Εκδόσεις Opera 2022 σελ.145 Διηγήματα-

Αυτή είναι η πρώτη συλλογή οκτώ διηγημάτων του Χούλιο Κορτάσαρ (1951), αυτή που τον συνέδεσε με την πρωτοπορία της νοτιοαμερικανικής λογοτεχνίας στην οποία έμελλε να εδραιωθεί με το μεγαλειώδες «Κουτσό» του, και αυτή που ξεκινάει με το αριστουργηματικό «Κατειλημμένο σπίτι».
Στο διήγημα «Μακρινή» ο Κορτάσαρ περιγράφει με μοναδική δεξιοτεχνία τον ψυχολογικό κυκεώνα της κεντρικής ηρωΐδας που διχάζεται ή διπλασιάζεται, που ζει δύο ζωές από τις οποίες η πιο κρυφή είναι η φανερή της, τα αναγράμματα, τα παλίνδρομα και τα λογοπαίγνια (ως κωδικογραφήματα ενός άλλου νοήματος) όχι μόνο δίνουν και παίρνουν αλλά και καθορίζουν εν πολλοίς τη ροή της αφήγησης.


«Στις πύλες του Παραδείσου» η Σελίνα πεθαίνοντας βρίσκεται στον δικό της παράδεισο που τον είχε κατακτήσει με κόπο και είχε δοθεί με όλη της τη σάρκα στη διασκέδαση, το γλέντι, τον χορό και το τάνγκο και ο Μάουρο ο άντρας της, δεν θα μπορέσει ποτέ να βρει τις πύλες του ουρανού.
Στο «Λεωφορείο» όλοι οι επιβάτες κρατούνε ανθοδέσμες που τις πηγαίνουν στο νεκροταφείο Τσακαρίτα, εκτός από την Κλάρα, που φθάνοντας στον προορισμό της, της χάρισε ένας νεαρός, που γνώρισε στο λεωφορείο, δύο μπουκέτα πανσέδες.
Ενώ στην «Κίρκη» πρωταγωνιστεί η Ντέλια με τους νεκρούς μνηστήρες της τον Ρόλο και τον Έκτορα και τον τρίτο τον Μάριο ζωντανό.
Σαγηνευτικό, αινιγματικό και σκοτεινό βιβλίο του Χούλιο Κορτάσαρ.
Διαβάστε το.


Ο Χούλιο Κορτάσαρ (Βρυξέλλες, 1914 – Παρίσι, 1984) είναι μείζων αργεντινός συγγραφέας, μαζί με τον Χόρχε Λουίς Μπόρχες και τον Ερνέστο Σάμπατο, και ασφαλώς ο σημαντικότερος της νοτιο-αμερικανικής διασποράς. Έγραψε διηγήματα, μυθιστορήματα (το «Κουτσό» θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα του 20ού αιώνα), ποιήματα, δοκίμια και θεατρικά έργα. Στα ελληνικά έχουν εκδοθεί τα βιβλία του (αλφαβητικά):
Η αντίπερα όχθη (Bibliothèque), Aξολότλ και άλλα διηγήματα (Πάπυρος), Άπαντα τα θεατρικά (Bibliothèque), Το βιβλίο του Μανουέλ (Κέδρος), Τα βραβεία (Καστανιώτης), Ιστορίες των κρονόπιο και των φάμα (Ύψιλον), Κάποιος Λούκας (opera), Κουτσό (opera), Μαθήματα λογοτεχνίας (opera), Ο κυνηγός (Απόπειρα), Ο λόγος της αρκούδας (Πάπυρος), Μπρέντα Ρότσα, τόσο βίαια γλυκιά (Αλφειός), Τα μυστικά όπλα (Απόπειρα), Οκτάεδρο (Ύψιλον), Όλες οι φωτιές η φωτιά (Ύψιλον), Πόσο αγαπάμε την Γκλέντα (opera), Η σύνθλιψη των σταγόνων (Bibliothèque).