Λαβύρινθος και το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό, όπως ο ορισμός της ίδιας της λέξης, είναι μια πολύπλοκη και δαιδαλώδης διαδρομή. Είναι μια περίπλοκη κατάσταση όχι μόνο πραγμάτων, μα και ακατανόητων συλλογισμών, σκέψεων και ιδεών που μπορεί κάποιος να χαθεί μέσα τους και να μην καταφέρει να βρει την έξοδο προς την αλήθεια, και την πραγματικότητα.

«ΓΑΛΑΖΙΟΣ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ», το νέο βιβλίο της ΕΛΣΗΣ ΤΣΟΥΚΑΡΑΚΗ, κυκλοφορεί με ένα υπέροχο εξώφυλλο από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.

Από τα βιβλία εκείνα που πραγματικά δεν μπορείς να προσθέσεις τίποτα άλλο από ό,τι επέλεξε η συγγραφέας και ο εκδότης να δώσουν στην περίληψη του οπισθόφυλλου του βιβλίου και σε αυτό ακριβώς θα αρκεστούμε κι εμείς.

«Ο αιφνίδιος και ύποπτος θάνατος ενός μικρού αγοριού έρχεται να ταράξει την καθημερινότητα του εισαγγελέα Σάββα Νίκα, ο οποίος βιώνει για πρώτη φορά στη ζωή του τον έρωτα με τη φλογερή κοκκινομάλλα Λούσι.
Την ίδια ταραχή νιώθει κι ο έμπειρος ιατροδικαστής Βλάσης Φωτίου, κοντά στη δύση της καριέρας του, γεγονός που εγείρει μέσα του πολλά αναπάντητα ερωτήματα.
Το τραγικό γεγονός αναστατώνει και τον αστυνόμο Ανέστη Βαγενά, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με την αληθινή αγάπη.
Όταν ακόμα ένα παιδί χάνει με τον ίδιο παράξενο τρόπο τη ζωή του, οι τρεις άντρες συνεργάζονται για να εξιχνιάσουν αυτούς τους αποτρόπαιους θανάτους.
Ποιο άρρωστο μυαλό οργανώνει την εξόντωση μικρών παιδιών; Ποιες είναι οι αιτίες μιας τόσο αποκρουστικής πράξης; Πόσο εύκολη είναι σύμφωνα με τις επιταγές του Νόμου η ανακάλυψη της αλήθειας και η σύλληψη του δολοφόνου;»

Μια πολύπλοκη ιστορία μυστηρίου ξεκινάει από τον αιφνίδιο και ανεξήγητο θάνατο δυο μικρών παιδιών. Είναι η αρχή ενός κοινωνικοαστυνομικού μυθιστορήματος που βουτά μέσα στα μυστήρια του μυαλού και τον «γαλάζιο» λαβύρινθο της ψυχής του ανθρώπου. Ο αναγνώστης αν και θα βιώσει βήμα βήμα την ενδελεχή αστυνομική έρευνα, θα ανακαλύψει την πολύπλοκη ψυχοσύνθεση ενός ανθρώπου, ο οποίος οδηγείται στη δολοφονία των δυο μικρών αγοριών.
Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο ο αναγνώστης καταλαβαίνει ότι η συγγραφή του δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Το μυστήριο, η αγωνία, ο γρίφος, η πλοκή, οι ήρωες, τα στοιχεία, τα οποία δίνονται και περνούν απαρατήρητα μα είναι τόσο ουσιαστικά και τέλος η λύση του μυστηρίου, είναι οι παράγοντες, οι οποίοι καθιστούν αυτό το βιβλίο ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα. Η συγγραφέας, κατάφερε μέσα από ένα μη πολυπρόσωπο βιβλίο, να κρατήσει απόλυτα την αναγνωστική αγωνία, την ένταση και τον γρίφο σχεδόν μέχρι το τέλος του βιβλίου δίνοντας ένα τέλος ανατρεπτικό και συνάμα απρόσμενο, πλήρως τεκμηριωμένο που θα ικανοποιήσει απόλυτα τον αναγνώστη.
Τα περίπλοκα μονοπάτια που διαβαίνει η ανθρώπινη ψυχή, οι εμμονές και οι φοβίες ενός διαταραγμένου μυαλού, πρωταγωνιστούν σε αυτό το πολύ δυνατό ψυχολογικό θρίλερ.
Τρεις άντρες στην υπηρεσία του νόμου, ο αδέκαστος και ιδιόρρυθμος Εισαγγελέας Σάββας Νίκας, ο οποίος λατρεύει τον Σαίξπηρ και έχει εντάξει στην καθημερινότητά του τα λόγια του, ο ιατροδικαστής Βλάσης Φωτίου και ο αστυνόμος Ανέστης Βαγενάς, είναι οι πρωταγωνιστές της λύσης του μυστηρίου. Στον αντίποδα αυτών η Λούσι, ένα κορίτσι το οποίο κατέκτησε την καρδιά του εισαγγελέα και οι τραγικές μητέρες των μικρών δολοφονημένων παιδιών. Αυτοί είναι οι κύριοι πρωταγωνιστές, άριστα σκιαγραφημένοι. Το ίδιο ισχύει και για τους λίγους δευτεραγωνιστές.
Η έρευνα της κ. Τσουκαράκη είναι εμφανής στα δύο πολύ σημαντικά ζητήματα που εμφανίζονται στο βιβλίο. Θα προτιμήσουμε να μην αναφερθούμε σε αυτά για ευνόητους λόγους. Τα κοινωνικά μηνύματα που αβίαστα περνούν μέσα στο αφήγημα είναι πολλά. Η ροή του έργου γρήγορη- τα μικρά κεφάλαια σε παρασύρουν στην ανάγνωση- η μεστή τριτοπρόσωπη γραφή με τους αληθοφανείς διαλόγους, καθιστά το βιβλίο ευκολοδιάβαστο. Ωστόσο, το βιβλίο κυριολεκτικά καθηλώνει τον αναγνώστη του, όταν συντελεστεί η αποκάλυψη του μυστηρίου.
«… Εμένα ο δικός μου πολύπλοκος και πολυδιάστατος λαβύρινθος έχει γαλάζιο χρώμα…»

Πρόκειται σίγουρα για ένα βιβλίο, το οποίο αξίζει να διαβαστεί.