Μάκης Τζέλλος, ιστορικός-αρχαιολόγος (απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών)

Εδώ και καιρό είμαι ένθερμος θαυμαστής του John Grisham και των μυθιστορημάτων του, καθώς τα νομικά του θρίλερ μάς κόβουν κυριολεκτικά την ανάσα! Μολονότι πιστός στο είδος που υπηρετεί, το συγκεκριμένο μυθιστόρημα «Το νησί καμίνο» υπηρετεί διαφορετικούς λογοτεχνικούς σκοπούς, φανερώνοντας μια πιο απαλή μορφή γραφής από το συγγραφέα χωρίς να είναι απαραίτητες πάντοτε οι ξαφνικές ανατροπές και κορυφώσεις.

Μια ληστεία σε μια από τις βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου Πρίνστον γίνεται το επίκεντρο της δράσης. Μέσα από ένα πολύπλοκο, περίτεχνο σχέδιο, οι μελετητές των σπάνιων χειρόγραφων αποδεικνύονται κακοποιοί και έτσι γνήσια χειρόγραφα του μεγάλου διανοητή Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων βρίσκονται στα χέρια των σεσημασμένων εγκληματιών. Οι πράκτορες του FBI ενεργούν γρήγορα και με τη βοήθεια της τύχης είναι σε θέση να συλλάβουν δύο από τους πέντε ληστές, ωστόσο οι υπόλοιποι συνεργοί κρύβονται ακόμα, έχοντας μαζί τους τα πολύτιμα χειρόγραφα.

Το παιχνίδι της καταδίωξης μεταφέρεται πια σε ένα μικρό βιβλιοπωλείο στο νησί Καμίνο, εκεί όπου υπάρχουν πληροφορίες ότι κυκλοφορεί ένας από τους ληστές. Ο δραστήριος βιβλιοπώλης Μπρους Κέιμπλ και το ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο του παρακολουθείται πλέον σε μόνιμη βάση και γρήγορα γίνοντας ο βασικός ύποπτος με διασυνδέσεις σε κυκλώματα αγοραπωλησίας κλεμμένων, σπάνιων χειρόγραφων.

Εντωμεταξύ, η Μέρσερ Μαν, μια νεαρή συγγραφέας, προσεγγίζεται από ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας για να βοηθήσει στην εξεύρεση των χειρόγραφων, έχοντας ως πρόσχημα για τους εξωτερικούς παρατηρητές ότι η επιστροφή της στο νησί γίνεται ως αφορμή ώστε να αντλήσει έμπνευση για το επόμενο μυθιστόρημά της. Στο νησί πέρασε πολλά καλοκαίρια με τη γιαγιά της και αυτή η επιστροφή αναδεικνύει μερικές παλιές «πληγές» του παρελθόντος. Ενώ προσποιείται ότι γράφει, σιγά σιγά αρχίζει να χτίζει γέφυρες επικοινωνίας με τον Μπρους Κέιμπλ, ελπίζοντας να μάθει περισσότερα για τα χειρόγραφα. Ωστόσο, σύντομα θα βρεθεί σε ένα σημαντικό δίλημμα, καθώς το οικονομικό αντάλλαγμα είναι μεγάλο και πρέπει να αποφασίσει τι είναι πιο σημαντικό για αυτήν.

Ο John Grisham δείχνει ότι μπορεί να γράφει μυθιστορήματα απευθυνόμενος σε μια διαφορετική κατηγορία αναγνωστών, χωρίς φυσικά να λείπει το έντονο στοιχείο αγωνίας και ένα απροσδόκητο τέλος που ξαφνιάζει.