Η σχέση ενός άντρα, του αστυνόμου Ανδρέα Φιλίππου, με μια Σύρια προσφυγοπούλα είναι το αντικείμενο αυτού του μικρού μυθιστορήματος του Θωμά Τζωρτζιώτη με τίτλο Αϊσέ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος.

Η ζωή των ανθρώπων μπορεί να αλλάξει μέσα σε μια στιγμή. Αυτό θα συμβεί στον Ανδρέα Φιλίππου όταν η Αϊσέ θα χτυπήσει την πόρτα του. Κακοποιημένη από τον άντρα της αναζητά μια σανίδα σωτηρίας. Αυτό όμως που μαγεύει τον αστυνόμο είναι η αξιοπρεπής στάση αυτής της κοπέλας. Η ευγένεια, η μελαγχολία του βλέμματός της και κυρίως η ομορφιά της θα γίνουν το εφαλτήριο για μια σχέση ζωής ανάμεσα στους δύο τόσο ανόμοιους ανθρώπους. Όλα αλλάζουν και ο Αντρέας θα νιώσει πως η ζωή του βρίσκει έναν νέο σκοπό, ένα νέο νόημα. Μακριά από την εργένικη ζωή πια και τους φίλους του θα οδηγηθεί σε μια αναζήτηση ουτοπίας σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει τόσο τον έρωτα όσο και τον ίδιο του τον εαυτό.

Πέρα όμως από το θέμα της προσωπικής αναζήτησης ο συγγραφέας αναδεικνύει ένα σύγχρονο κοινωνικό πρόβλημα, δυστυχώς πάντα επίκαιρο. Την ενδοοικογενειακή βία. Την έμφυλη κακοποίηση. Με περιγραφές αδρές και παραστατικές ο συγγραφέας παρουσιάζει τις τραγικές στιγμές που βιώνει μια γυναίκα στα χέρια του άντρα της. Την προσπάθειά της να απεγκλωβιστεί από μια τυραννική, κακοποιητική σχέση και να ανακτήσει την αυτοκυριαρχία της.

Πόσο μπορεί ένας άνθρωπος να ανατρέψει το πεπρωμένο του; Να αφεθεί σε ένα όνειρο και να το κυνηγήσει για να το κατακτήσει; Και τελικά, πρέπει ένας άνθρωπος να γίνει ο κυνηγός των ονείρων του; Και πώς μπορεί να συμβιβαστεί μαζί του αν το χάσει για πάντα;

Ο Τζωρτζιώτης στέκεται με ενάργεια και αγάπη στους ήρωές του. Καταγράφει τις ευαισθησίες τους και τα προβλήματά τους με ρεαλισμό και ενσυναίσθηση. Με κινηματογραφική ροή και σωστή γλωσσική αγωγή καταθέτει ένα κείμενο προβληματισμού και ταυτόχρονα παρουσιάζει τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων που έρχονται από μακριά για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη. Άνθρωποι που νιώθουν ότι δεν υπάρχει κανείς να τους νοιαστεί, κανένας να συνοδοιπορήσει μαζί τους. Η Αϊσέ θα νιώσει το ξάφνιασμα της αγάπης όταν δει στα μάτια του Αντρέα το αληθινό ενδιαφέρον, την αγάπη, την προθυμία για γνιάξιμο. Από την άλλη η αθώα γλυκύτητα της Αϊσέ γίνεται η θηλιά που θα δέσει την ψυχή του Αντρέα και θα τον οδηγήσει σε μια αναθεώρηση της δικής του ζωής. Θα καταφέρουν αυτοί οι δυο άνθρωποι να προχωρήσουν σε ένα νέο μονοπάτι ζωής; Θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τα προβλήματα που κουβαλούν πάνω τους και να προχωρήσουν σε μια ολότελα νέα πορεία;

Στο μυθιστόρημα δίνονται οι απαραίτητες απαντήσεις καθιστώντας το ένα βιβλίο που αξίζει κανείς να σταθεί. Η κοινωνική ευαισθησία του συγγραφέα, ο οποίος δραστηριοποιείται εθελοντικά σε οργανώσεις αλληλοβοήθειας είναι σημαντική, καθώς, όπως αναγράφεται επάνω στο βιβλίο, μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθεί στην «Κιβωτό του Κόσμου».

«Η ανέμελη εργένικη ζωή του αστυνόμου Ανδρέα Φιλίππου αλλάζει ξαφνικά, όταν χτυπά την πόρτα του για να ζητήσει τη βοήθειά του μια Σύρια προσφυγοπούλα που κακοποιείται από τον άντρα της. Το μελαγχολικό βλέμμα της κοπέλας, η εύθραυστη ομορφιά της και η αξιοπρεπής συμπεριφορά της στοιχειώνουν τον Ανδρέα και του προκαλούν πρωτόγνωρα συναισθήματα. Ξαφνικά, τα πάντα φαίνεται να παίρνουν διαφορετικές διαστάσεις. Οι “μπαρότσαρκες” με τους φίλους χάνουν την αίγλη τους, οι γυναίκες γύρω του δεν καταφέρνουν να αγγίξουν την καρδιά του, οι αξίες της ζωής αποκτούν το πραγματικό τους νόημα. Στα όνειρα του Ανδρέα υπάρχει τώρα πια μία μόνο πρωταγωνίστρια και το ανεκπλήρωτο φαντάζει εφικτό.
Ωστόσο, υπάρχει κάτι που ο Ανδρέας δεν πρόλαβε να μάθει εγκαίρως: πως το όνειρο πρέπει να το ζεις τη στιγμή που το βιώνεις. Αν το κυνηγήσεις μετά, μπορεί να έχει χαθεί για πάντα. . .»