Συγγραφέας του βιβλίου «Με τα φτερά του Πήγασου» – Εκδόσεις «Οσελότος»
Ο Πήγασος το φτερωτό άλογο σε ρόλο αφηγητή, ο Μίδας με τις εξήντα τριανταφυλλιές, η Ευρώπη που το όνομά της δόθηκε σε ολόκληρη ήπειρο, η φημισμένη Σφίγγα, ο Δαίδαλος και ο Ίκαρος, με την πολύπτυχη ιστορία τους, είναι μόνο μερικοί από τους ήρωες της Ελληνικής Μυθολογίας που θα γνωρίσουν οι μικροί αναγνώστες στο επιμορφωτικό βιβλίο της Μυρτώς Πετροπούλου. Μια ιστορία η οποία, όπως λέει στο Vivlio-life η συγγραφέας, απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας οκτώ ετών και πάνω, προσπαθεί μέσα από δραστηριότητες, εικόνες και ανοίγματα, να διεγείρει τη σκέψη και τη φαντασία τους και να ενισχύσει τη δημιουργικότητα και την αντιληπτική τους ικανότητα.
Ανθολόγιο της Ελληνικής Μυθολογίας, χαρακτηρίζετε το βιβλίο σας και το γεγονός πως είστε Αρχαιολόγος μαρτυρά πως γράφτηκε με πολύ μεράκι αλλά και μεγάλη αγάπη για την αρχαιότητα…
Ναι, αυτό το ανθολόγιο αποτελεί το αποτέλεσμα της μεγάλης μου αγάπης για την αρχαιολογία και της αγάπης μου για τα παιδιά, στα οποία θέλησα να δώσω κάποιες γνώσεις για την αρχαιότητα και την μυθολογία μας με διαδραστικό τρόπο και σίγουρα έγινε με μεγάλο μεράκι.
Πόσο σημαντικό κεφάλαιο είναι για σας τους αρχαιολόγους ο κόσμος της Μυθολογίας και πόση έμπνευση μπορεί να προσφέρει ως πολιτιστική κληρονομιά του δυτικού πολιτισμού;
Η μυθολογία είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για την αρχαιολογία, κυρίως στην κλασική αρχαιολογία. Αποτελεί ένα εργαλείο που βοηθά να ερμηνεύσουμε πολλά ευρήματα, τις περισσότερες φορές λατρευτικού χαρακτήρα, αλλά και απεικονίσεις σε αγγεία, τοιχογραφίες και ψηφιδωτά ακόμα και αρχιτεκτονικών μελών όπως οι σφίγγες και τα αγάλματα ή ακόμα και των κτερισμάτων, τα οποία δίνουν σε ένα κτίριο ή σε έναν τάφο χαρακτήρα. Η μυθολογία, αυτό το κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού που επιβίωσε ως σήμερα, έχει εμπνεύσει και συνεχίζει να εμπνέει επιστήμονες και καλλιτέχνες σε παγκόσμια κλίμακα. Αρκεί να σκεφτούμε την αστρονομία, όπου έχει δώσει πληθώρα μυθολογικών ονομάτων στους αστερισμούς, την μετεωρολογία αλλά και στον καλλιτεχνικό κόσμο πόσες ταινίες έχουν γυριστεί σε όλον τον κόσμο που βασίζονται στην ελληνική μυθολογία. Πόσοι πίνακες έχουν ζωγραφιστεί αλλά και πόσα στοιχεία της μυθολογίας μας έχουν περάσει ακόμα και σε μετέπειτα θρησκείες, θέλοντας να τις καταστήσουν πιο οικείες, κάτι που φαίνεται άμεσα κυρίως στον χρόνο και τις μέρες που τελούνταν οι γιορτές. Θα έλεγα ότι η μυθολογία αποτελεί πηγή έμπνευσης σε πολλά επίπεδα της ζωής.
Πώς ανάμεσα απ’ όλους τους ήρωες της Ελληνικής Μυθολογίας επιλέξατε το φτερωτό άλογο, γιο του Ποσειδώνα;
Αφού κατέγραψα τους μύθους θέλησα έναν σύνδεσμο να μας πηγαίνει από τον έναν μύθο στον άλλο, έναν αφηγητή. Ήμουν μεταξύ δύο ηρώων, αλλά επέλεξα τον Πήγασο γιατί ως φτερωτό άλογο είναι πιο οικείο στα παιδιά και τους προκαλεί το ενδιαφέρον. Έπειτα λόγω του μεγέθους του, μπορούμε με την φαντασία μας να ταξιδέψουμε στην ράχη του, να το κάνουμε εύκολα εικόνα. Στην επιλογή αυτή με βοήθησε και ο μικρός μου που έδειξε ιδιαίτερη προτίμηση στον Πήγασο.
Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται το βιβλίο σας;
Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από την ηλικία των οχτώ και πάνω, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αντιληφθούν τους μύθους καλύτερα και να ασχοληθούν και μόνα τους με τις δραστηριότητες.
Πού θέλετε να ταξιδέψετε εμάς τους αναγνώστες «Με τα φτερά του Πήγασου»;
Το ταξίδι που θα κάνουμε έχει αρκετούς σταθμούς. Θα ταξιδέψουμε στην Κρήτη, τη Θεσσαλία, την Αθήνα, τη Θήβα, το Πήλιο μέχρι την Φοινίκη, τον σημερινό Λίβανο δηλαδή, αλλά και τη Φρυγία, περιοχή στην σημερινή βορειοκεντρική Τουρκία. Επίσης θα ταξιδέψουμε στον χρόνο από την αρχή του κόσμου ως την Μινωική εποχή, την αρχαία ελληνική περίοδο και την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Και ποια μυθικά πρόσωπα θα γνωρίσουμε σ’ αυτό το υπέροχο αναγνωστικό και διδακτικό ταξίδι;
Πέρα από τον συνοδοιπόρο μας Πήγασο, θα γνωρίσουμε την Πανδώρα, την πρώτη γυναίκα, την Ευρώπη, που το όνομά της δόθηκε σε ολόκληρη ήπειρο. Τον Μίδα, με τις εξήντα τριανταφυλλιές και το μυθικό του άγγιγμα. Θα γνωρίσουμε τον Ασκληπιό, τον πρώτο μεγάλο γιατρό, ο οποίος έβαλε την βάση για τα σημερινά νοσοκομεία. Την φημισμένη Σφίγγα, τον Δαίδαλο και τον Ίκαρο, με την πολύπτυχη ιστορία τους και τέλος την Αλκυόνη, που δώσαμε το όνομά της στο πουλί αλκυόνα αλλά και στις Αλκυονίδες μέρες που τόσο περιμένουμε κάθε χρόνο τον χειμώνα.
Σε ποια μορφή της Ελληνικής Μυθολογίας σταθήκατε περισσότερο για να προκαλέσετε τον ενδιαφέρον των αναγνωστών σας;
Δεν μπορώ να πω ότι στάθηκα περισσότερο σε κάποια μορφή της ελληνικής μυθολογίας. Επέλεξα να ασχοληθώ με κάποιους συγκεκριμένους μύθους και ήρωες που μου προκάλεσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θεώρησα ότι προσφέρουν γνώσεις και διδάγματα και στην σημερινή εποχή. Ασχολήθηκα με τον κάθε μύθο στο σύνολό του, με οδηγό τις αρχαίες πηγές, τις οποίες ακολούθησα πιστά και προσπαθώντας να τις αποδώσω με απλή γλώσσα και σαφήνεια. Ανάμεσα στους κεντρικούς ήρωες υπάρχουν πολλές αναφορές σε άλλους μύθους που συνδέονται άμεσα. Με τον τρόπο αυτό μαθαίνουμε και για άλλες μορφές της μυθολογίας ή ακόμα και τις ιστορίες, όπως για παράδειγμα το όχι και τόσο γνωστό επεισόδιο που συνέβη με τον Ηρακλή και το συναντούμε στον μύθο του Δαίδαλου και του Ίκαρου ή τον γόρδιο δεσμό που έκοψε ο Μέγας Αλέξανδρος και τον συναντούμε στον μύθο του Μίδα.
Το βιβλίο σας συνοδεύεται από δραστηριότητες, παιχνίδια και παραδοσιακά αινίγματα. Πιστεύετε πως μ’ αυτόν τον τρόπο η δημιουργικότητα των παιδιών ενισχύεται;
Ναι φυσικά, όλες οι δραστηριότητες του βιβλίου σκοπό έχουν την καλύτερη εμπέδωση των μύθων και την ενίσχυση της δημιουργικότητας και της αντιληπτικής ικανότητας των παιδιών. Εκτός από ψυχαγωγία, διεγείρουν την σκέψη και την φαντασία τους. Τέλος θα ‘θελα να αναφέρω ότι ειδικότερα στα παραδοσιακά αινίγματα δίνεται η δυνατότητα να παίξουν, να ρωτήσουν και να βρουν την λύση παρέα με φίλους, γονείς, αδέρφια. Στόχος είναι ο δημιουργικός χρόνος, που μπορούν τα παιδιά να περάσουν μόνα ή με παρέα.
Επομένως ποιο επίθετο θα επιλέγατε για το βιβλίο σας, διασκεδαστικό ή επιμορφωτικό;
Θα επέλεγα το επίθετο επιμορφωτικό, αν και τα διασκεδαστικά και ψυχαγωγικά κομμάτια δεν λείπουν, αλλά ακόμα και αυτά, με τον τρόπο τους ενισχύουν τον επιμορφωτικό χαρακτήρα του βιβλίου.
Δώστε μας ένα από τα παραδοσιακά αινίγματα που έχετε συμπεριλάβει στην έκδοση για να πάρουμε μία γεύση.
Έχει πόλεις χωρίς σπίτια, έχει δάση χωρίς δέντρα και ποτάμια χωρίς ψάρια. Τι είναι;
Τα ελληνόπουλα, πιστεύετε, πως γνωρίζουν, έστω τα στοιχειώδη γι’ αυτό το μεγάλο κεφάλαιο του πολιτισμού μας;
Τα τελευταία χρόνια βλέπω μια μεγάλη στροφή στα παιδικά βιβλία προς την μυθολογία, τις τέχνες αλλά και την ιστορία. Σίγουρα στην τρίτη δημοτικού έρχονται σε επαφή με την μυθολογία μέσα στο σχολείο τους, αν και πιστεύω πως ναι από μικρότερη ακόμη ηλικία τα ελληνόπουλα γνωρίζουν αρκετά για την μυθολογία μας. Πολλοί ήρωες όπως ο Ηρακλής και ο Θησέας αλλά και οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου τους είναι γνωστοί είτε από βιβλία είτε και από παιδικές εκπομπές και ντοκιμαντέρ που έχουν παρακολουθήσει.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ανθολόγιο της Ελληνικής Μυθολογίας, γραμμένο με αγάπη και μεράκι από αρχαιολόγο. Συνοδεύεται από δραστηριότητες, παιχνίδια και παραδοσιακά αινίγματα που στόχο έχουν να ψυχαγωγήσουν τα παιδιά, να διεγείρουν τη σκέψη και τη φαντασία τους, και να ενισχύσουν τη δημιουργικότητά τους. Ταξιδέψτε με σύντροφο τον Πήγασο και γνωρίστε σε αυτό το πρώτο ταξίδι την υπέροχη Μυθολογία μας μέσα από τους μύθους Θεών, Ηρώων και Πλασμάτων.
Βιογραφικό
Η Μυρτώ Πετροπούλου γεννήθηκε το 1984 στην Καστοριά. Ακολούθησε το όνειρό της να γίνει αρχαιολόγος σπουδάζοντας στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Γνωρίζει δύο ξένες γλώσσες και έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τη Μυθολογία, την ανασκαφική συντήρηση και τον πολιτιστικό τουρισμό μέσα από προγράμματα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Συμμετείχε σε ανασκαφές σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Ζει στο Κιλκίς, είναι παντρεμένη, έχει αποκτήσει τον Άγγελό της και εξασκεί ελεύθερο επάγγελμα. Πρόσφατα διακρίθηκε με έπαινο το παραμύθι της «Η ιστορία της Μελισσάνθης» στον πρώτο πανελλήνιο διαγωνισμό του περιοδικού Κέφαλος.
No comments!
There are no comments yet, but you can be first to comment this article.