Μόλις πριν λίγους μήνες, οι εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ, κυκλοφόρησαν το βιβλίο του ARMANDO LUCAS CORREA, με τίτλο «ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ», σε μετάφραση Φωτεινής Πίπη.

Εντυπωσιακό εξώφυλλο, δείχνει μέρος του υπερωκεάνιου St. Louis, του πλοίου που ξεκίνησε το ταξίδι του, μετά την «Νύχτα των Κρυστάλλων» από το Αμβούργο στις 13/5/1939 με 937 επιβάτες, η πλειοψηφία των οποίων ήταν Εβραίοι πρόσφυγες και προορισμό την Αβάνα της Κούβας, προκειμένου να σωθούν από την λαίλαπα του Γ΄ Ράιχ και της Ναζιστικής Γερμανίας. Στην Αβάνα, θα διέμεναν προσωρινά, μέχρι να μεταφερθούν στις ΗΠΑ.

[… Σιωπή. Τώρα επικρατούσε απόλυτη σιωπή. Μέσα στην ησυχία άκουσα τη φωνή του μπαμπά να αιωρείται πάνω από το νερό μια τελευταία φορά, να αντηχεί σ΄ένα μέρος όπου είχαμε ονειρευτεί ότι θα ήμαστε ασφαλείς. «Χάνα, ξέχνα το όνομα σου!» ]

Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, με ιστορικά στοιχεία που εμπλέκονται με δεξιοτεχνία από τον ARMANDO LUCAS CORREA με τα στοιχεία μυθοπλασίας, δίνοντας μας τη ζωή της 12χρονης Χάνα το 1939 στο Βερολίνο και μετέπειτα στην Κούβα και πολλά χρόνια αργότερα, το 2014, της 12χρονης Άννας στη Νέα Υόρκη. Δύο ιστορίες που γίνονται μία.
Ιστορία και λογοτεχνία για μια ακόμα φορά ενώνονται με έναν ξεχωριστό τρόπο, γιατί δεν πρόκειται για μια ακόμα ιστορία του ολοκαυτώματος των εβραίων. Είναι ένα ιστορικό-κοινωνικό μυθιστόρημα, χωρίς υπερβολές, παρά την τραγικότητα των όσων αποτρόπαιων έζησαν αυτοί οι άνθρωποι, εκείνα τα χρόνια. Το ταξίδι με το St. Louis και η Κούβα, δοσμένα διαφορετικά. Και ναι, η γνωστή ιστορία των επιβατών του υπερωκεάνιου που με το διάταγμα του προέδρου της Κούβας να μην επιτρέπει το δέσιμο του πλοίου στο λιμάνι και να ακυρώνει τις άδειες αποβίβασης τους, αναφέρονται στο βιβλίο. Όπως και το γεγονός ότι ο πλοίαρχος Σρέντερ, παρά τις προσπάθειές του, αναγκάστηκε να επιστρέψει το πλοίο στην Ευρώπη και αν και κάποιες χώρες αρνήθηκαν να τους δεχτούν, τελικά οι επιβάτες μοιράστηκαν σε Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο και Ολλανδία. Όμως «ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ», είναι ένα μυθιστόρημα για τον ρατσισμό, για την ανάγκη επιβίωσης των ανθρώπων, για το μίσος και τη βία, για τις φυλετικές διακρίσεις, για τα θύματα του πολέμου, για την προσφυγιά. Προβλήματα των κοινωνιών ανά τους αιώνες. Τι σημασία έχει από πού προέρχεται η προσφυγιά, από πού ο θάνατος από πολέμους.

«…Αισθάνθηκα πως η μαμά κόντευε να λυγίσει “Σε παρακαλώ, μαμά, μην κλάψεις. Μην τους αφήσεις να δουν πόσο απελπισμένοι είμαστε. Μη χάσεις αυτό το όμορφο ψυχρό χαμόγελο σου. Τρέμε όσο θέλεις, αλλά μην κλαις. Για τον μπαμπά έχουν έρθει και το ξέραμε ότι θα ερχόταν αυτή η στιγμή. …»

Χάνα, Βερολίνο 1939 και η εύπορη οικογένεια της, σκοπεύει να φύγει από την Γερμανία του Χίτλερ. Μόνη τους ελπίδα το ταξίδι στην Κούβα. Η μητέρα της δεν το αντέχει, δεν μπορεί να εγκαταλείψει την πατρίδα της και την περιουσία τους. Ο πατέρας της, μαζί με τον πατέρα του Λέο, του μικρού φίλου της που μαζί περνά τη ζωή της, αποφασίζουν την φυγή τους. Έχουν εξασφαλίσει τα απαραίτητα έγγραφα και επιβιβάζονται στο St. Louis στις 13 Μαΐου του 1939.
«… Μερικές φορές σκέφτομαι ότι δεν έζησε ποτέ της παιδικά χρόνια, ότι η Χάνα στις φωτογραφίες από το Βερολίνο ή στο εξώφυλλο του περιοδικού είναι κάποιο άλλο κορίτσι που πέθανε στο διάπλου του ωκεανού…»

Άννα. Νέα Υόρκη 2014, ζει με την μητέρα της. Ο πατέρας της, θύμα του χτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου, των δίδυμων πύργων. Ύστερα από ένα δέμα που έρχεται από την Κούβα, με φωτογραφίες, συμπεριλαμβανομένης και μιας που τραβήχτηκε για ένα περιοδικό με τον τίτλο «Το κορίτσι από τη Γερμανία», από μια συγγενή της που δεν έχει γνωρίσει ποτέ, θα ταξιδέψει στην Κούβα.
Παράλληλες ιστορίες, ξεχωριστές που όμως συνυπάρχουν, με διαφορά δεκαετιών μεταξύ τους. Και τα δυο κορίτσια, έχασαν τον πατέρα τους, και τα δυό κορίτσια βρίσκονταν σε μια ηλικία που κάτι συγκλονιστικό συνέβη γι αυτές. Και τα δυο κορίτσια ταξίδεψαν στην Κούβα. Έχουν δεσμό αίματος και αν και η διαφορά ηλικίας είναι μεγάλη, έχουν πολλά να πουν.
Ήρωες, πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές, πολύ καλά δοσμένοι, κάθε ένας με την δική του φωνή. Σχέσεις ανθρώπων, συζύγων, φίλων, με πιο δυνατή την φιλία και την αγάπη της μικρής Χάνα και του Λέο. Μιας αγάπης που έστω και αν δεν συνεχίστηκε στον χρόνο, που έληξε με δραματικό τρόπο, κράτησε μα ζωή, όση και η ζωή της Χάνα.
Εμφανής η έρευνα του συγγραφέα και συγκλονιστικές οι τελευταίες σελίδες του βιβλίου. Τόσο με τα τηλεγραφήματα που έφταναν στο πλοίο, τις υπογραφές όλων των επιβατών, το φωτογραφικό υλικό, όσο και με το σημείωμα του συγγραφέα στο τέλος του βιβλίου.

«… Με αγκάλιασε κι έπιασε τα παγωμένα χέρια μου. Αισθάνθηκα πόσο ζεστά ήταν τα δικά του. Δάνεισε μου λίγη από τη ζεστασιά σου, μπαμπά. Διώξε αυτόν τον τρόμο από τα κόκαλα μου. Τον αγκάλιασα με τη λίγη δύναμη που μου είχε απομείνει. Κι έκλαψα. Αυτό ήθελαν τα θηρία: να μας βλέπουν να υποφέρουμε…»
Το έργο αν και χωρισμένο σε δυο αφηγηματικές και χρονικές περιόδους, είναι χωρισμένο σε τρία μέρη με εναλλασσόμενες αφηγήσεις -αληθινά ξεχωριστό το δεύτερο μέρος που είναι όλο το ταξίδι με το St. Louis από 13/5 έως και 2/6/1939 – την ζωή στη Γερμανία, το ταξίδι και την ζωή στην Κούβα. Από την αρχή ο αναγνώστης γνωρίζει ότι το ταξίδι του St. Louis είναι ένα τραγικό γεγονός. Όμως το βιβλίο αν και έχει σαν βάση αυτά τα ευαίσθητα και τραγικά ιστορικά στοιχεία, δεν είναι καταθλιπτικό, διαβάζεται από όλους με έναν σχετικά ανάλαφρο τρόπο, δίνοντας μια πτυχή της ιστορίας τραγική που δεν πρέπει να ξεχαστεί. Αν και οι ρυθμοί του δεν είναι υπερβολικά γρήγοροι και η γλώσσα του απλή, είναι ένα ανάγνωσμα που θα απολάυσει ο αναγνώστης. Ένα βιβλίο αξιοπρεπές, αφού δεν προσπαθεί να εκμαιεύσει την συγκίνηση, αλλά να αποτίσει ένα φόρο τιμής στο «ταξίδι των καταραμένων». Στους επιζώντες και στην συνεχή τραγωδία της ζωής τους, σε αυτούς που κατέληξαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Να θυμίσει το παρελθόν για να μη ξανασυμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον.
«… Δεν ήμουν Γερμανίδα. Δεν ήμουν καθαρή. Δεν ήμουν κανένας…»

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
«ΔΥΟ ΝΕΑΡΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ
ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ
ΚΙ ΕΝΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ
1939
Η Νύχτα των Κρυστάλλων, που τα άλλαξε όλα… Ένα ταξίδι που δεν θα ξεχάσει κανένας από τους επιβάτες του Σεντ Λούις.
Στους δρόμους του Βερολίνου ανεμίζουν κοκκινοασπρόμαυρες σημαίες, και η μικρή Χάνα μαζί με την οικογένειά της και πολλούς ακόμη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το μέρος που άλλοτε αισθάνονταν σπίτι. Τότε το ταξίδι με το ατμόπλοιο Σεντ Λούις για την Αβάνα τους δίνει μια αχνή ελπίδα ελευθερίας.
Επάνω στο καράβι θα βιώσουν μια ανέμελη πολυτελή ζωή. Γρήγορα, όμως, τα όνειρά τους θα διαψευστούν, και το πλοίο που κάποτε ήταν η σωτηρία τους τώρα φαντάζει ο αφανισμός τους.
2014
Η Άννα Ρόσεν ζει στη Νέα Υόρκη με τη μητέρα της, η οποία δεν μπορεί να συνέλθει από τον χαμό του συζύγου της, την 11η Σεπτεμβρίου. Στα δωδέκατα γενέθλιά της η Άννα παραλαμβάνει ένα παράξενο δέμα από την Κούβα από κάποια άγνωστη συγγενή της με το όνομα Χάνα.
Το ταξίδι της Άννας στην Αβάνα μαζί με τη μητέρα της θα φέρει στο φως ένα μυστηριώδες παρελθόν με γεγονότα που όλοι ήθελαν να ξεχάσουν…»