Είναι γεγονός ότι οι εκδόσεις Κλειδάριθμος, τα τελευταία χρόνια έχουν επεκταθεί και στη λογοτεχνία, ελληνική και ξένη. Χρόνο με τον χρόνο, έκδοση με την έκδοση, προσφέρουν ποιοτικά βιβλία και έφεραν στη χώρα μας συγγραφείς από το εξωτερικό, που γνωρίσαμε για πρώτη φορά και όχι μόνο. Εξαιρετικές επιλογές η σειρά βιβλίων τους ξένης λογοτεχνίας, και το «ΚΟΡΙΤΣΙ ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ», σε μετάφραση Καίτης Αλεξανδρή, επιβεβαιώνει τα γραφόμενά μας.

Ο ROBERT BRYNDZA, μας παρουσιάζει για πρώτη φορά τη νέα του ηρωίδα, την υπαστυνόμο Έρικα Φόστερ, που μετά την επιτυχημένη «πρεμιέρα της», είμαστε σίγουροι ότι θα έχει και συνέχεια, σε ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει την καταιγιστική αστυνομική πλοκή με την κοινωνική καταγγελία.
Η ιστορία ξεκινά με την εξαφάνιση μιας 23χρονης κοπέλας, της Άντρια Ντάγκλας-Μπράουν. Ένα καθόλου τυχαίο κορίτσι. Είναι η κόρη ενός εξέχοντος μέλους του εργατικού κόμματος. Αυτό και μόνο θέτει σε δυνατό συναγερμό την αστυνομία και οι εφημερίδες, στα πρωτοσέλιδά τους, κάνουν λόγο για απαγωγή από τρομοκρατική οργάνωση. Και ο αστυνόμος Μαρς, φέρνει στο Λονδίνο την Έρικα Φόστερ, παίρνοντας πολλά ρίσκα, αφού η Φόστερ, προερχόταν από μια αποτυχημένη υπόθεση που στοίχισε τη ζωή σε 5 αστυνομικούς, μεταξύ των οποίων και ο άντρας της, Μάικ. Αψηφά την άσχημη ψυχολογική της κατάσταση, γνωρίζει καλά την αξία της, καθώς και το ότι κατάγεται από τη Σλοβακία, όπως και η μητέρα του εξαφανισμένου κοριτσιού. Όμως αυτό δε λειτούργησε θετικά, όπως περίμενε ο Μάρς. Λίγο αργότερα ένας νεαρός θα βρει το πτώμα της Άντρια σε μια παγωμένη λίμνη ενός πάρκου του Λονδίνου. Και ο αγώνας για την εύρεση του δολοφόνου ξεκινά.

Η Έρικα θα βρεθεί αντιμέτωπη τόσο με τον υπαστυνόμο Σπάρκς που του πήραν την υπόθεση, όσο και από τους γονείς του κοριτσιού που εξ αρχής έδειξαν τη συμπάθειά τους στον Σπαρκς και την αντιπάθειά τους στην Έρικα.
Τα στοιχεία μηδαμινά. Οι περισσότερες κάμερες στη γύρω περιοχή της λίμνης, ήταν εκτός λειτουργίας. Η Έρικα, γνωρίζοντας ότι το κορίτσι διασκέδαζε σε διάφορες παμπ, κατευθύνει προς τα εκεί τις έρευνές της, φτάνοντας και σε μια αρκετά ύποπτη με το όνομα «Το βαζάκι με την κόλλα». Εκεί μαθαίνει από μια σερβιτόρα ότι πράγματι εκείνο το βράδυ η Άντρια βρισκόταν εκεί με μια γυναίκα και έναν άντρα. Τα ίδια επιβεβαιώνει και μια 47χρονη πόρνη.
Τι έκανε εκεί; Γιατί έφυγε από την πίσω πόρτα;

Η οικογένεια αντιδρά, θεωρώντας ότι θα έχει άσχημο αντίκτυπο αν γινόταν γνωστό ότι το κορίτσι βρισκόταν σε ένα κακόφημο μπαρ. Μα και οι προϊστάμενοι της Έρικας δε θεωρούν αξιόπιστες τις μαρτυρίες αυτές. Η Έρικα όμως είναι σίγουρη, άλλωστε είδε στα μάτια των μαρτύρων τον φόβο. Έτσι, στη συνέντευξη τύπου που δίνει η Έρικα ζητάει από το κοινό πληροφορίες για την Άντρια και την παρουσία της στο συγκεκριμένο μπαρ, εξοργίζοντας την οικογένεια του κοριτσιού, που ζητά να αναλάβει την υπόθεση ο Σπάρκς. Η Έρικα θα συνεχίσει μόνη και θα φτάσει στον ιατροδικαστή, για να μάθει τον τρόπο της δολοφονίας της Άντρια. Εκεί μαθαίνει ότι τρία ακόμα κορίτσια, από την Ανατολική Ευρώπη, που είχαν καταλήξει πόρνες στο Λονδίνο, είχαν δολοφονηθεί με τον ίδιο τρόπο. Περιφρονώντας το ταξικό σύστημα, αδιαφορώντας για την «vip» οικογένεια και τον αντίκτυπο των γεγονότων, συνεχίζει γιατί δεν έχει να κάνει με έναν δολοφόνο, αλλά πιθανόν με έναν «serial killer».
Ποια είναι η μαυροφορεμένη σιλουέτα που παρακολουθεί την Άντρια; Είναι ο επόμενος στόχος; Γιατί αναλαμβάνει εκ νέου την υπόθεση; Τι μυστικά κρύβει η οικογένεια και θα βγουν στην επιφάνεια; Θα καταφέρει να βρει τον δολοφόνο; Τον γνώριζε η Άντρια;

Ένα καταιγιστικό, έξυπνο, καλογραμμένο αστυνομικό-ψυχολογικό θρίλερ, με εξαιρετική δυναμική. Με υπέροχα σκιαγραφημένους χαρακτήρες, γεμάτο ανατροπές και αγωνία μέχρι το τέλος. Μα και μια καταγγελία γι’ αυτούς, που η κοινωνική και οικονομική τους θέση, τους παρέχουν δύναμη έναντι αυτών των χαμηλότερα κοινωνικών στρωμάτων, που εισπράττουν κάποιες φορές, την αδιαφορία των αρμοδίων. Ένας καθρέφτης της κοινωνίας.
«…μπορεί να ήταν πόρνες, αλλά μπορώ να εγγυηθώ ότι δεν είχαν μπει με τη θέλησή τους σ αυτόν τον κόσμο. Κάτω από διαφορετικές συνθήκες θα μπορούσαν να είχαν σταθεί τυχερές όσο και η Άντρια στη ζωή τους. Και αυτές βρήκαν βασανιστικό θάνατο. Τα λέω όλα αυτά επειδή θέλω να ξεχάσετε ποια ήταν η θέση των γυναικών αυτών στην κοινωνία. Μην κάνετε αυτό που κάνουμε σε ετούτη τη χώρα, μέρα νύχτα, μην τις χωρίσετε σε κοινωνικές τάξεις. Είναι όλες ίσες, όλες θύματα και αξίζουν την ίδια προσοχή…»
Ένα αγωνιώδες μυθιστόρημα με κινηματογραφική και γρήγορη ροή, αληθοφανείς διαλόγους, και με μια «ανθρώπινη», λαβωμένη πρωταγωνίστρια, την Έρικα, που δεν διστάζει να τα βάλει με όλους και με όλα. Έντονο σασπένς, που κάνει το βιβλίο άξιο για να διαβαστεί από τους λάτρεις του είδους.


(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
«Τα μάτια της γυάλινα. Τα χείλη της μισάνοιχτα.
Ένα άψυχο σώμα θαμμένο στον πάγο.
Και δεν είναι το μοναδικό…”
Ένα αγόρι ανακαλύπτει το πτώμα μιας όμορφης κοπέλας μέσα σε μια μικρή παγωμένη λίμνη ενός πάρκου στο νότιο Λονδίνο. Το θύμα αποδεικνύεται κορίτσι της υψηλής κοινωνίας και όλα δείχνουν ότι ζούσε μια παραμυθένια ζωή.
Οι έρευνες της υπαστυνόμου Έρικα Φόστερ παίρνουν απρόβλεπτη τροπή όταν μαθαίνει ότι τρεις ιερόδουλες από την Ανατολική Ευρώπη έχουν δολοφονηθεί με τον ίδιο τρόπο – βρέθηκαν όλες στραγγαλισμένες, με τα χέρια δεμένα, βυθισμένες στο νερό σε διάφορα σημεία του Λονδίνου. Όσο η Έρικα πλησιάζει την αλήθεια, τόσο περισσότερο οι γονείς της κοπέλας παρεμποδίζουν την έρευνα, θέλοντας να κρύψουν ορισμένες σκοτεινές πλευρές της ζωής της κόρης τους.
Ποια μυστικά να κρύβει, άραγε, το κορίτσι στον πάγο;
Η καριέρα της Έρικα κρεμόταν ήδη από μια κλωστή μετά την τραγική κατάληξη της τελευταίας της υπόθεσης που οδήγησε στον θάνατο του άντρα της. Τώρα, εκτός από το ίδιο της το παρελθόν, έχει να αντιμετωπίσει τον πιο αιμοσταγή δολοφόνο της δεκαετίας και να τον σταματήσει πριν βρει το επόμενο θύμα του. Και υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι είναι υποψήφια η ίδια…»