Το αγόρι από το Μπούχενβαλντ, Ρόμπι Γουέισμαν
μετάφραση Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης /Καρολίνα Μιζάν
εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ

Το Ολοκαύτωμα είναι ένα θέμα που προκαλεί πάντα το αναγνωστικό ενδιαφέρον και έχουν γραφτεί πάρα πολλά σχετικά μυθιστορήματα. Κάθε φορά, ωστόσο, που βγαίνει ένα νέο μυθιστόρημα το αναγνωστικό ενδιαφέρον αναζωπυρώνεται.
Το αγόρι από το Μπούχενβαλντ, είναι η αληθινή ιστορία ενός παιδιού που επέζησε από όλη αυτή τη φρίκη. Όταν το στρατόπεδο του Μπόυχενβαλντ απελευθερώθηκε από τους Αμερικανούς, στις 11 Απριλίου του 1945, οι αμερικανοί στρατιώτες βρέθηκαν μπροστά σε χίλια περίπου εβραιόπουλα ηλικίας κάτω των δεκατεσσάρων ετών. Ανάμεσά τους ο Πολωνός Ρόμεκ. Εξαθλιωμένα αυτά τα αγόρια ανέπτυξαν μια βίαιη και παραβατική συμπεριφορά. Η πορεία επανένταξης στην κοινωνία για τον Ρόμεκ και άλλα τετρακόσια είκοσι επτά αγόρια άρχισε όταν μεταφέρθηκαν σε ίδρυμα στη Γαλλία.
Ένα βιβλίο από τα πιο αξιόλογα που έχουν γραφτεί για το Ολοκαύτωμα και την μετέπειτα ζωή των επιζόντων, που αγγίζει βαθιά την ψυχή του αναγνώστη καθώς παρακολουθεί την εξέλιξη αυτών των παιδιών, την περιπέτεια της εξαθλίωσής τους στο στρατόπεδο και την πορεία της επανένταξής τους στην κοινωνία.

«Οκτώ ήχοι για τη Μαργαρίτα», Αναστασία Ευσταθίου
εκδόσεις Κάκτος

Ενταγμένο σε μια σειρά βιβλίων που γράφτηκαν με την ευκαιρία της επετείου του 1821 είναι το βιβλίο της Αναστασίας Ευσταθίου που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κάκτος.
Η Μαργαρίτα Βελισσαροπούλου, η Μαριγώ όπως τη φωνάζουν γεννήθηκε λίγα χρόνια πριν από την επανάσταση του 1821, έζησε κοντά στον Κολοκοτρώνη τα τελευταία χρόνια της ζωής του, τον στήριξε, έζησε μαζί του την αγωνία του εμφυλίου, της φυλάκισής του και του χάρισε ένα παιδί. Το έργο πραγματεύεται την ζωή της από την γέννηση της έως και τον θάνατο της.
Μέσα από αυτή την άγνωστη σχέση, η συγγραφέας υπογράφει ένα ιστορικό μυθιστόρημα, γραμμένο με σεβασμό στην ιστορική αλήθεια και παρακολουθεί την πορεία μιας ολόκληρης χώρας από την επανάσταση έως την απελευθέρωση, καθώς και για την γυναικεία παρουσία στον αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας από τον τουρκικό ζυγό .

«Μυστηριακός Άθως»,Εμμανουήλ Φλάμος εκδόσεις Δαιδάλεος

Ένα ταξίδι στον Άθω, στις συζητήσεις των μοναχών, στον τρόπο ζωής της αγιορείτικης πολιτείας και στον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται οι ασκητές της αθωνικής πολιτείας είναι το βιβλίο του Εμμανουήλ Φλάμου που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Δαιδάλεος.
Ο συγγραφέας καταγράφει την προσωπική του πορεία στο Άγιο Όρος, τους διαλόγους του με τους μοναχούς, τις στιγμές του διαλογισμού μαζί τους. Περπατά στα σοκάκια, αγγίζει τους προβληματισμούς τους, μιλά για το αμάρτημα και τη λύτρωση και δίνει στοιχεία από τις πνευματικές εξομολογήσεις των μοναχών, υπογράφοντας ένα κείμενο γεμάτο σεβασμό για τους υπηρέτες της Παναγιάς.

«Ο άγγελος του Μονάχου»-Φαμπιάνο Μάσσιμι,
μετάφραση Μαρία Οικονομίδου, εκδόσεις Πατάκη

Η αφήγηση αυτού του ιστορικού θρίλερ ξεκινά τον Σεπτέμβριο του 1931, όταν το κόμμα του Χίτλερ είναι έτοιμο να καταλάβει την εξουσία. Ένας φόνος θα συνταράξει την πόλη. Νεκρή είναι η νεαρή Άνγκελα Ράουμπαλ. Το θέμα περιπλέκεται όταν γίνει γνωστό ότι πρόκειται για την ανιψιά του Αδόλφου Χίτλερ, η οποία είναι μάλιστα η κηδεμονευομένη του. Ο αστυνόμος Ζίγκφριντ Ζάουερ θα αναλάβει να εξιχνιάσει την υπόθεση. Στην προσπάθειά του να διεισδύσει σε βάθος και να βρει τι πραγματικά έχει συμβεί καταλαβαίνει ότι ο ίδιος ο Χίτλερ είναι ύποπτος. Σαρωτική μυθοπλασία, ένα βιβλίο γραμμένο με σεβασμό απέναντι στα ιστορικά πρόσωπα και την ιστορική αλήθεια που συναρπάζει τον αναγνώστη.

«Αριάδνη»- Jennifer Saint,
μετάφραση Εύη Γεροκώστα, εκδόσεις Κάκτος

Η ελληνική μυθολογία είναι ένα θέμα αγαπημένο για τους αναγώστες και έχει εμπνεύσει πολλούς συγγραφείς ανά τον κόσμο. Στο συγκεκριμένο βιβλίο πέρα από τη γνωστή ιστορία της Αριάδνης, της πριγκίπισσας της Κρήτης, η συγγραφέας πραγματεύεται και τη ζωή της Φαίδρας της αδελφής της. Με σύντομα κεφάλαια περιγράφει τη ζωή των δύο αδελφών από την παιδική τους ηλικία μέχρι την προδοσία της Αριάδνης από τον Θησέα. Η αφήγηση όμως δεν μένει μόνο σ’ αυτό. Μέσα από τις σχέσεις των ηρώων αυτό που αναφαίνεται είναι η σχέση ανδρών και γυναικών, η έμφυλη βία και η υποτίμηση των γυναικών. Ένα καλογραμμένο βιβλίο που επαναφέρει τον αρχαίο μύθο δείχνοντας ταυτόχρονα τις σύγχρονες διαστάσεις του.