22 Απριλίου 2016, και οι Εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ κυκλοφορούν το δεύτερο βιβλίο της Ιουλίας Ιωάννου «ΑΠΩΛΕΙΕΣ», σχεδόν ένα χρόνο μετά από το «Έτσι ξαφνικά έγιναν όλα» με το οποίο έκανε το ντεμπούτο της στα συγγραφικά δρώμενα της σύγχρονης Ελληνικής λογοτεχνίας.
Αυτή τη φορά η Ιουλία Ιωάννου επιλέγει να αφηγηθεί ένα έντονα δραματικό- κοινωνικό μυθιστόρημα.
Η συγγραφέας μας μεταφέρει σε μια πόλη, κάπου κοντά στην Λευκάδα κι εκεί τοποθετεί τους ήρωές μας.
Ειρήνη και Μαρία αδελφές αγαπημένες με τόσο διαφορετικές ζωές…
Χριστίνα, Σοφία κολλητές φίλες…
Χρήστος, Ηλίας, Όμηρος, Φίλιππος…
Και αργότερα η Ευανθία και η μικρούλα Ζωή…
Ήρωες απλοί και καθημερινοί, ήρωες ανθρώπινοι με αδυναμίες, ήρωες που χαράζουν την ζωή τους, αλλά και που ακολουθούν την μοίρα τους, όπου και αν αυτή τους ορίζει να φτάσουν.
Η Άβα που με το μίσος της δίνει ίσως το πιο σκληρό χτύπημα σε ένα αθώο πλάσμα…
Ο Απόστολος που για ό,τι έκανε, η ζωή δεν του χαρίστηκε…
Η περιγραφική καθημερινότητα των ηρώων με την γραφή της κ. Ιωάννου, είναι σε τέτοιο βαθμό, που νιώθεις πως «τους βλέπεις» να κινούνται στο χώρο, να υποφέρουν, να χαίρονται, να ελπίζουν, να φοβούνται, να κλαίνε, να ζουν! Οι ανθρώπινες σχέσεις, οι αδυναμίες που ο καθένας κουβαλάει ως άνθρωπος, οι αποφάσεις που παίρνουν για το μέλλον τους, πώς ένα λάθος μπορεί να αλλάξει τις ζωές μας, είναι στοιχεία που καθορίζουν την εξέλιξη του έργου και κρατούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο.

«Τι είναι αλήθεια σωστό και τι λάθος; Πόσες φορές ο άνθρωπος βρίσκεται σε δίλημμα; Πράττει καταπώς τον βολεύει εκείνη τη στιγμή, χωρίς να λογαριάζει τις συνέπειες των πράξεών του στο μέλλον, ή προσπαθεί να επιλέξει το καλύτερο έχοντας συναίσθηση της απόφασης αυτής;»
Όλα γίνονται για κάποιο λόγο, και αυτόν τον λόγο τον ανακαλύπτουμε σιγά-σιγά όσο η ιστορία εξελίσσεται. Κάποιες στιγμές νοιώθεις πως η ζωή είναι άδικη, πως τα σκληρά γεγονότα της ζωής επηρεάζουν την πορεία του καθενός μας, πως οι αποφάσεις μας, η μοίρα μας, είναι όλη η ζωή μας άλλωστε το παρελθόν δεν γυρίζει πίσω, φεύγει ανεπιστρεπτί και μαζί του παίρνει όλα τα λάθη που κάναμε ενώ το σήμερα είναι αυτό που μπορεί να αλλάξει το μέλλον μας.
«Πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει η καθημερινότητα, η συνήθεια μιας ήρεμης ζωής, από ένα τραγικό περιστατικό που σαρώνει ό,τι βρει στο πέρασμα του! Η πορεία που χαράζει ο άνθρωπος από τότε που αντιλαμβάνεται τον εαυτό του, τα όνειρα και οι επιθυμίες του, όλα μπορούν από τη μια στιγμή στην άλλη να διαλυθούν, να γίνουν στάχτη».

Οι «Απώλειες» στη ζωή των ανθρώπων, ο πόνος που δημιουργούν και οι συνέπειες που έχουν, το λύγισμα της ψυχής και ο αγώνας να σηκωθεί ξανά και να συνεχίσει να ζει, καμιά φορά και να συγχωρεί είναι τα θέματα που αγγίζει το βιβλίο και πραγματεύεται με εξαιρετικό τρόπο.
«Μόνο μέσα από τις δυσκολίες οι άνθρωποι δυναμώνουν, γίνονται βράχοι που αντέχουν τα χτυπήματα που τους επιφυλάσσει η ζωή».
«Ναι, ο άνθρωπος μπορεί να αλλάξει, αν έχει μέσα του καλοσύνη, δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρει διέξοδο».
Απόλυτα τεκμηριωμένο κάθε τι, η συγγραφέας έδωσε ένα καλοδουλεμένο βιβλίο στους αναγνώστες, δείχνοντας ότι δυστυχώς στο ταξίδι της ζωής δεν είναι όλα μαγικά, και σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχει ευτυχισμένο τέλος!

Πόσες φορές ο άνθρωπος βρίσκεται σε δίλημμα; Πράττει χωρίς να λογαριάζει τις συνέπειες των πράξεών του στο μέλλον;
Όταν ο Φίλιππος γνώρισε τη Χριστίνα, ένιωσε βαθιά μέσα του ότι εκείνη ήταν η μοναδική γυναίκα που θα ήθελε ποτέ στη ζωή του. Δεκαοχτώ χρόνια πριν, κάτι αντίστοιχο είχε νιώσει και ο Χρήστος αντικρίζοντας την Ειρήνη.
Η Σοφία παρασύρθηκε από την έλλειψη αγάπης και τρυφερότητας και βυθίστηκε στον σκοτεινό κόσμο της απελπισίας με όσα έζησε εξαιτίας του Απόστολου.
Τι κοινό έχουν αυτές οι τρεις γυναίκες;
Τι τις συνδέει με τον Χρήστο και τις λανθασμένες επιλογές του;
Όταν ο έρωτας χτυπάει την πόρτα, δε λογαριάζει τίποτα στο διάβα του… Μόνο η μοίρα μπορεί να διορθώσει κάποια βάθη. Ίσως γιατί η μοίρα έχει ορίσει έναν ρόλο για τον καθένα. Μόνο η δύναμη της αγάπης και της συγχώρεσης μπορεί να κρατήσει ζωντανή την Ελπίδα, να χαρίσει ξανά Ζωή.
(οπισθόφυλλο βιβλίου)

apol