Δρ. Στυλιανή Γ. Λέτσιου
Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη

Η παιδική λογοτεχνία, ένα αρκετά δύσκολο είδος λογοτεχνίας, αφού η ευαίσθητη ηλικία του αναγνωστικού κοινού, στην οποία στοχεύει, απαιτεί όχι μόνο ιδιαίτερη προσοχή, αλλά και έναν ιδιαίτερο χειρισμό της γλώσσας, προκειμένου τα παιδιά-αναγνώστες να διασκεδάσουν και να καταφέρουν να απομονώσουν τα μηνύματα και τις αξίες που επιδιώκει ο συγγραφέας να δώσει στα παιδιά της αντίστοιχης ηλικίας στην οποία και απευθύνεται.
Ένα ακόμα δυσκολότερο είδος είναι η παιδική λογοτεχνία φαντασίας, και εκτός από την δυσκολία του στο να εξάψει την φαντασία των παιδιών και να δώσει ένα λεξιλόγιο τόσο διαφορετικό, που θα διασκεδάσει τους μικρούς αναγνώστες, θεωρώ ότι έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας γιατί αλλάζει σύμφωνα με την ηλικία των παιδιών στην οποία απευθύνεται .
«Ο ΚΕΡΑΣΕΝΙΟΣ ΕΞΩΓΗΙΝΟΣ» της Στυλιανής Λέτσιου, με εξαιρετική εικονογράφηση Γιώργου Πετρίδη, κυκλοφόρησε φέτος το καλοκαίρι από τις Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη, γνωστοί για τις παιδικές και εφηβικές εκδόσεις τους.
Η εισαγωγή του βιβλίου, Λίγα λόγια για τους εξωγήινους, δείχνει αμέσως το πώς η συγγραφέας ενώνει τους δύο κόσμους φανταστικού και πραγματικού. (Να αναφέρουμε ότι οι 4 τελευταίες σελίδες, έχουν «παιχνίδια»).

Μέσα από ένα πραγματικά προσεγμένο κείμενο, οι μικροί αναγνώστες απλά και χωρίς να νιώσουν στιγμή ότι κάτι είναι «στημένο» προς διδακτισμό, θα δουν την ανάγκη της φιλίας και όχι της μοναξιάς, θα μάθουν ότι η εξωτερική ομορφιά δεν έχει σημασία μπροστά στην ομορφιά της ψυχής, θα καταλάβουν την ανάγκη όλων των παιδιών να βρίσκονται σε παρέες, να γίνονται αποδεκτοί και να μην περιθωριοποιούνται. Οι δυσκολίες κάποιων παιδιών να βρίσκονται εύκολα και γρήγορα στο σχολείο τους , το ντύσιμο των πιο οικονομικά ασθενέστερων παιδιών, η απλή και όμορφη καθημερινότητα ενός παιδιού, η διαφορετικότητα και η πιθανή κοροϊδία από τον περίγυρό μας, η σκληρότητα που κάποιες φορές επιδεικνύουν τα παιδιά στο σχολείο, η σύγκριση με τους συμμαθητές μας, οι συμβουλές που δίνουν παρηγοριά και ελπίδα στα παιδιά από τους γονείς τους, η οικογένεια, η δίψα για μάθηση και ο στόχος μαζί με την προσπάθεια για τη επιτυχία και η αλυσίδα της ζωής, είναι τα στοιχεία που υπάρχουν διάχυτα στο βιβλίο και που θα αγγίξουν τα παιδιά.
Είναι σίγουρο ότι η Στυλιανή Λέτσιου, κατάφερε να δημιουργήσει με μια τρυφερή, ζεστή και γλυκιά γλώσσα, μια «γεμάτη» διδακτική ιστορία , ένα υπέροχο παραμύθι φαντασίας για παιδιά ηλικίας από 7 έως 10 ετών, που όμως θα το απολαύσει εξίσου και κάθε ενήλικας.

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
«Είναι ωραίο να αισθάνεσαι πως ποτέ δεν είσαι μόνος σου. Δεν είναι λίγες οι φορές που στην συντροφιά μου έρχεται από εκεί ψηλά ο φίλος μου ο Κερασένιος. Ο Κερασένιος είναι ένας εξωγήινος με μοβ χρώμα στο δέρμα κι ενώ όλοι τον κοροϊδεύουν πως είναι άσχημος, επειδή είναι διαφορετικός, εκείνος δεν χάνει την πίστη του στις δυνάμεις της ψυχής του, χαμογελάει, ονειρεύεται, και πάντοτε βγαίνει νικητής και πραγματοποιεί τα όνειρά του.
Ο Κερασένιος έχει μάθει
πως τελικά σημασία δεν έχει
μία όμορφη εξωτερική εμφάνιση,
αλλά μία όμορφη ψυχή γεμάτη
από αγάπη, καλοσύνη, ευγένεια
και λαχτάρα για μάθηση.
Αυτές τις αξίες θα μάθαινε
και ο ίδιος στα παιδάκια του»