Το σημερινό βιβλίο το αγάπησα. Η ιστορία που πραγματεύεται, οι χαρακτήρες που το πλαισιώνουν και τα συναισθήματα που εκπέμπει, όλα συνάδουν σε ένα ολοκληρωμένο και μεστό αποτέλεσμα που με ικανοποίησε τα μάλα.
Η Λίνα είναι μια εργασιομανής νεαρή που μένει στο Λονδίνο και δραστηριοποιείται ως σύμβουλος επιχειρήσεων. Είναι ντόμπρα, λειτουργεί πάντα με πρόγραμμα και έχει σχέση με τον Ίθαν. Η άμεση συνεργάτιδά της είναι η Μπι, μια μητέρα που αναζητά απεγνωσμένα σύντροφο.
Η Λίνα έχοντας πρόσφατα απωλέσει την αγαπημένη της αδερφή Κάρλα, δεν έχει καταφέρει να ορθοποδήσει και σε συνδυασμό με την πολύωρη εργασία της, ο οργανισμός της αντιδρά με μια κρίση πανικού σε μια κομβικής σημασίας συνάντηση με πελάτες και το αποτέλεσμα είναι να της επιβάλουν 2μηνη άδεια με αποδοχές, παρά τις αντιδράσεις της.


Η Αϊλίν, γιαγιά της Λίνα, είναι 79 χρονών και μένει στο Χάμλεϊ. Δυναμικός χαρακτήρας, γεμάτη ζωντάνια και δίψα για περιπέτεια μεν, στην παρούσα φάση είναι ψυχικά μετέωρη λόγω της απώλειας της εγγονής της, της κατάστασης της κόρης της που έχει πέσει σε κατάθλιψη αλλά και λόγω του συζύγου της που την παράτησε για τα μάτια μιας άλλης γυναίκας.
Η Λίνα και η Αϊλίν, η Αϊλίν και η Λίνα, θα αλλάξουν τον τόπο κατοικίας τους για 2 μήνες, η καθεμιά τους θα αναλάβει τα καθήκοντα της άλλης και η περιπέτειά τους μόλις άρχισε.

μερικές φορές ο θυμός είναι πιο εύκολος από τη θλίψη

Η λίστα με τους υποψήφιους συντρόφους, η Ομάδα Παρακολούθησης της Γειτονιάς, η Μάρθα και ο Φιτζ συγκάτοικοι της Λίνα που αγκαλιάζουν την Αϊλίν, οι λίστες καθηκόντων που τις επιβαρύνουν, η συνάντηση με την Μαριάν που δυσκολεύει τη Λίνα, οι συλλογή κρυστάλλων και τα πισωγυρίσματα σχετικά με το αρχικό πλάνο της τρελής ιδέας της ανταλλαγής, αφήνουν αιχμές για μια συνέχεια καταιγιστική.
Ο γάτος Ντεκ που του αρέσει να κοιμάται στο πρόσωπο της Λίνα, η δύσκολη αρχή μιας περιπέτειας, η πρώην μέντιουμ Λετίσια που διαβάζει τα φύλλα τσαγιού, η επεισοδιακή βόλτα με τον Χανκ που στέφεται με απόλυτη αποτυχία, η συνάντηση με τον μυστηριώδη άντρα Τοντ, και οι νευρικές κρίσεις της μητέρας της Λίνα, Μαριάν, άλλοτε ευθυμούν τον αναγνώστη και άλλοτε τον μελαγχολούν.
Οι δύο γυναίκες προσπαθούν να ανταπεξέλθουν και να εγκλιματιστούν στη νέα πραγματικότητα, η Αϊλίν ζει το όνειρό της και με τον ανιδιοτελή χαρακτήρα της στέκεται αρωγός στους ανθρώπους που ζουν γύρω της, ενόσω η Λίνα πασχίζει να φανεί αντάξια των δραστηριοτήτων που είχε αναλάβει η γιαγιά της πριν την αλλαγή.
Η δημιουργία ενός φιλικού κοινόχρηστου χώρου με πρωτοβουλία της Αϊλίν, η βόλτα στα καταστήματα με τα μεταχειρισμένα ρούχα, το τράβηγμα στα χαλινάρια της Μπέτσι, ένα παιχνίδι μπίνγκο για κουφούς, ο γκρινιάρης γείτονας Άρνολντ που γυρίζει σελίδα στη ζωή του, αλλά και ένας απαίσιος καβγάς μεταξύ μαμάς και κόρης καταμεσής του δρόμου, κεντρίζουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη που πλέον αδημονεί για τις εξελίξεις.

είναι όντως περιπέτεια αν δεν πάρεις τουλάχιστον μία λάθος απόφαση;

Έχουμε ακόμη να διαβάσουμε πολλά. Τρυφερές εξελίξεις, αποκαλύψεις που καίνε, ψέματα που βγαίνουν στην επιφάνεια, χαρακτήρες που απαγκιστρώνονται από τα δεσμά τους, αισθήματα που βλέπουν το φως…
Ο φαινομενικά γοητευτικός OldCountryBoy από ένα site γνωριμιών, μια γέννα που ενώνει τους απροετοίμαστους και συνάμα απόμακρους γείτονες μιας πολυκατοικίας, οι ψυχοθεραπεία με τις αναμνήσεις να ξεπηδούν μέσα από τις φωτογραφίες που θα καταφέρουν να δουν μαζί η Λίνα και η Μαριάν, μια μυστική αποστολή για τον Φιτζ και την Αϊλίν αλλά και τα εγκαίνια της λέσχης των Αργυρών Σορντίτσερς που στέφτηκαν με απόλυτη επιτυχία, μας οδηγούν αβίαστα στα τελευταία κεφάλαια του βιβλίου που περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους να διαβαστούν.
Μια ανάσα πριν το τέλος θα διαβάσουμε για τον τίτλο της Βασίλισσας της Πρωτομαγιάς που βρίσκεται μετέωρος, θα μας χαροποιήσει η απόφαση για ένα ταξίδι στο Μπαλί με ένα στρωματάκι yoga και θα γίνουμε μάρτυρες μια βραδιάς γεμάτης σεξ.

Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση που μου κίνησε το ενδιαφέρον για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο της Beth O’Leary, ένα σύντομο βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:
αν παριστάνεις ότι δεν είσαι θυμωμένος ποτέ απολύτως, τότε η προσποίηση ότι δεν είσαι θυμωμένος γίνεται πραγματικότητα απλώς με το πέρασμα του χρόνου

Οι οικογενειακοί δεσμοί, η δύναμη της φιλίας, η αξία της ανιδιοτέλειας, ο πόνος και η θλίψη που συνοδεύει μια απώλεια, αλλά και αγάπη για τον συνάνθρωπο ή τον γείτονα, καθιστούν το βιβλίο αξιαγάπητο και συναισθηματικό. Τόσο η Λίνα όσο και Αϊλίν, έχουν τη δύναμη να μας παραδειγματίσουν και να μας διδάξουν ήθος, σεβασμό, αγάπη και αλληλεγγύη.
Κανείς δεν είναι μόνος του, αρκεί να αφήσει μια μικρή χαραμάδα και να δώσει το χέρι του σε εκείνον που του προσφέρει το δικό του.

Η Beth O’Leary (Μπεθ Ο’Λίρι) είναι Αγγλίδα συγγραφέας, απόφοιτη του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Πρωτοεμφανίστηκε το 2019 με το μυθιστόρημα The Flatshare (Οι συγκάτοικοι, Πατάκης 2020), το οποίο ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο αντίτυπα και έχει μεταφερθεί στη μικρή οθόνη.
Εντός του 2024 αναμένεται να κυκλοφορήσει το νέο της μυθιστόρημα The Wake-Up Call.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει:
Η Λίνα παραείναι μικρή για να νιώθει εγκλωβισμένη. Η Αϊλίν παραείναι μεγάλη για να ξαναρχίσει απ’ την αρχή. Ίσως είναι η ώρα για μια ανταλλαγή…
Όταν η Λίνα τα θαλασσώνει με μια μεγάλη παρουσίαση στη δουλειά, καταφεύγει στο σπίτι της γιαγιάς της για να ξεκουραστεί, κάτι που έπρεπε να είχε κάνει προ πολλού. Λίγο πριν κλείσει τα ογδόντα, η Αϊλίν έχει εγκαταλειφθεί από τον σύζυγό της και θα ήθελε μια δεύτερη ευκαιρία στην αγάπη. Αλλά το χωριουδάκι της στο Γιόρκσιρ δεν έχει και πολλούς διαθέσιμους κυρίους… Η Λίνα της προτείνει μια λύση: να ανταλλάξουν σπίτια για δύο μήνες. Η Αϊλίν θα ζήσει στο Λονδίνο για να αναζητήσει την αγάπη, και η Λίνα θα μείνει πίσω στο Γιόρκσιρ για να φροντίσει το σπίτι της.
Αντιμέτωπη με έναν όχλο απείθαρχων συνταξιούχων, καθώς και τον ενοχλητικά τέλειο –και υπερβολικά ωραίο– ντόπιο δάσκαλο, η Λίνα ανακαλύπτει ότι δεν είναι τόσο απλό να αλλάξεις ζωή. Παράλληλα στο Λονδίνο, η Αϊλίν κάνει μεγάλο σουξέ με τους νέους της γείτονες, καθώς και στο online dating – όμως, μήπως το τέλειο ταίρι γι’ αυτήν βρίσκεται πιο κοντά στο σπίτι της απ’ ό,τι νόμιζε;