Πρόκειται για ένα ευφυές και αστείο μυθιστόρημα.
Η Αγνή Μπαλατσοπούλου είναι μια δυναμική, πετυχημένη, τετραπέρατη, άτεκνη σαρανταπεντάχρονη γυναίκα, που αισθάνεται προδομένη.
Επιτυχημένη επιχειρηματίας. Διαθέτει ρεστοράν πολυτελείας στην Αθήνα. Το πασίγνωστο Le curcuma bleu. Μέσο βάζεις για τραπέζι, ένα μήνα πριν.


Η Αγνή πηγαινοέρχεται χρόνια τώρα Αθήνα-χωριό-Αθήνα. Στην Αθήνα παρασταίνει την κοσμοπολίτισσα αφεντικίνα, την τοκογλύφα με το γάντι. Στο χωριό πάλι, είναι η καλή ανηψιά του Σταμάτη του αρχιτοκογλύφου, η ανυπόμονη υποψήφια κληρονόμος, η βοηθός τοκογλύφα και σημαντικός παράγων στα τοπικά δρώμενα. Όλοι την προσκυνάνε.
Τελικά ποια είναι αληθινά; Όλες και καμιά ξεχωριστά. Τόσο που κανείς, ούτε και αυτή η ίδια, δεν ξέρει την αλήθεια για τον εαυτό της.
Τίποτα δεν της λείπει· εξυπνάδα, ομορφιά, οικονομική άνεση…
Είναι όμως και φοβιτσιάρα, κάλπικη, υποκρίτρια, ψεύτρα, αντροχωρίστρα, εκδικητικιά, ανασφαλής, συμφεροντολόγα, δήθεν άνετη, δήθεν γυναίκα και καπάτσα τοκογλύφα…
Δεν δίνει τίποτα και σε κανένα αν δεν τον δέσει χειροπόδαρα. Διευκολύνει με μετρητά ανθρώπους που έχουν ανάγκη…


Η Αγνή, σκληρή τοκογλύφα, ρούφαγε το αίμα των ανθρώπων με το μπουρί…
Το τρίπτυχό της ήταν τοκογλυφία- «διευκολύνσεις»-«αγαθοεργίες»…
Κυκλοφορεί με μπόντιγκαρντ. Έναν στο χωριό άλλον στην Αθήνα. Οι κίνδυνοι του επαγγέλματος…
Σε κάθε ευκαιρία ξεδιπλώνει τις ικανότητές της, σε κάθε ευκαιρία θέλει να δείξει στον κόσμο ότι τα καταφέρνει σε όλα ακόμα και στην τέχνη… Θέλει να γίνει θεατρίνα. Θέλει να την θαυμάζουν όλοι, οι άντρες προπαντός. Όσο πιο πολλοί τόσο πιο καλά. Καμαρώνει τον εαυτό της, επιβεβαιώνεται. Και τους άντρες που κάνει σχέση τους παραμυθιάζει κανονικά και αυτοί οι ανίδεοι χάβουν το δόλωμα με τη μία. Αυτή απλώς τους λέει αυτό που καίγονται να ακούσουν. Πως είναι οι καλύτεροι εραστές. Σαν αράχνη πιάνει τους άντρες στα δίχτυα της. Παίζει τους άντρες μπεγλέρι. Ο Μάκης, σεφ στο ρεστοράν, είκοσι χρόνια νεότερος από αυτήν, το τελευταίο απόκτημα στη συλλογή της…
Αλλά τόσα χρόνια προσποιείται. Άφησε τους άλλους να αποφασίζουν για αυτήν. Αυτή απλώς εκτελούσε οδηγίες , εντολές, για να είναι αρεστή. Δεν πήρε ποτέ την ευθύνη της. Και το χειρότερο, δεν ξέρει ποια είναι αληθινά….
Δεν υπήρξε ποτέ, αληθινά βαθιά ευτυχισμένη…
Αληθινός έρωτας; Δεν υπάρχει. Δεν ξέρει, δεν το έζησε ποτέ.
Κρύβει την ανασφάλειά της πίσω από την ψευδαίσθηση πως ξέρει τα πάντα…
Η Αγνή είναι χωμένη ως τα μπούνια μες τη ζωή: επιχειρήσεις, διευκολύνσεις, έρωτες…


Ένα κουσούρι έχει μονάχα η Αγνή· τόσο δα, μη φανταστείς. Γεμίζει το σπίτι με παράταιρα πράγματα, δεν πετάει τίποτα. Τα πολλά αντικείμενα που μαζεύει σπίτι την κάνουν να αισθάνεται ασφαλής. Μοιάζουν με έργα οχυρωματικά απέναντι σε αόρατο εχθρό. Φόβος για το αύριο. Τσιγκουνιά; Ίσως. Όσα πράγματα προσθέτει στο σπίτι τόσα βαρίδια βάζει στον εαυτό της, χωρίς να το καταλαβαίνει. Για να το διαχειριστεί πάει σε Ψυ, τον «ψυχοτέτοιο», όπως λέει.
Αναλύεται, παιδί μου, όπως το αίμα, ξέρεις. Ψάχνει το γιατί και το πώς του ανθρώπου. Σε παπά θα εξομολογηθεί; Θεός φυλάξοι! Και από εκείνη τη στιγμή, όλα παίρνουνε διαφορετικό δρόμο…
Μωρέ καλά τα λέει ο θείος για το συναίσθημα: μακριά από μας. Βρε, άντε και σιχτίρ!


Τι φτερουγίζει στο ηλιακό της πλέγμα;
Θα εκδικηθεί η Αγνή τον άντρα της τον Τίμο;
Τι σχέση έχει ο Αγαμέμνωνας του Αισχύλου;
Πόσο θα την αλλάξει η επαφή με τον Ψυ (Ψυχίατρο);
Πώς έρωτας και προδοσία θα επηρεάσουνε τη ζωή της;
Ποιος είναι ο ελληνοαμερικανός Κρις Μαυρίδης και τι ρόλο θα παίξει στην ιστορία;
Πώς δυο θάνατοι και ένα αναπάντεχο γεγονός θα γκρεμίσουνε τον κόσμο της;
Θα καταφέρει να αντιδράσει στα αλλεπάλληλα χτυπήματα της μοίρας;
Μήπως ο «βασιλιάς είναι γυμνός»;
Θα αφήσει πίσω τα παλιά;
Θα βρει τι της αρέσει αληθινά;
Θα μείνει ελεύθερη για πρώτη φορά, θα είναι ο αληθινός εαυτός της;
Θα βρει την αληθινή ευτυχία;
Θα αλλάξει η ζωή της;
Θα πάρει τη ζωή της στα χέρια;
Είναι τελικά η Αγνή μια Ελληνίδα Βλαχάρα;


Πρόκειται για ένα ευθυμογράφημα εποχής, που θυμίζει ταινία του ελληνικού κινηματογράφου. Ο αναγνώστης θα ταξιδέψει με την αστείρευτα χιουμοριστική αφήγηση της αξιαγάπητης Αγνής, θα γελάσει, θα δακρύσει.
Πρόκειται για ένα απολαυστικό βιβλίο, που οι στιγμές του χιούμορ το κάνουν να ξεχωρίζει. Η Μαρία Κούλη με την πλαστικότητα, τη λεπτότητα και την υποβλητικότητα της γραφής της με το λυγμό και το χιούμορ της ποιητικής της ψυχής, πλέκει μια απολαυστική ιστορία για μια πανέξυπνη και καπάτσα σύγχρονη Ελληνίδα γυναίκα.
Τα εύηχα, ακριβή, χιουμοριστικά και ευθύβολα ελληνικά της Μαρίας Κούλη συνδυάζονται με λεκτικό πλούτο και με αίσθηση της γλώσσας, που μόνον σε έμπειρους γραφιάδες συναντά κανείς στις μέρες μας.
Πρόκειται για το πιο έξυπνο, συγκινητικό, αισιόδοξο και χιουμοριστικό βιβλίο, που κυκλοφόρησε την φετινή, ζοφερή χρονιά. Θα γελάσετε με την καρδιά σας με το εύθυμο αυτό μυθιστόρημα και θα σας κάνει να ξεχάσετε τις αναρίθμητες πτυχές και τις μικρές ασήμαντες ραφές της ανύποπτης, φοβισμένης, εγωιστικής, συμβιβασμένης και υποκριτικής καθημερινότητάς μας.


Η Μαρία Κούλη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά και εργάστηκε σε Τράπεζα. Η πρώτη της ποιητική συλλογή εκδόθηκε το 2006.