριογράφος Elizabeth Stevenson, o Άγγλος Edward George Earle Bulwer-Lytton, η Αμερικανίδα Beecher Stowe, η Σκωτσέζα Margaret Oliphant Wilson, η Αμερικανίδα Edith Wharton, o Ιρλανδός Joseph Thomas Sheridan Le Fanu και η, επίσης, Αμερικανίδα Mary Eleanor Wilkins Freeman γράφουν για τα Φαντάσματα του Γκόρσθορπ, για την ιστορία της γριάς παραμάνας, για τους στοιχειωμένους και τα στοιχειά, για το Φάντασμα στο σπίτι του καπετάνιου Μπράουν, για την Ανοιχτή πόρτα, εκ των υστέρων, την αυθεντική αφήγηση ενός στοιχειωμένου σπιτιού και για το Νοτιοδυτικό δωμάτιο αντίστοιχα. Δημιουργούν έτσι μια ανατριχιαστική ανθολογία για τα στοιχειωμένα σπίτια, τα οποία αποκτούν ανθρώπινες ιδιότητες, έχουν το καθένα το κακόβουλο πνεύμα του και μια ιστορία τρόμου να διηγηθεί.
Το βιβλίο αποτελεί το απόλυτο page turner βιβλίο με το σασπένς να κορυφώνεται και να δημιουργεί τρόμο στον αναγνώστη με κινηματογραφική σύλληψη και ροή και μια ατμόσφαιρα θρίλερ που δονεί την ψυχή του αναγνώστη. Σκοτάδι, ψιθυρισμοί, πνεύματα, ξεχασμένες ψυχές, αγωνία και δράση γίνονται το σκηνικό στο οποίο ξεδιπλώνονται οι ιστορίες αυτές και κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα. Ένα βιβλίο που οι λάτρεις του είδους θα απολαύσουν και κανείς δεν θα μπορεί να ξεχάσει κάθε μία από τις ευφάνταστες και τρομακτικές ιστορίες του.
Malleus Maleficarum – Το Σφυρί των Μαγισσών
Εκδόσεις ΔΑΙΔΑΛΕΟΣ του εκδοτικού Ομίλου ΠΗΓΗ
Από τις εκδόσεις ΔΑΙΔΑΛΕΟΣ, οι οποίες ανήκουν στον εκδοτικό όμιλο ΠΗΓΗ κυκλοφόρησε το σπουδαίο έργο του Heinrich Kramer, Το Σφυρί των Μαγισσών – Malleus Maleficarum
Το αυθεντικό εγχειρίδιο των Ιεροεξεταστών κατά της μαγείας που κυκλοφόρησε το 1486 και οδήγησε στον θάνατο χιλιάδες γυναίκες.
Ο Ο Heinrich Kramer γεννήθηκε το 1430 στο Σελεστά της Αλσατίας. Σε νεαρή ηλικία εντάχθηκε στο τάγμα των Δομινικανών και διετέλεσε πολύ αργότρα ηγούμενος του Δομινικανού οίκου της γενέτειράς του μέχρι περίπου το 1474, οπότε και διορίστηκε ιεροεξεταστής. Η ευγλωττία του στον άμβωνα και η ακούραστη δραστηριότητά του έτυχαν αναγνώρισης στη Ρώμη, με αποτέλεσμα να γίνει το δεξί χέρι του Αρχιεπισκόπου του Σάλτσμπουργκ. Μερικά χρόνια αργότερα, θα συνεργαστεί με τον επίσης ιεροεξεταστή και θεολόγο Jacob Sprenger για τη διενέργεια ανακρίσεων σε γυναίκες και άνδρες που είχαν κατηγορηθεί ότι διέπτρατταν μαγεία. Το αποτέλεσμα αυτής της πολυετής τους έρευνας ήταν η πραγματεία που σήμερα γνωρίζουμε ως Malleus Maleficarum.
Το συγκεκριμένο βιβλίο των 580 σελίδων περιλαμβάνει τρεις βασικές ενότητες. Στην πρώτη ενότητα εξετάζεται η ύπαρξη των μαγισσών. Υπάρχουν μάγισσες ή είναι όλα στη σφαίρα της φαντασίας των ανθρώπων που δεν μπορούν να εξηγήσουν κάποια πράγματα. Είναι οι ιστορίες που τις αναδεικνύουν αποκυήματα φαντασίας ή πρόκειται για μια αλήθεια που χρήζει μεγαλύτερης έρευνας. Μέσα από ερωτήσεις και απαντήσεις η αλήθεια που διαφαίνεται από την έρευνα του συγγραφέα είναι ότι οι μάγισσες πράγματι υπάρχουν και μάλιστα αντλούν τη δύναμή τους από τον ίδιο τον Διάβολο. Μια ισχυρή πεποίθηση της εποχής που ερευνάται που κατέληξε σε ένα ανελέητο κυνήγι μαγισσών και σε φριχτές εκτελέσεις πιθανών μαγισσών.
Η δεύτερη ενότητα ασχολείται με τη μεθοδολογία μέσω της οποίας δρουν οι μάγισσες. Εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους λειτουργούν και επιβάλλονται. Παρουσιάζει συγκεκριμένα παραδείγματα μέσα από περιστατικά που έλαβαν χώρα και γίνεται μια προσπάθεια να παρουσιαστούν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί κάποιος να προστατευθεί από την ισχυρή δύναμη μιας μάγισσας.
Η τρίτη ενότητα είναι γεμάτη με τα είδη βασανισμών και τις τιμωρίες που προτείνουν οι ιεροεξεταστές για την εξολόθρευση των μαγισσών. Παρατίθεται η εκκλησιαστική δυναμική εναντίον των δυνάμεων του σκότους και της διαβολικής οντότητας που ενυπάρχει μέσα στις μάγισσες. Συλλήψεις, φυλακίσεις, καλάθια ή ξύλινες σανίδες μεταφοράς, δικαστικές αποφάσεις, δεσμωτήρια, όρκοι, υπεραστικές γραμμές που επιτρέπονται και ποινές για να αποκαλυφθεί η ενοχή του ή της κατηγορουμένου/νης για μαγεία και να τιμωρηθεί μια για πάντα.
Το κείμενο που περιλαμβάνεται σε αυτό το βιβλίο χρησιμοποιήθηκε για αιώνες σε μια προσπάθεια των χριστιανών να αντιμετωπίσουν τα θέματα δαιμόνων και μαγικών δυνάμεων που τους απασχολούσαν, αν και δεν χρησιμοποιήθηκε από τους ιεροεξεταστές. Ωστόσο, αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πηγή γνώσης για τη μαγεία και κατέστησε ευρέως γνωστή τη μαγεία ως ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την χριστιανική κοινωνία, καθώς αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αμαρτίες.
Το βιβλίο είναι γραμμένο όχι σαν ένα επιστημονικό εγχειρίδιο αλλά με εκλαϊκευμένη γλώσσα και σαφήνεια και αποτελεί ένα κείμενο που διαβάζεται και με περισσό ενδιαφέρον αλλά και χωρίς καμιά δυσκολία. Τη μετάφρασή του υπογράφει η Άννα Βάντη, η οποία έχει παραδώσει ένα ρέον ελληνικό κείμενο που πετυχαίνει να εισάγει τον αναγνώστη στην κατάλληλη ατμόσφαιρα. Η πολυτελής αυτή έκδοση κοσμείται από πλούσιο οπτικό υλικό που είναι από μόνο του μια σημαντική αφήγηση και καθιστά τον τόμο αυτόν ένα εξαιρετικό έργο για τους μελετητές της ιστορίας της μαγείας αλλά και για όσους θέλουν να διαβάσουν για τη μαγεία και να γνωρίσουν την πορεία της στον χρόνο.
No comments!
There are no comments yet, but you can be first to comment this article.