Kate Quinn, καταξιωμένη Αμερικανίδα συγγραφέας ιστορικών κυρίως μυθιστορημάτων. Το έργο της «Η ΚΥΝΗΓΟΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ», έφεραν στην χώρα μας οι Εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ τον Οκτώβρη.


«…Οι νεκροί δεν μπορούν να δώσουν κανέναν αγώνα, εμείς οι ζωντανοί πρέπει να δώσουμε τον αγώνα γι’ αυτούς. Πρέπει να θυμόμαστε, γιατί υπάρχουν και άλλοι τροχοί που γυρίζουν, εκτός από τον τροχό της δικαιοσύνης. Ο χρόνος είναι ένας από αυτούς, ένας πελώριος και αδιάφορος τροχός, κι όταν κυλάει ο τροχός του χρόνου και οι άνθρωποι ξεχνούν, υπάρχει κίνδυνος να ξαναβρεθούμε στην αρχή του κύκλου…».


Ιστορικό μυθιστόρημα. Μια ιστορία που διαδραματίζεται ακριβώς με την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κι αφορά στην προσπάθεια που ξεκίνησε τότε ώστε να βρεθούν και να συλληφθούν όλοι οι Ναζί εγκληματίες πολέμου που είχαν διαφύγει και να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη.
Όλοι οι βασικοί ήρωες είναι προϊόντα μυθοπλασίας, όμως η συγγραφέας έχει καταφέρει να εντάξει σε αυτούς τις δράσεις πραγματικών προσώπων. Έτσι διάσπαρτα στο έργο παρεμβάλλονται και πραγματικά γεγονότα, τα οποία η Kate Quinn έχει εναρμονίσει άρτια με την πλοκή του έργου. Καταιγιστική ροή με έντονες περιγραφές και δυνατές συγκινήσεις, ενώ εντύπωση προκαλεί η δομή της ιστορίας, η οποία μετά τον πρόλογο, είναι χωρισμένη σε τρία κύρια μέρη, με 59 συνολικά κεφάλαια και επίλογο καθώς και ένα σημαντικό σημείωμα του συγγραφέα στο τέλος του βιβλίου. Τρεις Αφηγηματικές φωνές σε τριτοπρόσωπη αφήγηση, τρεις ιστορίες, με κάθε κεφάλαιο να φέρει το όνομα εκ των τριών βασικών ηρώων. Η ιστορία τους ξεκινά από διαφορετικούς τόπους και χρόνους, για να καταλήξουν τελικά στον κοινό στόχο. Στην κυνηγό του Χίτλερ.


Η Τζόρνταν ανοίγει την ιστορία, τον Απρίλιο του 1946, στη Λίμνη Σέλκι της Βοστώνης. Ακολουθεί ο Ίαν, τον Απρίλιο του 1950, κοντά σε μια λίμνη της Κολωνίας. Και έρχεται η Νίνα, περίπου το 1937, η οποία βρίσκεται στη Λίμνη Βαϊκάλη της Σιβηρίας. Κάθε ένας, ξετυλίγει τη δική του ιστορία για το πώς ήρθε αντιμέτωπος με τη δολοφόνο των ναζί. Ο Ίαν αποτελεί τον συνδετικό κρίκο όλων και αυτός είναι και ο κύριος διώκτης της. Για τον Ίαν, η υπόθεση αυτή δεν είναι σαν όλες τις άλλες καθώς είναι ο επικεφαλής μιας ομάδας που σκοπό έχει την σύλληψη ναζί εγκληματιών. Κι αυτό γιατί η κυνηγός δολοφόνησε εν ψυχρώ τον αδελφό του. Η Νίνα ήταν η μόνη αυτόπτης μάρτυρας του φόνου και η μόνη που γλύτωσε από τα χέρια της δολοφόνου. Η μόνη που μπορεί να την αναγνωρίσει.


Ο Ίαν και η Νίνα θα συναντηθούν και θα συστήσουν μια ομάδα καταδίωξης, ξεκινώντας ένα ξέφρενο κυνηγητό σε δύο ηπείρους για να εντοπίσουν την κυνηγό, η οποία έχει καταφέρει να περάσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με ψεύτικο όνομα και έχει κάνει έναν γάμο που την καθιστούσε μητριά της Τζόρνταν. Η 17χρονη Τζόρνταν είναι ερασιτέχνης φωτογράφος. Κατάφερε να απαθανατίσει τη δολοφονική ψυχή της μητριάς της σε μια φωτογραφία. Όμως δεν μπορούσε να φανταστεί ποια ήταν πραγματικά. Ακόμα και όταν ο πατέρας της σκοτώθηκε σε ατύχημα, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι πίσω από αυτό βρισκόταν η μητριά της.
Η Νίνα και ο Ίαν θα προλάβουν την κυνηγό πριν ολοκληρώσει το έργο της και εξαφανίσει τα ίχνη της; Θα μπορέσουν να σώσουν την Τζόρνταν και την μικρή Ρούθ, την οποία η κυνηγός εμφάνιζε ως κόρη της για κάλυψη; Θα μπορέσει ο κάθε ένας από τους ήρωες της ιστορίας να ξεπεράσει τους προσωπικούς του φόβους, που στοιχειώνουν τις νύχτες τα όνειρα τους, ώστε να σταθούν δυνατοί απέναντι στην κυνηγό;


Ένα πλούσιο, αγωνιώδες και εξαιρετικά καλογραμμένο μυθιστόρημα- δεδομένο είναι ότι για εμάς συμβάλει η προσεγμένη μετάφραση της Γωγώς Αρβανίτη– με εμφανή την ιστορική έρευνα που προηγήθηκε της συγγραφής, με δυνατούς ήρωες, που πέραν του ιστορικού και κατασκοπευτικού του περιεχομένου, διαθέτει και αστυνομική χροιά καθώς και μια δόση ψυχολογικού θρίλερ. Πολλαπλά τα θέματα του με κυρίαρχο τη βαρβαρότητα του πολέμου, τα εγκλήματα του και τις συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων και της ανθρωπότητας. Πάνω από όλα όμως, η συγγραφέας θέλει να δυναμώσει την μνήμη μας σε σχέση με εκείνα τα εγκλήματα πολέμου που έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, σε μια προσπάθεια που δεν αφορά τόσο στο σκέλος της σύλληψης των υπαίτιων, όσο στο αναπόδραστο γεγονός ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τέτοια γεγονότα ποτέ.

image description

«Η Νίνα Μάρκοβα είχε πάντα όνειρο να πετάξει. Γενναία και ατρόμητη, κατατάσσεται στις θρυλικές “Μάγισσες της Νύχτας”, το αποκλειστικά γυναικείο σμήνος νυχτερινών βομβαρδιστικών των Σοβιετικών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν όμως βρίσκεται αποκλεισμένη πίσω από τις γραμμές του εχθρού, γίνεται το θήραμα μιας ανελέητης Ναζί δολοφόνου, που είναι γνωστή ως «η Κυνηγός».

 

Μετά το τέλος του πολέμου, ο Βρετανός πολεμικός ανταποκριτής Ίαν Γκράχαμ γίνεται κυνηγός Ναζί, αλλά υπάρχει ένας στόχος που διαρκώς του ξεφεύγει: ένα μοχθηρό αρπακτικό, η Κυνηγός. Για να τη βρει, ο επίμονος ερευνητής ενώνει τις δυνάμεις του με τη μόνη μάρτυρα που επέζησε από τα νύχια της: τη Νίνα Μάρκοβα.
Στη μεταπολεμική Βοστόνη, η δεκαεπτάχρονη Τζόρνταν ΜακΜπράιντ είναι αποφασισμένη να γίνει φωτογράφος. Όταν κάποια στιγμή αρχίζει να σκαλίζει το παρελθόν της Γερμανίδας μητριάς της, ανακαλύπτει
ότι στην οικογένειά της υπάρχουν βαθιά θαμμένα μυστικά που απειλούν όλα όσα είναι σημαντικά στη ζωή της.
»
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)