«Ένας ελέφαντας το κάτι άλλο» – Άννη Θεοχάρη


«Είναι στ’ αλήθεια τόσο ωραίο να είσαι κάτι το σπουδαίο, μέσα στα ζώα το πιο μεγάλο, μα εγώ θα γίνω κάτι άλλο!»
Τραγουδάει ένας μικρός ελέφαντας… Ποιος θα τον εμποδίσει και ποιος θα σταθεί στο πλάι του;»
Την Άννη Θεοχάρη τη γνωρίσαμε το 2009 όταν κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο. Φέτος, 10 χρόνια μετά, κυκλοφόρησε το έβδομο βιβλίο της με τίτλο: «Ένας ελέφαντας το κάτι άλλο», από την Ελληνοεκδοτική, με ένα σκληρόδετο και καλαίσθητο εξώφυλλο. Αυτήν την φορά όμως, η Άννη Θεοχάρη έχει ακόμα μία ιδιότητα εκτός από αυτή του συγγραφέα παιδικών βιβλίων. Πρόκειται για την ιδιότητα του εικονογράφου, αφού η ίδια εικονογράφησε την ιστορία που έπλασε. Και είναι μια πραγματικά εξαιρετική εικονογράφηση, απόλυτα ταυτισμένη με το κείμενο.


Ένας μικρός και τόσο γλυκός Ελέφαντας είναι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, ο οποίος ακούει από όλους ότι οφείλει να μεγαλώσει και να γίνει ένας «κανονικός» ελέφαντας. Εκείνος; Αυτό θέλει; Ή μήπως θέλει να γίνει κάτι άλλο;
Το όνομα του μικρού Ελεφαντάκου δεν μας δίνεται από την συγγραφέα. Ίσως γιατί δεν έχει σημασία αφού η αλληγορική του ιστορία, αφορά το κάθε παιδί, τον κάθε άνθρωπο. Με έναν ξεχωριστό τρόπο η συγγραφέας προσδιορίζει τη σημασία της μοναδικότητας – και όχι την διαφορετικότητα. Και αυτό ακριβώς δείχνει η Θεοχάρη στους μικρούς της αναγνώστες και όχι μόνο. Δείχνει την πίστη που πρέπει να έχουμε στον εαυτό μας. Το πώς όταν εισπράξουμε εμπιστοσύνη και αμέριστη αγάπη —και ειδικά την μητρική αγάπη —μπορούμε να γίνουμε κάτι αληθινά ξεχωριστό. Τις αντιδράσεις του «κατεστημένου» στις αποφάσεις εκείνες που δεν γίνονται εύκολα αποδεκτές από το γενικό σύνολο μα ούτε από τον «αρχηγό» που πιθανόν να νοιώθει απειλή, ότι μπορεί η αλλαγή κάποιου να ξεσηκώσει αντιδράσεις, ότι μπορεί να «αλλάξει» τα κεκτημένα. Τον πιθανό συμβιβασμό και πόσο αυτός μπορεί να μας κάνει δυστυχισμένους.
Ένα καλοδουλεμένο και συνάμα καλαίσθητο βιβλίο, 36 σελίδων, γραμμένο σε μορφή ρίμας, γεγονός που κάνει την ανάγνωσή του ευχάριστη και ευκολομνημόνευτη. Ένα βιβλίο που οι μικροί αναγνώστες πραγματικά θα απολαύσουν.

«Καλεσμένοι στο σπίτι» – Βασίλης Κουτσιαρής


Στον «φιλαναγνώστη» παρουσιάσαμε τη νέα σειρά «Μικροί Ήρωες σε Μεγάλες Σκανταλιές», της Ελληνοεκδοτικής για μικρούς αναγνώστες στην κατηγορία της παιδικής λογοτεχνίας και συγκεκριμένα την πρώτη ιστορία του Βασίλη Κουτσιαρή με τίτλο «Πορτοκαλάδα ΣΛΟΥΡΠ!». Ο συγγραφέας επανέρχεται τον Δεκέμβρη με το νέο του βιβλίο «Καλεσμένοι στο σπίτι», σε εξαιρετική εικονογράφηση και πάλι της Ναταλίας Καπατσούλια.


«Λουκά, με αυτά που κάνεις θα μείνεις μόνος!» μου είπε μια μέρα η μαμά. Πήρα το ύφος του μετανιωμένου παιδιού. Παλιά έπιανε αμέσως. Εκείνη τη μέρα, όχι. «Στο δωμάτιό σου, τώρα!» μου φώναξε κι εγώ, απλώς, εξαφανίστηκα. Μόλις είχε φύγει από το σπίτι η νονά μου. Μα πού να ήξερα ότι τα χέρια μου είχαν σοκολάτα; Ήμουν σίγουρος ότι τα είχα σκουπίσει. Εγώ να την αγκαλιάσω ήθελα μόνο. Μανία κι αυτή να φοράει λευκά ρούχα την άνοιξη…»
Ο Λουκάς. Ο μικρός ταραξίας με τους κακούς τρόπους. Έξυνε την μύτη του μπροστά στον κόσμο, φτερνιζόταν χωρίς να τηρεί τους κανόνες υγιεινής στέλνοντας σταγονίδια παντού, έβρεχε τα ξαδελφάκια του με το νεροπίστολο του και όχι μόνο, συνήθιζε να τα πειράζει, όπως την ημέρα που τους έριξε φαγουρόσκονη. Ο Λουκάς, έπαιρνε τιμωρίες. Να μένει κλεισμένος στο δωμάτιο του, να μην βγαίνει έξω για παιχνίδι, να μην βλέπει τηλεόραση. Μέχρι που δέχτηκε την πρόσκληση του Μιχάλη για το πάρτι των γενεθλίων του. Φυσικά και πήγε πανέτοιμος για νέες αταξίες. Μα εκεί, ο ίδιος έγινε το θύμα. Ήταν ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβει πως νοιώθουν οι άλλοι όταν τους πειράζει. Άραγε ο μικρός Λουκάς θα αλλάξει; Μόνο όταν βιώσουμε οι ίδιοι μια κατάσταση μπορούμε και να την κατανοήσουμε απόλυτα. Και τα παιδιά διδάσκονται βιωματικά καλύτερα από ότι με τις λεκτικές νουθεσίες.

«Το μικρό σκουλήκι, ο Ναπολέων» – Σωτήρης Χατζάκης

Ο Σωτήρης Χατζάκης επανέρχεται στο παιδικό βιβλίο για πρώτη φορά στην εκδοτική οικογένεια της Ελλληνοεκδοτικής με το βιβλίο του «Το μικρό σκουλήκι, ο Ναπολέων», σε εικονογράφηση Κατερίνας Βερούτσου. Μια πολυτελής σκληρόδετη έκδοση, 40 σελίδων, που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών.

 

«Σε ένα πελώριο και απέραντο καφέ χωράφι ένα μικρό σκουλήκι γεννιέται.
Κάνει όνειρα…, όνειρα μεγάλα, όνειρα αυτοκρατορικά!
Στητό και αγέρωχο, το μικρό σκουλήκι, ο Ναπολέων
περιμένει την ώρα και τη στιγμή να πραγματοποιήσει το μεγάλο σχέδιό του.
Θα γίνω μεγάλο, θα γίνω βασιλιάς! Θα βασιλέψω σ’ αυτό το χωράφι, που θα είναι η χώρα μου ψιθυρίζει…»
Αγέρωχος και φιλόδοξος ο Ναπολέων το μικρό σκουληκάκι με το αντιπροσωπευτικό και απόλυτα ταιριαστό όνομα. Έκανε όνειρα. «Θα γίνω μεγάλο, θα γίνω βασιλιάς». Βασιλιάς του χωραφιού, το βασίλειο του με όλα τα σκουληκάκια υπηκόους του. Ατρόμητος. Δεν φοβήθηκε τη φωτιά που έβαλε ο γεωργός στο χωράφι του. Δεν κρύφτηκε βαθιά στη γη. Πήρε το σκαθάρι και το έκανε άλογο του. Και το σκαθάρι τον αποδέχτηκε ως βασιλιά μετά την βροχή που ξέσπασε. Έφυγαν για το σκουληκοχωριό. Και εκεί μίλησε στον λαό των σκουληκιών. Αυτά του ζήτησαν να τα προστατέψει από όλα όσα τα φόβιζαν, από όλα όσα τα έβαζαν σε κίνδυνο. Έτσι, ο Ναπολέων άρχισε να ιδρύει το βασίλειο του. Και ενώθηκε με τον αρχηγό των μυρμηγκιών και τη βασίλισσα των μελισσών. Και ίδρυσαν την κυβέρνηση τους με βασιλιά τον Ναπολέοντα.
Μα τι θα γίνει όμως με τους Τζίτζικες; Με το τραγούδι τους παρασύρουν τον λαό του! Πρέπει οι νεαροί της κοινότητας του να μείνουν αφοσιωμένοι στη δουλειά. Να τους συλλάβουν λοιπόν! Και οι φυλακές γέμισαν τζιτζίκια και τραγούδια. Και ο κύκλος της ζωής τους συνεχίζεται χωρίς τα τζιτζίκια. Έφτασε το φθινόπωρο. Κι έγινε η γιορτή για την επέτειο της ίδρυσης του βασιλείου. Παρελάσεις, σημαίες εμβατήρια και ζητωκραυγές. «ΖΗΤΩ» σε όλα. «ΖΗΤΩ ΕΓΩ» ούρλιαξε ο Ναπολέων. Μα… τι συνέβη εκείνη την στιγμή; Πώς καταστράφηκαν τα πάντα; Πώς απελευθερώθηκαν τα τζιτζίκια και τι απέγινε ο Ναπολέων;
Απεικόνιση της σύγχρονης κοινωνίας, της σύγχρονης πολιτικής κατάστασης. Οι φιλοδοξίες και τα πάθη. Τα όνειρα. Οι υποσχέσεις που δεν είναι πάντα πραγματοποιήσιμες. Αλήθειες και ψέματα. Η οργάνωση και η οργανωτικότητα. Η απομάκρυνση όλων όσων ενοχλούν. Οι συμμαχίες. Η εξουσία και ο λαός. Η δύναμη της φύσης. Τα πάντα και το τίποτα. Ένα καλοδουλεμένο και γεμάτο μηνύματα βιβλίο που αξίζει να διαβάσουν οι μικροί αναγνώστες.