Η επιτυχημένη πορεία των εκδόσεων ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ στην παιδική λογοτεχνία είναι γνωστή, ειδικά σε όσους ασχολούνται με το παιδικό και εφηβικό μυθιστόρημα. Θα πρέπει όμως, εκτός των άλλων, να είναι πραγματικά υπερήφανοι με την έκδοση του βιβλίου του Lluis Prats με τίτλο «ΧΑΤΣΙΚΟ – Ο ΣΚΥΛΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕ». Ένα εξαιρετικό βιβλίο, με ένα πανέμορφο εξώφυλλο, που θα αγαπηθεί τόσο από παιδιά 10 ετών και πάνω, όσο και από ενήλικες που θα έχουν την τύχη να το διαβάσουν.
«Ο καθηγητής Χιντεσαμπουρό Ουένο είναι ένας έντιμος άνθρωπος, με άκαμπτα ωράρια και συνήθειες, ο οποίος εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο. Μια μέρα συναντά στον δρόμο του τον Χάτσικο, ένα κουτάβι που θα κάνει πολλά περισσότερα από το να ταράξει την αυστηρή πειθαρχία του καθηγητή: θα τον κάνει να ανακαλύψει την ομορφιά των μικρών πραγμάτων και την αξία της φιλίας.
Μια νουβέλα, βασισμένη σε μια πραγματική ιστορία που προκάλεσε βαθιά συγκίνηση σε όλο τον κόσμο.» (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Η υπόθεση γνωστή σε όλο τον κόσμο, ο Χάτσικο το σκυλάκι ράτσας ακίτα που έγινε το σύμβολο της αφοσίωσης, της αγάπης, της πίστης προς το αφεντικό του. Η προσμονή του στο σταθμό Σιμπούγια της Ιαπωνίας, περιμένοντας όλη του τη ζωή, κάθε μέρα την ίδια ώρα, τον καθηγητή Ουένο ο οποίος δε θα ερχόταν ποτέ πια, αφού πέθανε ξαφνικά στο Πανεπιστήμιο όπου δίδασκε.
Η περίληψη του βιβλίου και το γεγονός πως θεωρούμε ότι όλοι γνωρίζουν την ιστορία, είτε μέσω δημοσιευμάτων, είτε μέσω της κινηματογραφικής ταινίας αφιερωμένης στον Χάτσικο, αρκούν, γι’ αυτό το λόγο και δεν θα επεκταθούμε. Θα μιλήσουμε μόνο για το βιβλίο και θα αναρωτηθούμε. Ποιος θα μπορούσε να μιλήσει καλύτερα στα παιδιά για την πίστη και την αφοσίωση, για τους συναισθηματικούς δεσμούς που δένουν αέναα, για αξίες ζωής, από ένα καλοδουλεμένο βιβλίο, από μια αληθινή ιστορία που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο; Και αν το τέλος του βιβλίου, φέρει δάκρυα στα μάτια, γνωρίζουμε ότι δεν είναι μόνο δάκρυα λύπης για την θλιβερή ιστορία του Χάτσικο, μα θα είναι και δάκρυα από πολλή αγάπη για μια ευλογημένη και ευτυχισμένη σχέση που αναπτύχθηκε ανάμεσα στον Χάτσικο και τον καθηγητή.
Όμορφη, στρωτή, λιτή και προσεγμένη αφήγηση, με ένα στυλ απλό μα όχι απολύτως παιδικό, σε μετάφραση από τα ισπανικά της Κλεοπάτρας Ελαιοτριβιάρη και με μια ξεχωριστή ασπρόμαυρη εικονογράφηση της Zuzanna Celej. Μια ιστορία, στην οποία ο πρωταγωνιστής της δεν είναι άνθρωπος, δε μιλάει κι όμως, μιλάει με την καρδιά του και με τα συναισθήματά του, μέσω του συγγραφέα, ο οποίος κατάφερε να σκιαγραφήσει εξαιρετικά όλους τους ήρωες του βιβλίου.
Μια πολύτιμη έκδοση, από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, που αξίζει να βρίσκεται σε κάθε σπίτι, σε κάθε βιβλιοθήκη.