Το βιβλίο της Στέφανι Λαντ, είναι αυτοβιογραφικό και φανερώνει τις δυσκολίες και τις δυστοκίες που αντιμετώπισε την εποχή που εργάστηκε ως οικιακή βοηθός, για να καταφέρει να ανταπεξέλθει οικονομικά αλλά και κοινωνικά.
Την εποχή που ονειρεύεται να σπουδάσει και να γίνει συγγραφέας, μένει έγκυος μετά από 4μηνη σχέση με τον Τζέιμι. Ο Τζέιμι, είναι ένας νέος κυκλοθυμικός που δεν επιθυμεί να δημιουργήσει οικογένεια στην παρούσα φάση της ζωής του. Την απειλεί, την κακοποιεί αλλά εκείνη αποφασίζει να γίνει μητέρα και να ανταποκριθεί στο δύσκολο ρόλο ενόσω οικονομικά είναι αδημιούργητη.


Και η ίδια είναι παιδί χωρισμένων γονιών, έχει συναισθηματικά κενά, νιώθει έντονη την έλλειψη της οικογένειάς της, αναγκάζεται να παραμερίσει τα σχέδιά της για το πανεπιστήμιο και τα μαθήματα δημιουργικής γραφής και πασχίζει διακαώς να είναι μια καλή μητέρα για την κόρη της, την οποία έχει κοντά της μετά από δικαστική διαμάχη για τη γονική επιμέλεια.
Τα βάρη στην πλάτη της είναι δυσβάσταχτα. Το διαμέρισμα μεταβατικής στέγασης, η μερική απασχόλησή της ως κηπουρός, τα κρατικά επιδόματα, η εταιρεία καθαρισμού της Τζένι και ο νέος άνδρας που μπαίνει στη ζωή της, Τράβις, θα συνδράμουν για να την πεισμώσουν και να την απεγκλωβίσουν πρόσκαιρα από το τέλμα στο οποίο θεωρεί ότι βρίσκεται.
Πασχίζει, επιμένει, υπομένει και εργάζεται σκληρά για να καταφέρει να επιβιώσει και αποδέχεται προσφορές από γνωστούς και μη, χωρίς ντροπές και κόμπλεξ.
Η νέα εταιρεία καθαρισμού, της παρέχει σταθερότητα και ευγνωμοσύνη για τις υπηρεσίες της και η υπεύθυνη Λόνι, θα την αγκαλιάσει και θα τη βοηθήσει όσο καλύτερα μπορεί. Η δουλειά της ως οικιακή βοηθός, είναι δύσκολη, απαιτεί κόπο και παρόλο ότι περνάει στα σπίτια των ενοίκων πολύ χρόνο, είναι αόρατη, αθέατη και ανώνυμη για τους οικοδεσπότες.
Η δουλειά της την επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό. Το σπίτι της Γουέντι, το σπίτι με τα φυτά, εκείνο με τους κλόουν, το σπίτι της Ντόνα, του Σεφ, της Λόρι, το πορνόσπιτο, το σπίτι της μαζώχτρας, αλλά και το θλιβερό σπίτι θα αφήσουν το δικό τους σημάδι στην Στέφανι, προσδίδοντας της ανάμεικτα συναισθήματα.
Οι αγγελίες της γεμάτες στυγνή αλήθεια, η μαγευτική θέα κάποιων σπιτιών, η λίστα επιθυμιών στο Facebook, η διαμονή στη φάρμα με τα άλογα, τα μπάνια γεμάτα τρίχες και ξεραμένους λεκέδες από κάτουρα, τα μυοσκελετικά προβλήματα, οι αφόρητοι πόνοι, η κόπωση, τα δάκρυα απελπισίας, ένα ατύχημα που λίγο έλλειψε να πάρει τις διαστάσεις του μοιραίου και η διέξοδό της στο γράψιμο, θα μας κρατήσουν συντροφιά και άλλοτε θα μας συγκινούν και άλλοτε θα μας πονούν.

Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση, για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο της Στέφανι Λαντ, ένα μικρό βιογραφικό της οποίας υπάρχει στο τέλος της παρουσίασης, επέλεξα να σας γράψω το γενικό συμπέρασμα του βιβλίου:
η ζωή τελικά είναι ωραία, αν φυσικά δεν πάψεις να το πιστεύεις

image description


Η Στέφανι νιώθει μόνη και είναι μόνη, αβοήθητη, χωρίς χρήματα, χωρίς ανθρώπους γύρω της μα περισσότερο έχει έλλειψη έναν γλυκό λόγο συμπαράστασης, μια ζεστή αγκαλιά, ένα αληθινό χάδι. Θα παλέψει με σθένος παρά τις αντίξοες συνθήκες, θα διεκδικήσει χρόνο και χώρο με το παιδί της, θα καταπιεί τα κακώς κείμενα που την περιβάλουν, τον χλευασμό των ανθρώπων και θα σταθεί μονάχα στα καλά και τα ευχάριστα.
Θα πιστέψει στο όνειρο και εκείνο θα πλησιάσει σε βαθμό που απλώνοντας το χέρι της, μπορεί να το αγγίξει και να το κάνει κτήμα της. Η Στέφανι διδάσκει πολλά. Δίνει απλόχερα μαθήματα ζωής, επιβίωσης, προσαρμογής και ανταπεξέρχεται στις δυσκολίες, προσπερνά σκοπέλους και επιλέγει να υποστηρίξει και να επενδύσει στη ζωή που έχει φανταστεί ακόμα και όταν όλα τα σενάρια είναι εναντίον της.

Τι λέτε θα τα καταφέρει;

Η Στέφανι Λαντ είναι Αμερικανίδα συγγραφέας και δημόσια ομιλήτρια. Έγινε γνωστή από την τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου της με τίτλο “Οικιακή βοηθός (Maid)” για το Netflix. Το βιβλίο συμπεριλήφθηκε στη λίστα ανάγνωσης του Μπαράκ Ομπάμα και έχει ήδη μεταφραστεί σε 17 γλώσσες, ενώ έχει ξεπεράσει τις 45.000 κριτικές στο Goodreads.
Σύμφωνα με τους New York Times το βιβλίο συγκαταλέχθηκε στα 100 πιο σημαντικά για το 2019. H Στέφανι Λαντ έγραψε αυτό το αυτοβιογραφικό κείμενο αρχικά σε ένα σημειωματάριο, περιγράφοντας την εμπειρία της ως καθαρίστρια σε σπίτια πλουσίων, από το οποίο προέκυψε ένα από τα δημοφιλέστερα memoirs των τελευταίων ετών. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το: stepville.com

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.