«Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ» το νέο βιβλίο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΩΤΑΚΗ που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ. Ο Δημήτρης Σωτάκης έχει καταφέρει να βάλει τη δική του σφραγίδα στην σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία. Όπως σε προηγούμενα έργα του, έτσι και σε αυτό, η χώρα και η πόλη όπου διαδραματίζεται το έργο δεν κατονομάζονται. Με τον τρόπο αυτό ο συγγραφέας προσπαθεί να αναδείξει το μήνυμα που θέλει να περάσει μέσω της ιστορίας του, αφαιρώντας από αυτήν κάθε τι αληθινό.
Ο «μεγάλος υπηρέτης» -ένα σύγχρονο αλληγορικό, κοινωνικό μυθιστόρημα με έντονα ψυχογραφικά στοιχεία- καταδεικνύει την ζωή του σύγχρονου ανθρώπου σχεδόν χωρίς ταυτότητα, και όλα όσα διστάζει να κάνει για να βρει την ευτυχία, με αποτέλεσμα να έρχεται αντιμέτωπος με το alter ego του. Ένα έργο μέσα από το οποίο η πάλη του ανθρώπου με το «Εγώ» είναι εμφανής, όπως και όλα τα μηνύματα που με συμβολικό και πρωτότυπο τρόπο περνούν από τις σελίδες του. Η μοναξιά, οι ενδόμυχοι φόβοι, η μάχη του ανθρώπου με τον ίδιο του τον εαυτό, η εικονική πραγματικότητα, η υποδούλωση του ανθρώπου στον σύγχρονο τρόπο ζωής της εποχής μας, η δύναμη και η εξουσία, η αναζήτηση της ευτυχίας, η ανάγκη της εξουσίας, ο εγκλεισμός σε έναν δικό μας κόσμο που ίσως δεν είναι και ο πραγματικός.
Κεντρικός ήρωας του έργου, αλλά και αφηγητής, είναι ένας 40χρονος άντρας, που σταδιακά θα μετατραπεί σε κομπάρσο της ίδιας του της ζωής. Έχει στην κατοχή του αίθουσες εκδηλώσεων τις οποίες και νοικιάζει κλείνοντας καθημερινά συμβόλαια μικρής διάρκειας για κάθε μια από αυτές. Όλο αυτό όμως, σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη προσωπική και ερωτική του ζωή, έχει σαν αποτέλεσμα να επέλθει η κόπωση. Έτσι λοιπόν, στην κηδεία του θείου του θα γνωρίσει τον Μάριο. Ο Μάριος ήταν για χρόνια στην υπηρεσία του θείου του χωρίς ποτέ να έχει προσωπική ζωή αλλά και τίποτα πια να κάνει μετά τον χαμό του αφεντικού του. Οι δύο άντρες είναι περίπου στην ίδια ηλικία και μοιάζουν αρκετά στην εξωτερική τους εμφάνιση. Έτσι λοιπόν, αποφασίζει να προσλάβει τον Μάριο ως υπηρέτη πιστεύοντας ότι θα μπορέσει έτσι να καλυτερέψει τη ζωή του. Τα πράγματα θα περιπλακούν όταν ο ένας θα θελήσει την ζωή του άλλου σε μια αντιστροφή ρόλων, σε ένα τραγικό και συνάμα παθολογικό παιχνίδι αυταπάτης.
Η δουλειά έχει αρχίσει να κουράζει το αφεντικό. Οι συμφωνίες αρχίζουν να κλείνουν όλο και πιο δύσκολα. Από την άλλη ο ίδιος νοιώθει μοναξιά και άμεση την ανάγκη μιας συντρόφου. Όμως διστάζει. Γυρνώντας από την δουλειά του και βλέποντας τον Μάριο να έχει τελειώσει τις δουλειές του και να βλέπει τηλεόραση, επαναστατεί. Φωνάζει και ασκεί βία. Γιατί όμως; Γιατί βγαίνει στην επιφάνεια ένας άλλος εαυτός; Ένας εαυτός που θέλει κι αυτός να χαλαρώνει μπροστά στην τηλεόραση με μια σύντροφο δίπλα του. Όμως αυτός δεν μπορεί. Το άγχος και η ακεραιότητά του δεν τον αφήνουν. Έτσι τα ξεσπάσματα του αφεντικού γίνονται καθημερινά. Έως την στιγμή που θα πάρει την μεγάλη απόφαση. Θα αναζητήσει σύντροφο μέσω διαδικτύου. Και τότε θα εμφανιστεί η Άννα. Η επικοινωνία μεταξύ τους θα τον χαλαρώσει. Η σχέση του με τον Μάριο θα καλυτερέψει. Και έρχεται η στιγμή που η Άννα θα του ζητήσει να συναντηθούν και αυτό θα τον προβληματίσει. Δεν νοιώθει έτοιμος. Διστάζει. Αποφασίζει να στείλει τον Μάριο στην θέση του. Και τα πράγματα παίρνουν άλλη τροπή.
Μέρα με την μέρα ο ένας παίρνει την θέση του άλλου. Και ο ήρωας μπαίνει οικιοθελώς σε έναν λαβύρινθο που αρχικά τον ενθουσίασε. Έβρισκε τους διαδρόμους του λαβύρινθου ενδιαφέροντες και η αναμενόμενη έξοδος προς την ευτυχία δελεαστική. Όμως αυτή η έξοδος άργησε να βρεθεί και ο πρωταγωνιστής μας εγκαταστάθηκε σε ένα πλάτωμα του λαβύρινθου δημιουργώντας μια εικονική πραγματικότητα, μια φανταστική ευτυχία σε μια εξελικτική πορεία προς την αυτοκαταστροφή αφού μεταλλάχτηκε σε κάτι που δεν ήταν τίποτα άλλο από τον «Μεγάλο Υπηρέτη»!

«Ένας επιχειρηματίας προσλαμβάνει στο σπίτι του έναν βοηθό, προκειμένου να βάλει τη χαοτική καθημερινότητά του σε μια τάξη. Από τη στιγμή όμως που θα ξεκινήσει αυτή η συγκατοίκηση, μια σειρά από παράξενα γεγονότα οδηγούν αυτή την ιστορία σε απρόβλεπτα και σκοτεινά μονοπάτια.

Ένα μυθιστόρημα για τη μάχη του ανθρώπου με τον εαυτό του· για την ψευδαίσθηση που δημιουργεί η δύναμη της εξουσίας
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)