Βιργινία Αυγερινού για το vivlio-life.gr

Ένα στοχαστικό δυστοπικό και αλληγορικό παραμύθι η νουβέλα με τίτλο ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ του Κώστα Αρκουδέα, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Ένα έργο για το ψέμα και την υποκρισία αυτού του κόσμου όπου ζούμε. Μια φιλοσοφική συζήτηση ανάμεσα στον συλλέκτη μανιταριών και έναν λύκο στο δάσος. Μια συζήτηση που αναδεικνύει, εκτός από τα κοινωνικά ηθικά, συναισθηματικά και πολιτικά προβλήματα της κοινωνίας των ανθρώπων, το σύνολο των ενσυνείδητων και ασυνείδητων ψυχικών δυνάμεων, τον ψυχισμό των ανθρώπων, την απληστία, τη ζήλεια, τη μοχθηρία και την ιδιοτέλεια.


[…Η βάση του κόσμου εκείνου ήταν η υποκρισία. Η ψευτιά, η απάτη. Λίγες οι φωτεινές εξαιρέσεις, εκτυφλωτικές σχεδόν, πολλοί οι πρόθυμοι να τις απομονώσουν και να τις εξαφανίσουν…[…] Λένε πως για να γίνεις πιστευτός στα ψέματά σου πρέπει να τα πιστέψεις πρώτα ο ίδιος. Ζούσε κυριολεκτικά μες στο ψέμα. Ισχυριζόταν ότι δεν έλεγε ψέματα, απλώς όσα έλεγε αποτελούσαν μέρος της «μετα-αλήθειας», την οποία ενστερνιζόταν πλήρως. Η «μετα-αλήθεια» ήταν ένα σύμφυρμα από ανορθολογισμούς και εξωφρενικές δοξασίες με πολιτικά κίνητρα, που σκοπό είχε να συσκοτίσει την αλήθεια και να παρουσιάσει μια εναλλακτική εκδοχή της πραγματικότητας…]

Τελικά, πόσο μπορεί να αλλάξει ο κόσμος αν μετατρέψει την ιδιοτέλεια και την απληστία σε γενναιοδωρία ψυχής και στραφεί μακριά από την έπαρση προς την αυτογνωσία; Πόσο χρειάζεται να αγωνιστεί κάποιος για να τα καταφέρει αυτά; Μήπως είναι όμως η μόνη οδός αυτή προς έναν κόσμο που θα επιβιώσει και θα φτάσει στο ξέφωτο του φωτός, μήπως μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει αυτή η δυστοπική κοινωνία να γίνει ξανά ένας καλύτερος κόσμος;
Ερωτήματα που ταλανίζουν όλους μας και ευαισθητοποιούν τον συγγραφέα για να γράψει μια νουβέλα κοινωνικής ωρίμανσης για έναν κόσμο με περισσότερες αλήθειες εκεί όπου το ψέμα και ο ανορθολογισμός δεν θα έχουν πια καμιά σημασία.

Ο Κώστας Αρκουδέας ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι συντονιστής της Λέσχης Ανάγνωσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Είναι επίσης μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και της Επιτροπής για Συγγραφείς στη Φυλακή του Pen Greece.
Δημοσίευσε για πρώτη φορά το 1986 τη συλλογή ιστοριών Άσ’ τον Μπομπ Μάρλεϊ να περιμένει. Έκτοτε καταπιάστηκε με όλες τις κλιμακώσεις της πρόζας (μυθιστόρημα, νουβέλα, διήγημα, παραμύθι, μικροϊστορίες κ.ά.), που αποτυπώθηκαν σε δεκαεννέα συνολικά τίτλους. Εξέδωσε αρχικά τη μίνι τριλογία Η πόλη με τα χίλια πρόσωπα (1987) και το μυθιστόρημα με εγκιβωτισμένα διηγήματα Το τραγούδι των τροπικών (1988). Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα: Τα κατά Αιγαίον πάθη (1994, επανέκδοση, 2017, Εκδόσεις Καστανιώτη), Ποτέ τον ίδιο δρόμο (1999), Ο πειρατής (2003), Ο Μεγαλέξανδρος και η σκιά του (2004), Ο αριθμός του Θεού (2008) και Παράφορο πάθος (2013). Εξέδωσε ακόμα τις νουβέλες Και πρόσεχε να μην πετρώσεις (1996), Και τώρα δεν είναι αργά (2014), τη συλλογή διηγημάτων Όλες οι μέρες Κυριακή (2000), τις μικρές ιστορίες Τα σιγκλάκια (2010) και το παραμύθι Η πολύχρωμη σβούρα (2013).
Τα τελευταία του βιβλία, Το χαμένο Νόμπελ – Μια αληθινή ιστορία (2015), Επικίνδυνοι συγγραφείς (2019), Η νόσος της αδράνειας και άλλες ιστορίες (2021) και ο Συλλέκτης μανιταριών (2023) κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.