Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από την γερμανική επιχείρηση «Ερμής» τον Μάιο του 1941 (20 Μαΐου -1 Ιουνίου) και την ηρωική αντίσταση των Κρητικών σε ένα από τα καλύτερα εκπαιδευμένα τμήματα της Βέρμαχτ. Η αντίσταση των Κρητικών κατά τη μάχη της Κρήτης έμεινε στην ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ως παράδειγμα ηρωισμού και αυτοθυσίας.
Η ιστορική μνήμη δεν πρέπει να διατηρείται μόνον ως μουσειακό παρελθόν. Οφείλει να εμπνέει και να διδάσκει τους νεότερους.
Όμως και ένα άλλο γεγονός δείχνει το υψηλό φρόνημα των Κρητικών των οποίων το ήθος και η παράδοση επέβαλαν την υπεράσπιση του τόπου τους. Τις 26 Απριλίου του 1944 έγινε η απαγωγή του στρατηγού Κράιπε. Αυτή η απαγωγή άφησε άφωνο ολόκληρο τον κόσμο και απέδειξε ότι τίποτα δεν ήταν ακατόρθωτο για τους λαούς που πολεμούσαν τις δυνάμεις του Άξονα.
Τον Κράιπε τον αιχμαλώτισε ο ταγματάρχης Πάτρικ Λη Φέρμορ και ο λοχαγός Στάνλεϊ Μος, δυο Βρετανοί αξιωματικοί που, βοηθούμενοι από τους Έλληνες αντιστασιακούς: Τυράκη, Πατεράκη, Σαβιολάκη, Αθανασάκη, Ακουμιανάκη, Παπαλεωνίδα, Τζατζά και Ζωιδάκη, είχαν συλλάβει τον Γερμανό στρατηγό λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα από το γραφείο του!!
Στις 24 Μαΐου 1945 οι Γερμανοί παρέδωσαν τα όπλα και έφυγαν από την Κρήτη, αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες νεκρούς, χωριά κατεστραμμένα συθέμελα και απερίγραπτη δυστυχία για τις μανάδες που είχαν χάσει τα παιδιά και τους άντρες τους. Αλλά και αισιοδοξία, με την προσδοκία της ανατολής καλύτερων ημερών.
Στην Κρήτη, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, η Ναταλία Παδερού εργάζεται στο γραφείο του Γερμανού στρατηγού Μπρόιερ, ο οποίος εκτιμά ιδιαίτερα το ότι η κοπέλα μιλά άπταιστα τη γλώσσα του και συμπαθεί την πατρίδα του, χωρίς να υποψιάζεται ότι τόσο η ίδια όσο και ο αρραβωνιαστικός της ο Κωνσταντίνος είναι οργανωμένοι στην Αντίσταση.
Ξαφνικά όμως η αντιστασιακή δράση της Ναταλίας και του Κωνσταντίνου αποκαλύπτεται κι οι δυο νέοι καταφεύγουν στα βουνά των Ανωγείων, όπου βρίσκονται οι αντιστασιακές ομάδες των καπετάνιων Μ. Μπαντουβά, Πετρακογιώργη, Α.Γρηγοράκη ή Σατανά και οι δύο Βρετανοί Πάτρικ Λη Φέρμορ και Στάνλεϊ Μος. Δυστυχώς ο Μπρόιερ θα συλλάβει τον Κωνσταντίνο και αφού τον βασανίσει σκληρά, θα τον σκοτώσει.
Η Ναταλία πιστεύει ότι όσο οι Γερμανοί θα είναι ακόμη στον τόπο τους θα μπορούν να τους πάρουν τη ζωή, όμως την τιμή και τον δικό τους έρωτα δεν θα μπορέσουν να τα πάρουν ποτέ…
Διαβάστε το.
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΛΥΡΑΚΗΣ γεννήθηκε στα Σφακιά της Κρήτης. Τέλειωσε τη Στρατιωτική Ιατρική και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, του οποίου είναι διδάκτωρ. Πήρε την ειδικότητα του χειρουργού και στη συνέχεια εξειδικεύτηκε στη χειρουργική των αγγείων στο νοσοκομείο Hammersmith του Λονδίνου. Σήμερα εργάζεται ως χειρουργός στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Έχει δημοσιεύσει ογδόντα τρεις επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά και ξένα ιατρικά περιοδικά, έχει κάνει δεκάδες ανακοινώσεις σε ιατρικά συνέδρια και έχει πάρει μέρος στη διοργάνωση πολλών συνεδρίων. Είναι μέλος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, της Χειρουργικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, της Ιατρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης, της Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών και της Εταιρείας Συγγραφέων Βορείου Ελλάδος, ενώ έχει διατελέσει μέλος του Διεθνούς Κολεγίου των Χειρουργών. Στα μαθητικά του χρόνια ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη δημοσιογραφία στα Χανιά και είχε γράψει δύο θεατρικά έργα που παίχτηκαν σε μαθητικές παραστάσεις. Ακόμη ένα θεατρικό έργο έγραψε όταν ήταν φοιτητής, το οποίο παίχτηκε από φοιτητές κατά τη διάρκεια της φοιτητικής εβδομάδας. Κυκλοφορούν άλλα 20 βιβλία του.
Ροδόπη Μπιλιαρδή fb Rodopi Biliardi
Σιμπιριδου Χριστίνα τέλειο δώρο