Λένε πως φωτογραφίζεις σωστά όταν βάζεις στην ίδια ευθεία το μυαλό, το μάτι και το χέρι. Οι «Αυτόπτες μάρτυρες» Χρήστος Καραγιαννόπουλος, Μπάμπης Γιαννακίδης, Λάζαρος Θεοδωρακίδης και Γιάννης Κεσσόπουλος, με το εξαιρετικό δίγλωσσο λεύκωμά τους «Η Θεσσαλονίκη σε εικόνες – 120 καρέ μέσα από τον φακό τεσσάρων δημοσιογράφων» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μαλλιάρης – Παιδεία απέδειξαν πως βρήκαν τη σωστή ευθεία, αλλά για ένα πολύ σημαντικό επιπλέον λόγο: Επειδή πρόσθεσαν την έμπειρη δημοσιογραφική τους ματιά, στις φωτογραφίες μιας πόλης, που μια ζωή τους προσφέρει ειδήσεις!

Οι «Αυτόπτες μάρτυρες» δεν είναι μόνο καλοί φίλοι. Είναι καταξιωμένοι συνάδελφοι δημοσιογράφοι, που γνωρίζω εδώ και δεκαετίες, από εκείνα τα χρόνια της «άλλης» δημοσιογραφίας. Χωρίς διαδίκτυο, δίχως κινητό αλλά με μεγάλο μεράκι και σεβασμό στην είδηση και τους πρωταγωνιστές της.

Οι ογδόντα τέσσερις (84) εκ των φωτογραφιών, που περιλαμβάνονται στο λεύκωμα, εκτέθηκαν πριν μερικούς μήνες στην ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τον γενικό τίτλο «Αυτόπτες Μάρτυρες», στη Chalkos Gallery της Θεσσαλονίκης και τα έσοδα ενίσχυσαν το Δημοτικό Βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης “Ο Άγιος Στυλιανός“.

Το λεύκωμα, το 30% των εσόδων από την πώληση του οποίου θα διατεθεί σε μορφή χορηγίας στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Θεσσαλονίκης, συμπληρώνεται με σύντομο ιστορικό σημείωμα και χρονολογικό πίνακα από την Ίδρυση της Θεσσαλονίκης το 315 π.Χ. έως το 2006, του αείμνηστου Απόστολου Βακαλόπουλου, και ενημερώθηκε από το 2007 μέχρι σήμερα από τη συντακτική ομάδα του εκδοτικού οργανισμού.

«Ο εκδοτικός μας οργανισμός, έχοντας μεγάλη παράδοση και εμπειρία στην έκδοση ιστορικών βιβλίων, προχώρησε στην έκδοση του παρόντος δίγλωσσου λευκώματος τεσσάρων αξιόλογων δημοσιογράφων, προσφέροντας ένα ακόμη σημαντικό έργο στη βιβλιογραφία της Θεσσαλονίκης», τονίζει ο εκδότης κ.Αντώνης Μαλλιάρης, στο εισαγωγικό του σημείωμα. «Αυτό το λεύκωμα είναι μια μαρτυρία για την πόλη. Μαρτυρά «τα χίλια πρόσωπα» της Θεσσαλονίκης, αποτελώντας τεκμήριο για τον ιστορικό του μέλλοντος και ταυτόχρονα ξυπνάει σε κάθε αναγνώστη την επιθυμία να ανακαλύψει ξανά και ξανά τη Θεσσαλονίκη», τονίζει ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, προλογίζοντας το λεύκωμα.

«Οι φωτογραφίες των τεσσάρων δημοσιογράφων, οι οποίες στην πλειοψηφία τους πρωτοεκτέθηκαν τον Ιανουάριο 2021 στη Chalkos Gallery, αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό μια ιδιαίτερη ματιά στη Θεσσαλονίκη. Η ιδιαιτερότητα συνίσταται στο γεγονός ότι η ματιά δεν είναι εκείνη του επιτηδευμένου φωτογράφου ή του καλλιτέχνη, αλλά εκείνη του απλού περιπατητή, κατοίκου ή επισκέπτη. Είναι η ματιά του καθημερινού ανθρώπου, ο οποίος βγαίνει βόλτα στην πόλη του ή για να κάνει τις δουλειές του και «καδράρει» οτιδήποτε του προξενεί εντύπωση. Είναι η ματιά του ταξιδιώτη – εφήμερου επισκέπτη που προσπαθεί να μαζέψει αναμνήσεις για μια ζωή από τη Θεσσαλονίκη», υπογραμμίζει στον δικό του πρόλογο ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Προλογίζουν ακόμη οι: Θωμάς Κοροβίνης, Συγγραφέας, Κώστας Μπλιάτκας, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας, Χρυσούλα Παλιαδέλη, Ομότιμη Καθηγήτρια Αρχαιολογίας ΑΠΘ, Ηρακλής Παπαϊωάννου, Επιμελητής MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
Διεύθυνση έκδοσης: Αντώνης Δ. Μαλλιάρης, Επιμέλεια: Φώτης Κουτσαμπάρης, Mετάφραση: Χριστίνα Γιαννακάκη, Σελιδοποίηση: Κυριάκος Μεγαλόπουλος, Διορθώσεις: Μαρία Σαντοριναίου, Eκτύπωση: Χρωμοτύπ, Φωτογραφία εξωφύλλου: Mike Rafail.
Διαστάσεις 30χ22, Σελ. 160

Καλοτάξιδο το Λεύκωμά σας αγαπητοί συνάδελφοι.
Μαρία Τσακίρη