Η ζωή του Γουσταύου Κλάους, του Βαυαρού Διευθυντή μιας εταιρείας εξαγωγών που ασχολείται με τα αμπέλια, με την πένα της Αλέκας Ζωγράφου μετουσιώθηκε σε ιστορία γεμάτη συναίσθημα, αρώματα και γεύσεις.
Ο Γουσταύος ζει πλέον στην Πάτρα, στη γη της Gutland. Άξιος άνθρωπος, δίκαιος εργοδότης με όραμα, θα ερωτευθεί, θα πονέσει, θα δημιουργήσει τη δική του Καστροπολιτεία, θα εφεύρει τη Μαυροδάφνη και θα ζήσει μια μεστή και γεμάτη εμπειρίες ζωή, πλάι σε ανθρώπους που τον αγαπούν, τον σέβονται, τον εκτιμούν και τον συμβουλεύονται.
Η ιστορία διαδραματίζεται στην Πάτρα, τη Βαλέτα, το Οικόκαστρο και το Μπορντό και οι ήρωες που πλαισιώνουν τον Γουσταύο συνδέονται μαζί του με περίτεχνους δεσμούς.

θα ακούς πολύ, θα μιλάς λίγο και όταν φεύγεις από εκεί, να μην θυμάσαι

Η Δάφνη που μαγνητίζει το νεαρό αφεντικό της, ένα προξενιό που γίνηκε δεκτό από τον παραλήπτη του, η κα Μαριάνθη που έχει χάρισμα να ‘διαβάζει’ τα μελλούμενα, η φυματίωση σε προχωρημένο στάδιο για μια άμοιρη ψυχή και τα πριμαρόλια που για όλους αποτελούν γιορτή, είναι οι πρώτες εικόνες του βιβλίου που θα μας κρατήσουν συντροφιά και θα δώσουν τη σκυτάλη στις επόμενες εξίσου σημαντικές στιγμές του.
Η Ρηνιώ, η Αυγή και ο Αναστάσης που μετακομίζουν στην Καστροπολιτεία, η ευαίσθητη Θωμαή που θα αφήσει την αυλή της βασίλισσας Αμαλίας, ο πόλεμος του ’40, ο Λούλιο η Φλοριάνα και η μικρή Ορόρα που θα γυρίσουν άρδην στον τόπο καταγωγής τους για να σωθεί εν μέρει η οικογένειά τους και ο Λύγκος, ένας ληστής με φιλότιμο, θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους και θα πορευτούν στα χνάρια του τελειομανή Γουσταύου που στέκεται αρωγός σε κάθε ανάγκη τους.
Ακολουθεί ένα κρασί που ανασταίνει και νεκρούς και ονομάζεται «Μαυροδάφνη», η βοήθεια της Αυγής στον αγώνα, ο Μανώλης ένα κτήνος για τη Ροδούλα αλλά και για άλλες γυναίκες, ένας λεβέντης για την Αντίσταση αλλά και ο κατασταλαγμένος νέος Μίμης που προστίθεται στην παρέα της Αμαλίας και της Ρηνιώς.
Ακόμη έχουμε να διαβάσουμε πολλά. Η Καστροπολιτεία θα μεγαλώσει, θα απωλέσει, θα αγκαλιάσει στους κόλπους της τις ψυχές που υποφέρουν και θα προσπαθήσει να επουλώσει τις πληγές τους. Οι καιροί αλλάζουν, ο πόλεμος καλά κρατεί, αλλά η ζωή συνεχίζεται και κάποιοι από τους ήρωες θα κοιτάξουν μπροστά και θα ακολουθήσουν τα όνειρά τους.

κάθε τόπος που μας δένει μαζί του να ξέρεις είναι μια Ιθάκη και μια αυγή

Η εξομολόγηση της μοναχής Καλλίστης, η δουλειά του καραγκιοζοπαίχτη, ο Στέργιος ένας συνετός και ώριμος γαμπρός, το εκκλησάκι του Αγίου Θωμά, η άχαρη εργασία της Αυγής στο καπηλειό μετά εκείνης στο ραφτάδικο αλλά και ο Κωνσταντής που έζησε το ολοκαύτωμα της Σμύρνης, αναμοχλεύονται με την ιστορία μας και συνθέτουν ένα συνονθύλευμα που δύσκολα περνά απαρατήρητο.
Ανάμεσα στις λέξεις, κρύβεται ένας στείρος άντρας και η εγκυμονούσα γυναίκα του, η Ελένη που αγαπά τα μαθήματα ωδείου, ένα τετράδιο πολυκαιρισμένο και καταχωνιασμένο σε μια καπελιέρα, αλλά και ένας ξεχασμένος και κλειστός φάκελος στην τσέπη ενός γυναικείου παλτού που περιμένει στωικά να ανοίξει.

Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση που μου κίνησε το ενδιαφέρον για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο της Αλέκας Ζωγράφου, ένα σύντομο βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:
δεν την ορίζουμε πάντα την καρδιά. Ο έρωτας δεν κάνει συμφωνητικά, απλώς έρχεται

Μια ανάσα πριν το τέλος, οι αποκαλύψεις βγαίνουν στο φως, ένα μυστικό αλλάζει χέρια και η κατάθλιψη ανοίγει βίαια μια πόρτα χωρίς να χτυπήσει. Η σκυτάλη πλέον βρίσκεται στα χέρια της συγχώρεσης και αμφιταλαντεύεται για το πως θα κινηθεί.
Θα μείνει μετέωρη ή θα δώσει άφεση αμαρτιών σε εκείνη που κράτησε εφτασφράγιστο μυστικό την αλήθεια της;
Η απάντηση σας περιμένει στο βιβλίο της Αλέκας Ζωγράφου.

Η Αλέκα Ζωγράφου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Ορχομενό Βοιωτίας. Σήμερα κατοικεί στα Μελίσσια. Σπούδασε γαλλική φιλολογία, αλλά πολύ γρήγορα, η αγάπη της για τον συναρπαστικό κόσμο της δημοσιογραφίας της άλλαξε τα σχέδια και έτσι, ασκεί το επάγγελμα της δημοσιογράφου.
Έχει εργαστεί στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ, υπεύθυνη σε μόνιμες στήλες για την ομορφιά, την υγεία, το βιβλίο και τις ανθρώπινες σχέσεις, ως αρχισυντάκτρια σε περιοδικά ευρείας κυκλοφορίας, καθώς και στο ραδιόφωνο στη σύνταξηκαι εκφώ­νηση ειδήσεων. Σήμερα, εργάζεται στην τηλεόραση.
Η ενασχόλησή της με την παιδική λογοτεχνία ξεκίνησε το 2009 με το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Ο Ζώζι και η ποντικο­Μόνα Λίζα». Ακολού­θησαν τα βιβλία «Μ, όπως Μελίτα, όπως μέλι», «Ο Μανώλης, ο κύριος μη με μαλώνεις» και «Μυστικά, νότια του χάρτη». Πρόκειται για το πρώτο παιδικό βιβλίο για το Ρέθυμνο, το οποίο με ειδική έκδοση χρησι­μοποιήθηκε για το 17ο Παιδικό Κυνήγι Θησαυρού. Το μυθιστόρημα «Αγάπη όπως… αλμύρα», που κυκλοφόρησε το 2018 από τις Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη, ήταν η πρώτη της συγγραφική προσπάθεια στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία. Το 2019 κυκλοφόρησε το δεύτερο λογοτεχνικό της βιβλίο με τίτλο: «Άνεργη με Louis Vuitton»

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη.

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει:
Τα όνειρά του ήταν καμωμένα από χώμα και αμπέλι και, λίγο μετά την άφιξή του στην Πάτρα, ο Γουσταύος Κλάους τα έκανε πραγματικότητα. Ο έρωτάς του για τη Δάφνη παράφορος, όμως είχε τραγικό τέλος. Και για να την τιμήσει, έδωσε το όνομά της στο καλύτερο κρασί του, τη Μαυροδάφνη. Ο γάμος του με τη Θωμαή, μία από τις κυρίες της Αυλής της βασίλισσας Αμαλίας, και ο ερχομός της κόρης τους γέμισαν ξανά με φως τη ζωή του.
Με πέτρα, λάσπη και τους καλύτερους μάστορες έχτισε τη δική του καστροπολιτεία λίγο έξω από την Πάτρα. Η μικρή Ρηνιώ, που ζούσε εκεί με την οικογένειά της, έγινε αχώριστη φίλη με την κόρη του Γουσταύου, την Αμαλία. Τα χρόνια περνούν, ο Γουσταύος φεύγει από τη ζωή, αλλά πάντα αποτελεί το σημείο αναφοράς στην καστροπολιτεία. Εκεί όπου βρίσκεται για χρόνια κρυμμένο ένα τρομερό μυστικό. Ένα μυστικό που όταν έρθει στο φως, θα κλυδωνίσει τις σχέσεις και θα δοκιμάσει τις συνειδήσεις.
Πόση δύναμη έχει η μετάνοια; Πόσο ακριβό θα αποδειχτεί το αντίτιμο της συγχώρεσης;