«ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΗ ΛΙΛΙΚΑ ΝΟ1
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΗ ΛΙΛΙΚΑ ΝΟ2
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΗ ΛΙΛΙΚΑ ΝΟ3»
Συγγραφέας : Gilbert Delahaye
Εικονογράφος: Μarcel Marlier
Εκδόσεις : ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Τι κι αν έχουν περάσει πάνω από 60 χρόνια που η Λιλίκα, η ηρωίδα του Μarcel Marlier, ήρθε στη ζωή των μικρών αναγνωστών όλου του κόσμου; Τι κι αν σήμερα ο συγγραφέας αλλά και ο εκπληκτικός εικονογράφος Μarcel Marlier δεν είναι πια στη ζωή; Το έργο τους έμεινε στην ιστορία της παγκόσμιας παιδικής εικονογραφημένης λογοτεχνίας, με αυτή τη σειρά βιβλίων να έχει ξεπεράσει τα 100.000.000 αντίτυπα ανά τον κόσμο, από το 1954 που πρωτοεκδόθηκε στο Βέλγιο.
Στην χώρα μας τις περιπέτειες της Λιλίκας έφεραν οι εκδόσεις Παπαδόπουλος και σήμερα κυκλοφορούν ξανά ήδη 3 τόμοι με τις περιπέτειες της Λιλίκας.

«Εξήντα σχεδόν χρόνια έχουν περάσει από τότε που κυκλοφόρησε η πρώτη ιστορία με την Λιλίκα και οι εκδόσεις μας παρουσιάζουν ξανά αγαπημένες ιστορίες της μικρής ηρωίδας.
Η νοσταλγική αυτή έκδοση θα συγκινήσει τους σημερινούς γονείς, που έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν στα δικά τους παιδιά τις περιπέτειες της μικρής Λιλίκας».

Αυτό αναφέρει το σημείωμα του εκδότη και αυτό ακριβώς θα νοιώσουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αναγνώστες που σοφά θα το επιλέξουν για τα παιδιά και τα εγγόνια τους.
Πρόκειται για μια σειρά βιβλίων που τολμούμε να χαρακτηρίσουμε ως ένα «έργο τέχνης» στο παιδικό βιβλίο. Σκληρό εξώφυλλο, προσεγμένη έκδοση, υπέροχη εικονογράφηση και κείμενα που διασκεδάζουν και διδάσκουν συνάμα. Και σε αυτό ακριβώς θα σταθούμε εμείς. Όχι στην περίληψη των ιστοριών, αλλά στα μηνύματα που περνούν αβίαστα στα παιδιά.

Στον πρώτο τόμο, τρεις ιστορίες με την Λιλίκα. «Η Λιλίκα στη θάλασσα», «Η Λιλίκα μαθαίνει χορό» «Η Λιλίκα μαθαίνει ποδήλατο». Και τα παιδιά με την πρώτη ιστορία, θα διασκεδάσουν και θα δουν τις κλασσικές εικόνες των παιδιών που παίζουν στη θάλασσα. Οι παλαιότεροι θα θυμηθούν τον παγωτατζή και άλλες νοσταλγικές εικόνες. Η Λιλίκα μαθαίνει χορό και εκτός από την ιστορία μας και τις υπέροχες εικόνες, τα μηνύματα που περνούν είναι πολλά. Η σημασία της άθλησης, ο απαραίτητος ιατρικός έλεγχος πριν από την άθληση, η υπομονή και η επιμονή που απαιτείται προκειμένου να πετύχουν οι αθλητές τον στόχο τους, μα και σχεδόν ολόκληρη η ορολογία αυτού του είδους χορού. Η Λιλίκα μαθαίνει ποδήλατο και εδώ είναι φανερά τα μηνύματα που περνούν στον μικρό αναγνώστη. Η θέληση, το πείσμα, η σωστή κυκλοφοριακή αγωγή με υπακοή στα σήματα και τα φανάρια, η μικρή ταχύτητα.

Στον δεύτερο τόμο, οι τρεις επόμενες ιστορίες μας με «Τα γενέθλια της Λιλίκας» και όλη την προετοιμασία αυτής της γιορτής. Όλα όσα νοιώθουν, προσμένουν όλα τα παιδιά αυτήν την ημέρα του χρόνου που γιορτάζουν τα γενέθλια τους. Η όλη προετοιμασία με τις προσκλήσεις, την ετοιμασία της τούρτας, το ντύσιμο, τη μουσική τα κεράσματα και ύστερα η γιορτή, τα δώρα, οι ευχές, τα παιχνίδια και η χαρά. «Η Λιλίκα είναι άρρωστη». Χωρίς να τρομάζουν τα παιδιά που η μικρή Λιλίκα είναι άρρωστη, βλέπουν ότι πρέπει να ντυνόμαστε στο κρύο, να υπακούμε στις εντολές των γιατρών. Η φροντίδα της μαμάς και όλης της οικογένειας, ανεκτίμητη. «Η Λιλίκα μαθαίνει κολύμπι» και τα μαθήματα, οι οδηγίες του δασκάλου, οι κινήσεις, οι βουτιές, οι σταθερές προπονήσεις που οδηγούν στην επιτυχία και στο μετάλλιο, η προσοχή που απαιτείται όταν είμαστε στο νερό η ύπαρξη ναυαγοσώστη.

Στον τρίτο τόμο με το «Η Λιλίκα στο πάρκο» τα παιχνίδια με φίλους, οι κούνιες και οι τσουλήθρες, τα ζωάκια και το κουκλοθέατρο, οι περίπατοι, εικόνες γνωστές σε όλα τα παιδιά. «Η Λιλίκα στο βουνό» και πρώτα απ’ όλα η μαγεία του βουνού, οι ορειβατικές δραστηριότητες, τα σπορ, το χιόνι, το τελεφερίκ. «Η Λιλίκα στο σχολείο» πόσο οικείο θέμα στα περισσότερα παιδιά, σε όλους τους ενήλικες. Η σχολική ζωή, η καθημερινότητα στο σχολείο, η υποδοχή νέων συμμαθητών, τα βιβλία, η γνώση και η μάθηση, τα χαρούμενα διαλείμματα και οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Κείμενα απλά, λέξεις κλειδιά, νοσταλγικές και μαγευτικές εικόνες μα και νοήματα είναι αυτά που «ξεκλειδώνουν» αξίες ζωής, συναισθήματα και αναμνήσεις. Είναι αυτά που ψυχαγωγούν και εκπαιδεύουν και οι Ιστορίες με την Λιλίκα με τον σκυλάκο της παταπούφ και την γατούλα της Μινού τα έχουν όλα.
Βιβλία συλλεκτικά που θα μαγέψουν μικρούς και μεγάλους, που γνώρισαν οι προηγούμενες γενιές και που οι εκδόσεις Παπαδόπουλος φρόντισαν να γνωρίσουν και οι επόμενες. Βιβλία διαχρονικά που θα κοσμήσουν τις βιβλιοθήκες όλων μας.

«Οι αγαπημένες ιστορίες της μικρής Λιλίκας, που θέλει να γίνει μπαλαρίνα, πηγαίνει διακοπές στη θάλασσα και μαθαίνει ποδήλατο, που είναι άρρωστη, γιορτάζει τα γενέθλιά της, και μαθαίνει να κολυμπάει, που διασκεδάζει στο πάρκο, πηγαίνει στο βουνό και κάνει νέους φίλους στο σχολείο, αρέσουν σε όλα τα παιδιά!
Είστε έτοιμοι να ταξιδέψετε μαζί της;»